10 recepata za ručak po pravilima ketogene dijete
Prehrana

10 recepata za ručak po pravilima ketogene dijete

Rijetko koja vrsta prehrane ili dijete zaokupila je toliko interesa javnosti i medija, kao ketogena prehrana. Radi se o prehrani s minimalnim udjelom ugljikohidrata, a visokim udjelom masti s kojom je cilj preusmjeriti organizam na korištenje masti kao izvora energije. Osim ketogene prehrane, mnogi koriste i ketogenu dijetu za skidanje viška kilograma, ali i za poboljšanje zdravstvenog stanja ili olakšavanje mnogih tegoba, za što ketogena prehrana ima potvrđene učinke.

Donosimo 10 recepata za ručak pripremljen prema načelima ketogene dijete:

Cezar salata

cezar salata

Sastojci:

  • 150 g pilećih prsa
  • 50 g listića parmezana
  • 50 g zelene salate
  • 3-4 cherry rajčice
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 3 žlice jogurta
  • začini: sol, papar, chilly rajčica

Postupak:

Piletinu začinite po želji pa ispecite na tavi. Kad je meso gotovo, ostavite ga sa strane da se meso ohladi i pusti sokove. Za to vrijeme, u dubokom tanjuru ili zdjelici pomiješajte salatu i cherry rajčice koje ste narezali na sitnije. U manjoj posudici pomiješajte jogurt, maslinovo ulje i začine. Meso narežite na trakice pa pomiješajte s povrćem. Prelijte mješavinom jogurta i maslinovog. Po vrhu stavite listiće parmezana i uživajte.

Piletina s povrćem u azijskim umacima

piletina ketogena

Sastojci:

  • 200 g piletine (prsa)
  • 1/2 paprike, zelene
  • 1/2 paprike, crvene
  • 1/2 paprike, žute
  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 10 ml soja sosa
  • maslinovo ulje
  • začini: svježi peršin, sol, papar

Postupak:

Meso ispecite na gril tavi, po 3-4 minute sa svake strane, ovisno o debljini komada. Kad je meso gotovo, izvadite ga iz tave i stavite na stranu, da malo odstoji i da pusti sokove.

U tavu (može i u wok) stavite maslinovo ulje pa kad se zagrije dodajte sve tri paprike, narezane na trakice i konstantno miješajte, da povrće postane hrskavo. Dodajte na trakice narezan luk, češnjak i, po želji, sol i papar.

Potom dodajte soja umak i samo malo promiješajte da povrće upije aromu pa stavite na tanjur, pa dodajte piletinu. Po vrhu možete posuti svježi peršin.

Burger sa sirom i karameliziranim lukom

meso

Sastojci:

  • 500 g mljevenog goveđeg buta
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 1 jaje
  • 4 fete cheddar ili nekog drugog topivog sira
  • 1 žlica kokosovog ulja ili gheeja
  • začini: sol, papar, kurkuma

Postupak:

U posudi pomiješajte meso, na sitno nasjeckan češnjak, jaje i začine pa dobro promiješajte dok se sve ne sljubi u jednoličnu smjesu. Među dlanovima oblikovati burgere debljine oko 2 cm i peći na tavi na kojoj je zagrijano malo kokosovog ulja ili gheeja.

Uz burgere, kako će meso pustiti malo svojeg soka, ubacite na trakice narezan luk i uz stalno miješanje ga lagano dinstajte dok ne omekša.

Dok se burger peče, malo prije nego je gotov, na vrh staviti jednu fetu sira da se lagano otopi. Kad je gotovo, burger staviti malo sa strane, da meso ispusti sok, pa staviti na tanjur, na kojem ste ranije pripremili listove salate.

Mesna štruca s jajetom

mesna struca

Sastojci:

  • 400 g mljevenog goveđeg buta
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 glavice luka
  • 1 jaje
  • sol, papar, svježi peršin

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Skuhajte jaja pa ih ogulite i ostavite da se hlade. U posudi pomiješati meso, na sitno narezan češnjak i luk, jaje i začine. Sve dobro promiješati.

Na papir za pečenje stavite meso pa ga razvaljajte tako da je meso debelo oko 2 cm. Na sredinu stavite kuhana jaja pa meso preklopite preko jaja i spojite tako da se jaja nigdje ne vide, a da ste oblikovali štrucu. Pecite u pećnici oko 40 minuta.

