Prava istina o masnoćama !
Prehrana

Prava istina o masnoćama !

Kada pred očima imamo zdravo, vitko i sportski građeno tijelo, zadnje što bismo pomislili jest da su takvoj osobi masti svakodnevni pratilac.

Ipak, sve je više educiranih mladih, aktivnih ljudi koji znaju da je redovit izbor dobrih masti esencijalan za zdravlje i vitalnost stanica organizma, prije svega kod sportaša čije su kosti, zglobovi i hrskavice pod daleko većim opterećenjem nego što je to uobičajeno.

Riječ mast još uvijek nosi prizvuk srčanih bolesti, raka i mnogih drugih loših duhova - ovo je tipičan primjer isključivog i krivo postavljenog mentalnog koncepta koji zahtjeva često i praktično objašnjenje.

Masti ne samo da nisu generalno štetne, već postoji cijeli dijapazon istih bez kojih organizam jednostavno ne bi preživio. Takve naše tijelo samo ne može proizvesti, moramo ih unijeti hranom te ih zato nazivamo esencijalnim mastima ili esencijalnim masnim kiselinama.

Ukratko, esencijalne masti pomažu u održavanju krvnih žila elastičnima, podržavaju rad imunološkog sustava, smanjuju upalne procese te su neophodne u apsorpciji određenih vitamina.

Trik je zapravo u balansiranju različitih vrsta namirnica koje sadrže različite kombinacije različitih masnih kiselina koje su građevni blok masti. Prosječno informiranom potrošaču u uhu zvone riječi kao što su "zasićene", "nezasićene" i "trans-masti", koje zaista u grubo i čine podjelu masnih kiselina, a čiji su nazivi izvedeni iz njihovih kemijskih struktura.

Općenito gledajući, što je mast zasićenija, manje je poželjna u tijelu, a izvori takvih su meso, mlijeko, jaja te njihovi proizvodi i prerađevine. Zasićene masti dokazano loše utječu na razinu kolesterola u krvi, tj. podižu koncentraciju onog "lošeg" te sa drugim lošim navikama otvaraju put nastanku ateroskleroze i srčanih bolesti.

Na Mediteranu znaju bolje !

Zli glas zasićenih masti ubrzo su na sebe preuzele trans-masti, pošast brzog načina hranjenja. One bez imalo truda ruše razinu "dobrog" kolesterola u krvi i degradiraju elastičnost stijenki krvnih žila i živaca.

Trans-masti se u prirodnom obliku gotovo i ne mogu naći, one su produkt procesa hidrogenacije u prehrambenoj industriji te se nalaze u gotovo svoj (polu)gotovoj hrani. Najviše ih ima u margarinima, slatkišima, čipsu, biljnim sirevima i svoj brzoj hrani - kao takve organizmu su potpuno nepotrebne i razlog više zašto bi nam bez gotove hrane i industrijskih slatkiša život bio zdraviji.

Otkada se došlo do saznanja da su trans-masti loše po zdravlje, njihov zao glas nije jenjavao. Sve je kulminiralo odlukom Agencije za hranu i lijekove (FDA) u SAD-u kako su proizvođači hrane od siječnja ove 2006. godine na deklaraciju dužni istaknuti i eventualan sadržaj trans-masti.

U potrazi za zdravim mastima treba zaviriti u neku drugu hranu - nezasićene masti tipične su za mediteransku prehranu te se prirodno nalaze u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima. U polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u biljnim uljima, orašastim plodovima, ribi i ponekom voću i povrću spadaju i omega-3 i omega-6 masne kiseline o čijim povoljnim učincima na zdravlje često čujemo preko reklama za dijetalne suplemente.

Ključ pravilnog uživanja u mastima jest i poželjan omjer između tih dviju vrsta masnih kiselina. Istraživanja pokazuju kako se danas u razvijenim zemljama konzumiranje omega-6 masnih kiselina u prosjeku od 17 grama dnevno sasvim sigurno može smatrati predoziranjem, no da li je to čudno kada spomenemo kako su glavni izvori omega-6 meso i mesni proizvodi ?!

Ravnoteža umjesto kvantitete

Omega-3 masne kiseline nalaze se u ribama, sjemenkama i orašastim plodovima te dokazano potpomažu mentalno zdravlje (pomažu kod shizofrenije i depresija), umanjuju rizik stvaranja tromba (srčanog i moždanog udara), upala te stimuliraju rad imunološkog sustava.

No to nikako ne znači da se trebamo odreći omega-6 masnih kiselina, jer one su jednako esencijalne kao i omega-3, "kvaka" je samo u njihovom pravilnom omjeru. Crveno meso nije jedini dobar izvor omega-6 masnih kiselina, njih sadrži gotovo svako biljno ulje te je prema današnjim standardima prehrane jednostavno nemoguće pothraniti se na istima.

