Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Može li kava biti ključ u mršavljenju?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham došli su do izvanrednog otkrića: unos jedne šalice kave na dan može stimulirati tjelesni obrambeni mehanizam protiv nakupljanja masnog tkiva, te posljedično pretilosti i dijabetesa!

Studija objavljena u Scientific Reports bavila se nutrijentima koji utječu na „smeđe masti“ i njihovu funkciju, važan dio ljudskoga organizma koji igra važnu ulogu u načinu na koji trošimo kalorije za energiju.

kava

Smeđe i bijelo masno tkivo

Smeđe adipozno tkivo, poznato i kao smeđa mast, jedan je od dva tipa masnog tkiva koja nalazimo kod čovjeka. Primarna funkcija smeđeg masnog tkiva je stvaranje tjelesne temperature iz potrošnje kalorija, za razliku od bijelih masti koje su rezultat pohranjenog viška kalorija. Stoga, osobe s nižim BMI imaju viši udio smeđih masnih stanica.

„Smeđe masti funkcioniraju različito od drugih masti u organizmu te proizvode toplinu topljenjem šećera i masti, najčešće kao reakcija na hladnoću. Povećavanjem njihove aktivnosti poboljšava se kontrola glukoze u krvi, ali i razine lipida u krvi dok dodatne potrošene kalorije doprinose gubitku viška kilograma. No, dosad nitko nije našao način da se stimulira njihova aktivnost kod ljudi“, ističe dr. Michael Symonds, jedan od autora studije.

Ovo je prva studija napravljena nad ljudima koja je pokazala da nešto poput obične šalice crne kave može utjecati na funkcije smeđeg masnog tkiva. Potencijalne implikacije ovog otkrića su ogromne budući da je upravo pretilost ogroman zdravstveni problem, a smeđe masti mogu biti dio u slagalici rješenja tog problema.

Kava kao lijek za pretilost?

Tim koji je provodio studiju prvo je radio ispitivanje utjecaja kofeina na smeđe masti u matičnim stanicama. Kada je otkrivena prava doza, studija je proširena na ljude. Zabilježena je povećana temperatura tkiva u predjelu vrata u kojem se nalaze najveće količine smeđeg masnog tkiva kod ljudi, kod osoba koje su prethodno konzumirale propisanu dozu kave. 

Rezultati studije nad ljudima pokazali su iste rezultate: kava je izazivala aktivaciju smeđih masnih stanica. Zasad nije poznato je li za ovo djelovanje zaslužan kofein ili neki drugi sastojak kave, a kada to bude utvrđeno vjerojatno će se na tom sastojku graditi industrija dodataka prehrani za mršavljenje ili regulaciju razina glukozu kod oboljelih od dijabetesa.

kava

Reference:

  1. Ksenija Velickovic, Declan Wayne, Hilda Anaid Lugo Leija, Ian Bloor, David E. Morris, James Law, Helen Budge, Harold Sacks, Michael E. Symonds, Virginie Sottile. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports, 2019; 9 (1)

Objavljeno 02.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!