Nova piramida prehrane !
Prehrana

Nova piramida prehrane !

Želite li biti vitki i fit, pridržavajte se nove prehrambene piramide !

Nutricionisti neprestalno produbljuju znanje o prehrambenim proizvodima, a novost je da napici postaju super važni.

6 doza tekućine

Organizam dnevno treba do 2 litre tekućine. Idealni utaživači žeđi : negazirana ili gazirana mineralna voda, prirodna izvorska voda, prirodni, nezaslađeni voćni sokovi, biljni i voćni čajevi. Ni u kom slučaju ne smijete piti napitke bogate šećerom, kao što su Coca-cola i drugi sokovi.

Dnevne potrebe: 6 čaša vode

5 porcija voća i povrća

Zahvaljujući njemu, bit ćete super fit! Sadrži gotovo tvari važne za život: vitamine, minerale, elemente u tragovima i sekundarne biljne tvari. Pospješuje izmjenu tvari u organizmu, štiti od bolesti i pomaže da se kilogrami lakše tope.

Dnevne potrebe: 2 porcije povrća (oko 200 g) + 1 salata (oko 100 g) + 2 porcije voća (2 komada)

4 porcije kruha, žitarica, tijesta, riže i krumpira

Ugljikohidrati su vrlo važni, a najzdraviji su od integralnog, cjelovitog zrnja, integralnog brašna (negazirana, smeđa riža, tijesto i kruh od integralnog brašna).

Dnevne potrebe: 3 komadića kruha (250 g) + 1 porcija priloga, npr. riža ili tijesto (oko 250 g kuhane količine)

3 + 1 porcija mlijeka, jogurta, riba & Co .

Sadrže visokovrijedne bjelančevine koje su glavni građevni materijal nužan za rast i obnavljanje tkiva. 3 porcije mlijeka i mliječnih proizvoda, najbolje nemasnih mliječnih proizvoda, kao što su mlijeko, jogurt, sir, mlaćenica.

Dnevne potrebe: 1/4 l mlijeka, kriška sira (oko 30 g), 1 jogurt (oko 150 g), + 1 porcija mesa (oko 150g), ribe (oko 150 g), kobasice (oko 50 g) ili 1 jaje

2 porcije masnoće ili ulja

Na prvom su mjestu namirnica koje debljaju, stoga s njima vrlo štedljivo! Ali, organizam treba masnoće kako bi uskladištio vitamine A, D, E i K. Koristite zdrava biljna ulja, bogata nezasićenim masnim kiselinama, dakle maslinovo, sojino, ulje od kukuruznih klica, uljane repice. Štedljivo s masnoćom pri pečenju ili pirjanju!

Dnevne potrebe: 1 - 2 žlice biljnog ulja + 1 do 2 žlice margarina ili maslaca s manjim postotkom masnoće.

1 porcija slatkiša, slatkih pića i alkohola

Na vrhu piramide su dnevne poslastice. To su slatki napici (Coca-cola, limunada, sokovi, ledeni čaj i slično), masni zalogaji (npr. mini pizze), alkohol (vino, pivo), keksi, kolači i razne slastice.

Dnevne potrebe: 1 pločica čokolade ili 1 komad kolača ili 1 pivo.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Deset smrtnih grijeha za vitkost ! x 153
    Čarobne dijete uglavnom ne daju dugoročne rezultate, pa je najsigurnije jesti manje na duge staze te izbjegavati tzv. prazne kalorije, kao i sve drugo što otežava topljenje masti ! Malo tko jede samo ...
  • Prava istina o masnoćama ! x 16
    Kada pred očima imamo zdravo, vitko i sportski građeno tijelo, zadnje što bismo pomislili jest da su takvoj osobi masti svakodnevni pratilac. Ipak, sve je više educiranih mladih, aktivnih ljudi koji z...
  • Masno voće i light svinjetina x 8
    Zaboravite stara pravila. Niti je svo voće nemasno, niti je svinjetina više na listi proskibiranih. Zbog kontrolirane prehrane svinja, to meso sada sadrži istu količinu zasićenih i nezasićenih masti. ...
Na forumu ima 2 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Nova piramida prehrane !

Ova piramida je previse amaterski napisana.Poznato je da margarin ni u kojem slucaju nije hrana, a kamo li da se preporucuje u piramidi.
Zaki
19.11.17. u 23:17
line
Po èemu je to nova piramida? Gluplje od ove ne ide!
Keto
26.11.17. u 12:40
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 22.10.2006
Piše: