Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Curry - mješavina začina koja čuva srce i kosti, štiti od infekcija i Alzheimerove bolesti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Curry je jedan od začina koji dobiva sve važnije mjesto na našim jelovnicima. Posebno često ga se koristi u obrocima koji imaju azijske korijene, budući da ovaj začin i vuče porijeklo iz toga dijela svijeta. U Europi je svoju popularnost počeo stjecati tek u 20. stoljeću, a kod nas tek posljednjih desetljeća.

Curry je zapravo začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. U Indiji se začinske mješavine razlikuju ovisno o kuharu, području, kasti i običajima.

Nutritivna vrijednost curryja

U 100 grama curry praha dobiva se 325 kcal/1360 kJ energije. Što se tiče makronutrijenata, curry ima visok udio proteina: 58% ugljikohidrata, 14% masti i 12,6% bjelančevina. Budući da se radi o mješavini probranih začina, curry je odličan izvor minerala među kojima se ističu mangan, željezo, bakar, magnezij, kalcij, fosfor, selen i cink.

Od vitamina odličan je izvor vitamina E, vitamina K, folne kiseline, dobar je izvor vitamina C, niacina, tiamina, riboflavina i kolina. U sastavu curryja na 100 g nalazi se 33 g dijetalnih vlakana, 592 mg β-karotena i 72 mg fitosterola.

Zdravstvene prednosti curryja

Curryju se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje, među kojima su prevencija razvoja karcinoma, zaštita od razvoja srčanih bolesti, smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti, smanjenje bolnih stanja i upalnih procesa, održavanje zdravlja kostiju, zaštita imuniteta od bakterijskih infekcija te povećanje sposobnosti jetre da čisti organizam od toksina.

Vjerojatno najvrjedniji sastojak curryja je kurkuma kojoj se pripisuje preko 600 pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Znanstvenici su potvrdili da je kurkumin, aktivni sastojak kurkume, povezan sa smanjenjem plaka kojeg slobodni radikali pohranjuju u živčanim putanjama u mozgu. Tako se potiče imunološki sustav da eliminira aminokiseline koje potiču stvaranje tog plaka, te tako smanjuju kognitivno propadanje i smanjuju opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti. Dodatno, upravo je Alzheimerova bolest u prosjeku znatno rjeđe prisutna u Indiji nego u ostatku svijeta, što se povezuje s prehranom bogatom kurkuminom.

kurkuma

Nedavno provedena studija potvrdila je da povećan unos kurkume (odnosno, kurkumina) potiče antikancerogene aktivnosti u ljudskoj slini. Studije potvrđuju da je najjače djelovanje kurkumina u smanjenju opasnosti od razvoja karcinoma crijeva.

Nadalje, kurkumin je pozitivan agent u smanjenju upalnih procesa i bolnih stanja, posebno kod reumatoidnog artritisa. Kurkuma smanjuje upalne procese u zglobovima i oštećenja zglobnog tkiva.

Dva sastojka koji se nalaze u curryju kardamom i bosiljak, okarakterizirana su kao vazodilatatori koji pozitivno utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Oni utječu na proteine u tijelu da smanje napetost u krvnim žilama, što posljedično vodi do smanjenja krvnog tlaka, a što smanjuje opasnost od razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući aterosklerozu te srčani i moždani udar.

Korijander koji se nalazi u curryju ima dobro istražen začin koji ima antibakterijsko djelovanje, posebno u slučajevima zaraženosti E.coli i drugim bakterijama koje utječu na zdravlje probavnog trakta i crijeva. Stoga, svakodnevna konzumacija curryja može poboljšati zdravlje probavnog trakta i održavati zdravlje imunološkog sustava u borbi protiv bakterijskih infekcija.

curry

Oprez kod konzumacije curryja

Curry ima nekoliko negativnih učinaka na koje treba pripaziti kod redovne konzumacije većih količina ovog začina. Naime, on je snažno sredstvo za razrjeđivanje krvi pa ga trebaju izbjegavati osobe koje imaju poteškoće sa zgrušnjavanjem krvi. Također, curry se ne preporučuje konzumirati u periodu 10-14 dana prije operativnog zahvata kako ne bi utjecao na zgušnjavanje krvi.

Osim toga, curry može izazvati poteškoće sa žučnjakom ili izazvati tegobe osobama koje imaju problema sa žuči. Naime, on stimulira kontrakcije žuči, što može biti jako bolno za osobe s bolestima žuči ili žučnim kamencima.

Kod osoba osjetljivih na kurkumu, curry može izazvati proljev, mučninu, slabost i bolove u želucu. Američki Nacionalni institut za zdravlje potvrdio je da kurkuma može pogoršati stomačne probleme kod osoba s bolest gastroezofagealnog refluksa pa im se preporučuje izbjegavanje ovog začina, ali i curryja koji ga sadrži.

Objavljeno 24.11.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!