Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Dvoboj namirnica: Kava vs. čaj - koliko imaju kofeina?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kofein je poznat i priznat prirodni stimulans. Iako nam je prva asocijacija na kofein mnogima najdraži napitak – kava, ovaj sastojak nalazimo u preko 60 biljaka. Od namirnica koje su nam redovite u prehrani, kofein nalazimo u čajevima, čokoladi i mnogim drugim.

Kada govorimo o napitcima, udio kofeina varira od vrste do vrste te ovisi o načinu pripreme. U nastavku članka, donosimo usporedbu kofeina u kavi i čaju te savjetujemo koji kada odabrati.

Je li kofein siguran?

Procjenjuje se da oko 80% svjetskog pučanstva svakodnevno konzumira neke proizvode koji sadrže kofein. Prema U.S. Department of Agriculture (USDA) i European Food Safety Authority (EFSA), siguran unos kofeina je limitiran na 400 mg na dan, 200 mg po dozi ili 3mg po kilogramu tjelesne mase.

Kofein je zbog svojih stimulativnih učinaka povezan sa zdravstvenim prednostima poput povećane budnosti, poboljšanih sportskih performansi, poboljšanog raspoloženja i ubrzanog metabolizma.

kava

Udio kofeina ovisi o tipu napitka i načinu pripreme

Udio kofeina u kavi ili čaju ovisi o porijeklu, vrsti i pripremi napitka. Listovi čaja sadrže 3,5% kofeina, a zrna kave 1,1-2,2%. Međutim, postupak pripreme kave koristi topliju vodu koja iz zrna izluči više kofeina.

Također, obično se koristi više zrna kave nego što se koristi lišća čaja za pripremu napitka, pa općenito u istoj količini napitka, puno više kofeina nalazimo u kavi nego u čaju.

Varijante čaja

Crni, zeleni i bijeli čajevi pripremaju se od lišća iste biljke, Camellia sinensis. Ono što ih razlikuje je vrijeme berbe i razina oksidacije lišća. Listovi crnog čaja oksidiraju, dok listovi bijelog i zelenog čaja ne. To daje crnom čaju karakteristično istaknut i oštar okus i povećava stupanj u kojem se kofein iz lišća nalazi u vrućoj vodi, ističu Chin i sur.

Prosječna šalica (200 ml) crnog čaja sadrži 40 mg kofeina, ali može sadržavati čak 76 mg. Za usporedbu, zeleni čajevi sadrže 17–39 mg, dok bijeli čajevi daju 5–50 mg po šalici (200 ml).

Matcha zeleni čaj je još jedan čaj s visokim udjelom kofeina. Obično dolazi u obliku praha i sadrži 35 mg kofeina po mjerici od pola čajne žličice (1 gram).

Također, iako se biljni čajevi prodaju kao oni bez kofeina, jedna šalica ovih čajeva ipak može sadržavati do 12 mg kofeina, no to se smatra neznatnom količinom.

caj

Priprema čaja

Priprema čaja značajno može utjecati na udio kofeina u čaju. Oni koji se dulje drže u što toplijoj vodi u pravilu su jači imaju veći udio kofeina. Primjerice, udio kofeina se u čaju koji stoji minutu u vodi te istom čaju koji se ostavi tri minute u vodi može – utrostručiti.

Varijante kave

Očekivano, klasičan espresso je kava s najvećom koncentracijom kofeina. U 30ml ovog napitka nalazi se oko 58 mg kofeina. U slučaju pripreme napitaka od kave s dvostrukim espressom (poput pripreme nekih macchiata ili cappuccina) udio kofeina se može udvostručiti na 115 mg po napitku.

Priprema kave

Kao i u slučaju čaja, što je voda toplija, to je kava jača, a kava se obično kuha u vodi puno toplijoj od čaja, između 90 i 96 stupnjeva Celzijevih.

kava

Koji napitak odabrati?

Kofein ima jako brzo djelovanje, ono se osjeti već 20-60 minuta nakon konzumacije. Za osobe osjetljive na kofein, savjetuje se odabirati bijele ili biljne čajeve te ih procijediti već nakon jedne minute. Bezkofeinske varijante napitaka također su prihvatljive verzije osobama osjetljivim na ovaj potentni sastojak.

U suprotnom, ljubitelji kofeina i njegovog djelovanja biraju espresso, zelene i crne čajeve i ostavljaju ih da duže stoje, kako bi udio kofeina bio veći, a napitak što jači.

Da bi se ostalo unutar preporučenih okvira, savjetuje se ne piti više od 400 mg kofeina na dan te ne više od 200 mg kofeina odjednom. Ako uzmemo u računicu espresso i njegovu količinu od 58 mg kofeina po šalici, 7 šalica espressa na dan bi trebala biti gornja granica.

Ona vjerojatno zadovoljava želju i najvećih, kavoljubaca, zar ne?

kava

Reference:

  1. Chin JM, Merves ML, Goldberger BA, Sampson-Cone A, Cone EJ. Caffeine content of brewed teas. J Anal Toxicol. 2008 Oct;32(8):702-4.
  2. Komes D, Horžić D, Belščak A, Kovačević Ganić K, Baljak A. (2009). Determination of Caffeine Content in Tea and Maté Tea by Using Different Methods. Czech Journal of Food Sciences. 27. 213-216. 10.17221/612-CJFS.

Objavljeno 16.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!