10 recepata za večeru po pravilima ketogene dijete

Image

Mnogima koji se odluče na keto prehranu, najveći problem je nedostatak ideja za pripremu obroka, pa se prehrana svede na samo nekoliko namirnica koje se ponavljaju iz dana u dan. Naravno, takvim monotonim i suženim izborom obroka značajno se povećava rizik od odustajanja od ove prehrane, a ako je njezin cilj gubljenje viška kilograma, onda će i taj proces biti onemogućen.

Da bismo svima na ketogenoj dijeti, pomogli u osmišljavanju obroka, donosimo 10 recepata za pripremu večere prema pravilima ketogene prehrane:

Mesne okruglice

keto vecera

Sastojci:

  • 500 g mljevenog junećeg mesa
  • 50 g cheddar sira, nariban
  • 1 jaje
  • 20 g luka, na sitno narezanog
  • Malo muškatnog oraščića
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica Worcestershire umaka
  • 150 g vrhnja
  • 150 ml pilećeg temeljca ili vode
  • Začini, po želji (peršin, papar)

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, cheddar sir, jaje, luk, muškatni oraščić i začine. Kad ste smjesu dobro promiješali, među dlanovima napravite mesne okruglice te ih poslažite na protvan. Pecite ih oko 20-ak minuta.

Dok se okruglice peku, u manjem loncu zagrijte maslac, temeljac (ili vodu) i vrhnje, na srednje jako temperaturi. Kad mješavina zakuha, smanjite jakost grijanja i pustite da se krčka oko 20 minuta, odnosno dok se količina ne smanji na gotovo polovicu od početne.

Zadnjih 5 minuta konstantno miješajte, da vam ne zagori. Potom dodajte senf i Worcestershire umak pa promiješajte. Potom smjesi dodajte mesne okruglice i pustite na laganoj vatri da se krčka oko 45 minuta, da se kuglice zapravo dobro i mariniraju umakom. Redovno miješajte.

Piletina u siru sa špinatom

keto vecera

Sastojci:

  • 2 pileća prsa
  • 100 g zamrznutog špinata
  • 100 g mozzarelle
  • Sol, papar

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Koristeći jako oštar nož, zarežite komade pilećih prsa, na svakih 1,5-2 cm, pazeći pritom da meso ne prerežete do kraja. Špinat u lončiću, na malo vode, otopite i prokuhajte dok ne ispari sva voda. Potom žličicom napunite sve razreze na mesu sa špinatom i dodajte po listić tanka narezane mozzarelle.

Tikvice sa škampima

keto vecera

Sastojci:

  • 500 g srednje velikih škampa
  • 3 srednje velike tikvice
  • 3 češnja češnjaka
  • ½ žličice crvene paprike
  • 60 ml pilećeg temeljca ili vode
  • Iscijeđeni sok 1 limuna
  • Sol, papar
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice parmezana
  • 2 žlice svježeg peršina

Postupak:

Maslac otopite u dubljoj tavi pa dodajte škampe, na sitno nasjeckan češnjak i crvenu papriku. Kuhajte uz povremeno miješanje, dok škampi ne dobiju lijepu ružičastu boju, za što će trebati 2-3 minute. Potom dodajte temeljac (vodu) i limunov sok, začinite solju i paprom, po želji. Kad temeljac zakuha, dodajte tikvicu koju ste naribali ili narezali na trakice (ako nemate spiralizator) i kuhajte 1-2 minute.

Servirajte toplo pa po vrhu pospite parmezanom i svježim peršinom.

Bataci omotani u pancetu

batak panceta

Sastojci:

  • 8 bataka
  • 8 feta pancete
  • 4-5 maslina
  • 4-5 cherry rajčica
  • prstohvat ružmarina
  • sok 1 cijeđenog limuna

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Batake po dužini zarežite par puta lagano nožem. Svaki batak omotajte pancetom pa posložite u dublji protvan. U posudici pomiješajte limunov sok i ružmarin. Mesu dodajte cherry rajčice i masline, pa prelijte mješavinom limuna i začina.

