10 recepata za međuobrok po pravilima ketogene dijete

Image

Ketogena dijeta jedna je od najtraženijih načina prehrane u posljednjim godinama, a tako veliku popularnost i broj pobornika može zahvaliti izvrsnim rezultatima koje ova prehrana donosi svima koji krenu s njom.

Naime, potvrđeno je da ova vrsta prehrane ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje: od smanjenog rizika za razvoj niza bolesti među koje se ubrajaju Alzheimerova i Parkinsonova bolest, do usporavanja razvoja malignih tkiva. No, osim toga, ketogena prehrana je izbor i mnogima koji se žele riješiti viška kilograma.

Da bismo svima koji su na ketogenoj prehrani, olakšali njezinu provedbu, donosimo 10 recepata za pripremu međuobroka po načelima ove vrste prehrane. Naime, upravo je međuobrok onaj obrok u danu u kojem mnogi nemaju ideje za pripremu te lako posegnu za nečim što se ne uklapa u prehrambeni plan. Stoga, evo naših 10 keto ideja za međuobrok ili snack:

Smoothie od špinata i krastavca

smoothie krastavac

Sastojci:

  • 2 šake špinata
  • 1 svježi krastavac
  • 4-5 kockica leda
  • 200 ml kokosovog mlijeka (kreme)
  • stevija, po želji

Postupak:

Krastavac oguliti i narezati na kockice. Sve sastojke ubaciti u blender i blendati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Uživati u napitku odmah po pripremi.

Guacamole (namaz od avokada)

guacamole

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 1 manja glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1-2 sušene rajčice
  • 1 limeta
  • sol, papar

Postupak:

Avokado stisnite vilicom dok ne dobijete kašicu. Luk, češnjak i rajčicu narežite na što sitnije, a limetu ocijedite. Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Ostavite u hladnjak.

Ako želite da smjesa bude manje kremasta, avokado sam izblendajte a onda u njega dodajte na sitno narezano ostalo povrće.

Guacamole mažite na komadiće stabljike celera ili paprike.

Muffini od jaja i pureće šunke sa špinatom

muffini jaja

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 40 g baby špinata
  • 100 g pureće šunke
  • sol, papar

Postupak:

Šunku narežete na kockice ili trakice, a baby špinat malo usitnite. Umutite jaja pa dodate šunku i špinat i začine. Smjesu istresete u kalupe za muffine.

Pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva, pa muffine stavite peći 20-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Složenac od prokulica pod sirom

prokulice

Sastojci:

  • 800 g prokulica, prepolovljenih
  • 200 g pancete, narezane na kockice
  • 150 g cheddar sira, naribanog
  • 150 g fontina sira, naribanog
  • 150 ml jogurta vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice origana
  • sol, papar, po želji

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Prokulice pomiješajte s maslinovim uljem i posolite i popaprite pa istresite u protvan i stavite da se peče u pećnici 15-ak minuta, dok ne budu malo mekane. Dok se prokulice peku, na tavi lagano prodinstajte pancetu, da se masnoća otopi a ona ostane hrskava. Potom iz tave izlijte masnoću pa dodajte na sitno nasjeckan češnjak i dinstajte 1-2 minute, dok češnjak ne postane staklast. Potom dodajte origano i promiješajte pa sklonite s ploče.

U posudi umutite jaja i jogurt pa dodajte naribani sir.

Protvan s prokulicama izvadite iz pećnice, dodajte im 3/4 pancete s češnjakom. Preko toga prelijte mješavinu jaja i mliječnih proizvoda pa sve promiješajte. Po vrhu pospite ostalu pancetu pa vratite u pećnicu kojoj ste smanjili temperaturu na 180 stupnjeva. Pecite 20-ak minuta, odnosno dok sir ne počne raditi mjehuriće.

Izvadite iz pećnice i pričekajte par minuta da se malo ohladi prije serviranja.

