Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

3 recepta za pizzu koju možete jesti bez grižnje savjesti da će vam ugroziti prehranu i formu!

Image

Što najviše volite jesti od junk fooda? Zacijelo su mnogi odgovorili - "pizzu"! No, što mislite da pizzu možete napraviti tako da ona više nije junk food te da je možete jesti bez grižnje savjesti da će vam ugroziti prehranu i formu?

Evo tri recepta za pizzu koju možete jesti bez straha od sutrašnjeg pogleda u ogledalu!

Hrskava pizza bez brašna

Hrskava pizza bez brašna

Ovo je pizza koju će odabrati oni koji izbjegavaju žitarice i glutensku hranu, a kad je jednom probate pojam pizze će vam promijeniti svoje značenje! Iako nema ni zrna brašna već je tijesto od cvjetače, ono će vrhunski zamijeniti nezdravo bijelo brašno koje vam nakon ovog recepta više nikada neće ni trebati.

Sastojci:

  • 500 g cvjetače (karfiola) - samo cvjetovi bez korijena i lista
  • 1 jaje
  • 100 g mozzarelle ili nekog drugog topivog sira
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • začini po želji (origano, bosiljak)
  • malo ulja

Priprema:

Cvjetaču prokuhajte (može se koristiti i zamrznuta), te dobro ocijedite. Kvaliteta tijesta ovisit će o tome koliko ste je uspjeli ocijediti. Usitnite vilicom cvjetove cvjetače dok ne dobijete pire. Pomiješajte s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte kao tijesto za pizzu, te na papiru za pečenje stavite u pećnicu na 200C oko 20-ak minuta, dok ne dobije nježno smeđu boju. Izvadite iz pećnice, stavite nadjev po želji i pecite još 10-ak minuta.

Nutritivna vrijednost bez nadjeva:

Energetska vrijednost: 590 kcal
Masnoće: 32 g
Ugljikohidrati: 29 g
Proteini: 43 g

Lanena pizza

Lanena pizza

Sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3). Tu su još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli, te minerali kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij kao i vitamin E i karoten. Polovica masnoća je sadržana u omega-3 masnoj kiselini što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od ribljeg ulja.

Sastojci:

  • 250 g lanenih sjemenki
  • 120 g naribanog parmezana
  • 2 jaja

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte lanene sjemenke, parmezan i 2 jaja te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa će biti pomalo ljepljiva pa je pustite barem 5 minuta da povuče više vode te postane lakša za razvlačenje.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Vodom namočenim rukama uzmite smjesu i raširite je po papiru za pečenje koji ste stavili u veći protvan. Stavite u pećnicu da se peče 8 minuta pa izvadite i stavite nadjeve i pecite još 15 minuta.

Nutritivna vrijednost bez nadjeva:

Energetska vrijednost: 239 kcal
Masnoće: 18 g
Ugljikohidrati: 4 g
Proteini: 13 g

Kokos-konopljina pizza

Kokos-konopljina pizza

I kokos i konoplja su namirnice koje obiluju zdravim mastima, a kad se njima doda i lan onda je "tijesto" ove pizze pravi izvor zdravih masti, s niskim udjelom ugljikohidrata, a visokim udjelom proteina. Ovu pizzu će odabrati oni koji jedu po načelima LCHF prehrane.

Sastojci:

  • 120 g lanenih sjemenki
  • 60 g kokosovog brašna
  • 60 g konopljinih sjemenki (ili bademovo brašno)
  • 120 g parmezana
  • 2 jaja
  • 1/2 čajne žličice origana
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone

Priprema:

Sve suhe sastojke stavite u veću posudu i dobro promiješajte. Dodajte 2 cijela jaja i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu premjestite na papir za pečenje i raširite prstima ili valjkom za tijesto. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 12 minuta pa izvadite i stavite nadjev. Vratite ponovo u pećnicu i pecite još 15 minuta ili dok "tijesto" ne dobije zlatno-smeđu boju.

Nutritivna vrijednost bez nadjeva:

Energetska vrijednost: 493 kcal
Masnoće: 33 g
Ugljikohidrati: 5,5 g
Proteini: 29 g

Uslast!

Objavljeno 19.03.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!