Pecite oko 45 minuta, dok piletina nije gotova, a panceta na postane hrskava. Servirajte toplo!

Biftek sa svježim povrćem

steak

Sastojci:

  • 300 g bifteka
  • Miješano povrće: salata, rukola, krastavac, rajčica, luk, masline
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • Ružmarin, sol, papar

Postupak:

Dobro zagrijte tavu pa meso ispecite oko 3-4 minute sa svake strane. Potom meso izvadite iz tave i ostavite na daski za rezanje da odstoji par minuta, da ispusti sokove.

Meso potom stavite na tanjur, dodajte začine. Sa strane stavite salatu po izboru i prelijte s malo maslinovog ulja.

Svinjska pečenica s povrćem

pecenica povrce

Sastojci:

  • Komad svinjske pečenice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 10-ak režnjeva češnjaka
  • Začini: ružmarin, sol, papar
  • Povrće po želji

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U dublji protvan stavite meso, prelijte maslinovim uljem, pa po vrhu stavite začine i na listiće narezan češnjak. Poklopite alu-folijom pa pecite oko 60 minuta. Zadnjih 15-ak minuta otklopite da meso dobije lijepu boju i laganu koricu.

Poslužite uz svježe sezonsko povrće.

Pečeni oslić s povrćem

keto vecera

Sastojci:

  • 300 g fileta oslića
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3-4 cherry rajčice, ¼ paprike
  • Par maslina
  • Svježi peršin

Postupak:

Na tavi zagrijte žličicu maslinovog ulja pa prepecite oslić, sa svake strane oko 1,5 minute. Dok se oslić peče, uz njega dodajte na sitno nasjeckano povrće, tek toliko da malo omekša. Kad je riba gotova stavite je na tanjur, pa pokraj nje dodajte povrće. Dodajte svježeg peršina i začine koje volite.

Salata od tune

tuna salata

Sastojci:

  • 1 limenka tune u salamuri (160 g)
  • 1 jaje
  • 2-3 lista salate
  • Različito povrće: masline, rajčica, mahune, luk…

Postupak:

Jaja skuhate i ostavite da se malo hlade. Mahune isto tako, skuhate i ohladite. U zdjelicu stavite sve sastojke pa prelijete žlicom maslinovog ulja i s malo limunovog soka. Promiješati prije serviranja.

Keto pizza

keto pizza

Sastojci:

  • 500 g cvjetače - samo cvjetovi bez korijena i lista
  • 1 jaje
  • 100 g mozzarelle ili nekog drugog topivog sira
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • začini po želji (origano, bosiljak)
  • malo ulja

Priprema:

Cvjetaču prokuhajte (može se koristiti i zamrznuta), te dobro ocijedite. Kvaliteta tijesta ovisit će o tome koliko ste je uspjeli ocijediti. Usitnite vilicom cvjetove cvjetače dok ne dobijete pire. Pomiješajte s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Oblikujte kao tijesto za pizzu, te na papiru za pečenje stavite u pećnicu na 200 C oko 20-ak minuta, dok ne dobije nježno smeđu boju. Izvadite iz pećnice, stavite nadjev po želji i pecite još 10-ak minuta.

Avokado punjen jajetom i pancetom

punjeni avokado

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 2 jaja
  • 8 kraćih feta pancete
  • Malo papra

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Avokado prerežite na pola i izvadite košticu. Žličicom izdubite još malo unutrašnjosti avokada. U avokado stavite po 4 fete pancete, tako da dio proviruje preko ruba avokada. Potom u svaku polovicu stavite po jedno jaje pa avokado u manjem protvanu (tako da se ne prevale polovice i smjesa izlije) stavite u pećnicu na 30-ak minuta dok se jaje na speče, a panceta postane hrskava.

Kad je gotovo, po vrhu pospite malo papra. Servirajte toplo.

U nastavku pogledajte i:

10 recepata za doručak po pravilima ketogene dijete

10 recepata za ručak po pravilima ketogene dijete

10 recepata za međuobrok po pravilima ketogene dijete

10 keto recepata za sve obroke u danu

Objavljeno 10.03.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
67
4
Podijeli s prijateljima!