Šampinjoni punjeni sirom

punjene gljive

Sastojci:

  • 10 šampinjona
  • 150 g gaude ili nekog drugog, dobro topivog sira
  • malo svježeg peršina
  • začinska paprika

Postupak:

Šampinjonima otrgnite peteljku i okrenite in naopako, pa posložite na protvan. U svaki klobuk stavite 2-3 kockice sira i po vrhu dodajte malo začinske paprike. Stavite da se peše u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva, 20-ak minuta. Prije serviranja na svaku gljivu stavite malo svježeg peršina, za dodatnu aromu.

Tuna u krastavcu

punjeni krastavac

Sastojci:

  • 1 krastavac
  • 1/2 stabljike celera
  • 1/2 paprike
  • 1 limenka tune u salamuri
  • začini: kopar, papar

Postupak:

Krastavac ogulite tako da ostanu trakice korice, kao na slici. Potom krastavac narežite na komade duljine 2-3 cm. Žličicom izdubite svaki komad krastavca, pazeći da ga ne probijete do kraja, tako da možete staviti nadjev, a da on ne curi s donje strane.

Tunu procijedite. Celer i papriku narežite na što sitnije kockice. Pomiješajte tunu i povrće, pa dodajte začine po želji. Smjesom napunite izdubljene krastavce i servirajte.

Čokoladni chia puding

chia puding

Sastojci:

  • 3 dl bademovog mlijeka
  • 4 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice kokosovih mrvica
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • malo vanilije u prahu (ekstrakt)
  • sladilo, po želji

Postupak:

Sve sastojke pomiješati i ostaviti u hladnjaku na barem 2 sata, a može i preko noći.

Čokoladne keto kuglice

keto kuglice

Sastojci:

Postupak:

Sve suhe sastojke (osim mrvica kokosa) umiješajte s kokosovim uljem i maslacem od kikirikija. Miješajte dlanovima dok ne dobijete jednoličnu smjesu, nalik pasti. Potom dodajte vrhnje, ekstrakt vanilije i steviju pa ponovo miješajte dok se ne ujednači.

Među dlanovima radite kuglice željene veličine pa ih uvaljajte u kokosove mrvice pa posložite na pladanj ili tanjur i stavite u hladnjak, na 20-ak minuta, da se malo stisnu.

Keto Bounty

keto bounty

Sastojci:

  • 130 g kokosovih mrvica
  • 220 ml kokosovog ulja
  • 115 g kremastog sira
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • sladilo, po želji
  • 1/4 žličice cimeta
  • malo soli

Postupak:

Kokosovo ulje zagrijati na umjerenoj vatri pa dodati sve sastojke osim kakaa u prahu i kremastog sira. U protvan staviti papir za pečenje pa izliti smjesu i poravnati je po vrhu. Kad se smjesa ohladi, staviti je u duboki led da se stvrdne. Za to vrijeme, zagrijte kremasti sir i kakao u prahu pa prelijte preko ohlađene smjese u protvanu pa ponovo vratite u hladnjak na 10-15 minuta, da se kolač stvrdne.

Slani hrskavi bademi

bademi

Sastojci:

Postupak:

Bademe i sol stavite u posudicu pa prelijte vodom tako da voda prekrije bademe za 3-4 centimetra pa ih ostavite preko noći da odstoje, na sobnoj temperaturi.

Potom bademe procijedite, ponovo pospite s malo soli. Pećnicu zagrijte na samo 80 stupnjeva, a bademe rasprostrite na papir za pečenje koji ste stavili na protvan. Stavite lagano peći, i uz povremeno okretanje badema, pecite oko 2 sata, dok se potpuno ne isuše.

U nastavku pogledajte i:

10 recepata za doručak po pravilima ketogene dijete

10 recepata za ručak po pravilima ketogene dijete

10 recepata za večeru po pravilima ketogene dijete

10 keto recepata za sve obroke u danu

Objavljeno 23.03.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
52
4
Podijeli s prijateljima!