Upravo povoljan omjer i idealan ukupni unos masti, uz poželjne izvore istih, čine mediteransku prehranu svjetskim autoritetom hranjenja, piše Vipnet.

Zeleno lisnato povrće, morska riba, maslinovo i druga biljna ulja, orašasti plodovi - namirnice su koje populaciju na Mediteranu čine vitkom i sa vrlo malom učestalošću oboljevanja od bolesti srca i krvnih žila, koje su na drugom mjestu uzroka smrti u zapadnom svijetu.

Strategija hranjenja kvalitetnim mastima nije prevelika mudrost, ali iziskuje više planiranja u kuhinji jer podrazumijeva korištenje sirovih, neprocesiranih namirnica, prvenstveno voća, povrća i ribe.

Gotova i "junk" hrana te slatkiši u ovakvoj se shemi trebaju svesti na rijetke izlete jer takva hrana, zapamtite, najbogatija je najlošijom vrstom masti - trans-mastima. Oko konkretnih namirnica savjetujte se s tablicom !

I zapamtite, za masti kažemo da su uvjetno "dobre" odnosno "loše". Bez njih organizam ne može funkcionirati, one su esencijalan dio naše svakodnevne prehrane. Ono što trebate znati jest da izbor hrane čini razliku, a ne odricanje, isključivost ili sumnjive instant redukcijske dijete, objašnjavaju dipl.ing. Željka Lukešić i Jasna Duspara.

"Loše" masti :

crveno meso (svinjetina, govedina, teletina, janjetina)
mast peradi (loj i koža)
masni mliječni proizvodi (maslac, vrhnje, tvrdi sirevi)
jaja, kokosovo i palmino ulje

Trans masti :

margarin i proizvodi koji ga sadrže (gotovi kolači i smrznute tjestenine, slatki pekarski proizvodi)
čipsevi i druge slane grickalice
slatkiši (eurocrem, punjene i svijetle čokolade)

"Dobre" masti :

masline
avokado, bademi, kikiriki

Polinezasićene (omega-3) masti :

lanene sjemenke i laneno ulje
orasi
bučine sjemenke i bučino ulje
soja i sojino ulje
riba

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Nova piramida prehrane ! x 14
    Nutricionisti neprestalno produbljuju znanje o prehrambenim proizvodima, a novost je da napici postaju super važni. Organizam dnevno treba do 2 litre tekućine. Idealni utaživači žeđi : negazirana ili ...
  • Deset smrtnih grijeha za vitkost ! x 152
    Čarobne dijete uglavnom ne daju dugoročne rezultate, pa je najsigurnije jesti manje na duge staze te izbjegavati tzv. prazne kalorije, kao i sve drugo što otežava topljenje masti ! Malo tko jede samo ...
  • Masno voće i light svinjetina x 8
    Zaboravite stara pravila. Niti je svo voće nemasno, niti je svinjetina više na listi proskibiranih. Zbog kontrolirane prehrane svinja, to meso sada sadrži istu količinu zasićenih i nezasićenih masti. ...
Na forumu ima 10 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Prava istina o masnoćama !

Hvala,slažem se...
prusko
29.07.13. u 18:41
line
http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638 Conclusion: Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats. Ja bih rekla da zasićene masnoće uopće nisu loše i sama ih svakodnevno konzumiram (žutanjak je superfood u odnosu na bjelanjak, kokosovo ulje i maslo su među najstabilnijim masnoćama za termičku obradu itd...) i nemam nikakvih problema s masnoćama u krvi i kolesterolom, upravo suprotvo. Koga zanima, pogledajte film Fat Head. Prilično zanimljivo :)
TamaraTammy
25.09.14. u 09:18
line
Ja otkako sam na rezimu trosim tolko maslaca da je pravo cudo da nisam dobila par kila, a izgubila sam ih.
u prijevodu, ako pazis na kalorije nema zime, s time da i ja zbilja drzim da su i maslac, i mast i kokosovo ulje stvarno odlicne i ukusne vrste masnoca.
inace svojedobno sam duugo imala 'manjak' kolesterola (unatoc debljini), cak da mi je doktor savjetovao da jedem spek prije spavanja malo.
u zadnje vrijeme citala sam dosta o kolesterolu, kako utjece na raspolozenje, opce stanje, pa sam se iz nekakvog preddijabetickog stanja dovela u normalu a osjecam se super i najsretnija sam kad imam svoje zalihe maslaca i kokosovog ulja u frizideru kao i druge dobre masnoce.
nisam bas neki pristalica lchf sekte zbog pristupa kojeg imaju, sad su jos uveli nekakve druge kvazi-doktore u pricu, ali objektivno nije da nema nista u samoj srzi toga, mislim da ta prica o mastima itekako drzi vodu.
bejb
25.09.14. u 10:09
line
Za bilo kakvu smislenu informaciju o masnim kiselinama i njihovom utjecaju na metabolizam, konzultirati se iskljuèivo sa stranim izvorima. Ovaj èlanak je tipièni trash s bombastiènim naslovom.