Servirajte uz zelenu salatu.

Biftek s povrćem sa žara

biftek

Sastojci:

  • 300 g bifteka
  • 1 tikvica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • začini: papar u zrnu, krupna sol, ružmarin

Postupak:

Dobro zagrijte tavu pa stavite biftek da se peče. Ovisno koliko jako želite da je meso pečeno, te ovisno o debljini komada, pecite sa svake strane jednako dugo. Oko 3 minuta sa svake strane će biti dovoljno. Kad je meso pečeno, stavite ga na stranu da otpusti sokove. Za to vrijeme u istoj tavi ispecite tikvicu koju ste narezali na ploške debljine oko 1 cm.

Servirajte pa tikvicu prelijte mješavinom maslinovog ulja, na sitno narezanog češnjaka i ružmarina. Sve pospite krupnom solju i paprom u zrnu.

Salata od dimljenog lososa i feta sira

salata losos

Sastojci:

  • 100 g dimljenog lososa
  • 50 g feta sira
  • 1 rajčica
  • 1 šaka zelene salate
  • 1 šaka crvenog radiča
  • 1 šaka rukole
  • 4-5 maslina, otkoštenih
  • 1/2 paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica aceta balsamica
  • bosiljak

Postupak:

U posudici pomiješajte maslinovo ulje, aceto i bosiljak. Feta sir narežite na kockice i stavite u veću posudu. Losos narežite na trakice. Sve sastojke dodajte u posudu sa sirom i prelijte mješavinom začina. Promiješajte i servirajte.

Bakalar s koromačem

bakalar

Sastojci:

  • 200 g fileta bakalara
  • 3-4 šampinjona
  • 1 manji koromač
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka

Postupak:

Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i stavite na sitno narezan češnjak, da se zacakli. Potom dodajte bakalar i pecite sa svake strane 2-3 minute. Uz drugu tavu, može i grill, dobro zagrijanu, ubacite na polovicu ili četvrtinu narezan koromač i malo kasnije na polovice narezane šampinjone. Pecite uz stalno miješanje, ali pazite da vam koromač ostane hrskav, a gljive ne uvenu potpuno.

Servirajte i jedite toplo.

Škampi sa šparogama

skampi sparoge

Sastojci:

  • 300 g škampa, očišćenih
  • 200 g šparoga
  • papar, krupna sol

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Na protvan posložite očišćene škampe i šparoge, pa po vrhu dodajte malo papra i krupne soli. Prelijte maslinovim uljem. Pecite 20-ak minuta, odnosno dok škampi ne dobiju lijepu narančasto-bijelu boju.

Salata od avokada sa špinatom i orasima

avokado salata

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 50 g feta sira, narezanog na kockice
  • 1 manja glavica luka
  • 75 g baby špinata
  • 1 šaka oraha
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka

Postupak:

Luk narežite na trakice. Avokado ogulite, prerežite na pola i izvadite košticu. Potom meso avokada narežite na kockice i stavite u posudu pa prelijte limunovim sokom. Potom dodajte sve ostale sastojke i sve promiješajte. Servirajte i uživajte.

Posni sir s vlascem

posni sir

Sastojci:

  • 200 g posnog ili zrnatog sira
  • 1 žličica vlasca
  • 1 mladi luk
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar

Postupak:

Luk narežite na kolutove, debljine oko pola centimetra. Istresite luk u zdjelicu, pa dodajte sve ostale sastojke i promiješajte.

Ovo je izvrstan obrok za sve one koji ne stignu skuhati i ponijeti obrok sa sobom na posao ili u školu, a i dalje ne žele prekršiti pravila ketogene prehrane.

Više recepata po pravilima ketogene dijete pročitajte ovdje:

10 recepata za doručak po pravilima ketogene dijete
10 recepata za međuobrok po pravilima ketogene dijete
10 recepata za večeru po pravilima ketogene dijete
10 keto recepata za sve obroke u danu

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: 10 recepata za ručak po pravilima ketogene dijete

super recepti! no svakako dodati uz sve jos povrca, naglasak je na zelenom lisnatom povrcu! sirove salate uz svako jelo..keto nije i ne smije biti samo meso i masnoca :)
sarita11
15.02.18. u 13:53
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.04.2017
Piše:
Zorana Jagodić