Do daljnjeg zasiæene masti uzimam intravenozno, a kolesterol ušmrkavam. Ako umrem od masti, slobodno mi na spomenik napišite da sa  bio u krivu, a autorice èlanka imaju pametnijeg mozga.

Sad sam se navukao na ghee, jedino je malo skup sport, pa budem morao to nauèit pravit sam. Došao sam i na još bolju ideju da napravim coconut ghee, a baba Gugla mi došapnula da tako nešto i postoji, tako da je to slijedeæe za laboratorijske eksperimente  u kuhinji.  Živjela LCHF sekta, hail the triglycerides! Tongue
Goranchero
25.09.14. u 10:56
line
e sad se ja osjecam glupo kaj sam napisala sekta, stvarno nemam nista protiv ni lchfa, a pogotovo protiv uspjeha ljudi koji tako jedu, evo i sama sam povecala brutalno unos masnoca po lchf pravilima, i vidim na sebi koliko je to sjajno, ali ne svidja mi se recimo sto na hrvatskoj lchf stranici na faceu vidim sada intervjue s onom babom koja se zalaze protiv cijepljenja, dr.gajski, evo, stvarno ne znam cemu to i zasto su otisli u takav mambo-djambo, iz odlicnog prehrambenog sistema stvarno se pretvaraju u sprdacinu. nazalost.
znaci, imam problem s pristupom, ne sa samim lchf-om.

bejb2014-09-25 13:46:38
bejb
25.09.14. u 13:45
line
Ali ja jesam voða sekte, dobio sam tu titulu kad sam kolegu iz firme navukao na moje low carb doruèke umjesto pekare i pizze. A ovo drugo, ne vidim èemu miješati makronutrijente s magijom,i politièko-religijskim stavovima. Samo nedostaje studija o uzroèno posljediènoj povratnoj vezi izmeðu rafiniranih ugljikohidrata, ðavoljeg predmeta i ugodno popunjenih ženskih stražnjica.
Goranchero
25.09.14. u 14:57
line
ja se slazem s tobom, skroz, i moji dorucci su low carb. avokado+jaja na maslacu+ svjeza paprika - ideal.
sve 5, samo eto, kazem ti sta vidjam po facebooku i ne svidja mi se nimalo, jer tim pristupom svaljuju na sebe etiketu 'sekte' i odvracaju mnoge od mozebitno dobre promjene.. umjesto da se malo spuste na zemlju.
bejb
25.09.14. u 15:37
line
http://thehealthyfoodie.com/homemade-ghee/

Prouèi si ovo.  Ti voliš majstorirat u kuhinji, pa ti ovo možda bude zanimljivo. Mislim da nema bolje i ukusnije masti za kuhanje. U Biobio 100g doðe nekih 40-ak kuna, dakle 400kn/kg. Za 1kg ti treba cca 1,25kg maslaca, što je nekih 45kn. No za poèetak možda probaj napraviti manju kolièinu.

I ono što je još zanimljivije, pomiješati ovo tekuæe zlato s kokosovim uljem 1:1 u nešto sasvim posebno.

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/coconut-ghee-best-of-both-worlds/
Goranchero
25.09.14. u 18:51
line
isuse, kako mi je smijesno (i na neki nacin fora) ovo cuti, jel zbilja, ja samo gledam da sto manje budem u kuhinji. Ne radim nista za sto mi treba vise od 25 minuta.
Pogotovo to ne radim svaki dan.LOL
Najcesce mi je rucak nesto s nogu, sirove paprike i sir, uzas.
Al ghee zvuci fora, pokusat cu jednom kada (ako) me pukne... uvijek me strah tih eksperimenata da nesto ne zeznem i da ne bacim gomilu maslaca u smece.. to ne bi prezivjela
bejb
25.09.14. u 21:27
line
Ja sam probala napraviti i ghee i obični clarified butter... osobno, kod ghee-a mi ne paše onaj orašasti okus koji dobije kad krute komponente maslaca porumene, i dulje traje sam proces pripreme. Clarified butter je dosta brzo gotov i ima mi okus sličniji maslacu, koji volim. :)
TamaraTammy
27.09.14. u 00:09
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 08.10.2006
Piše: