Znate li koji začin se koristi uz koje jelo?
Prehrana

Znate li koji začin se koristi uz koje jelo?

Od češnjaka, preko peršina, origana, chilly papričice i ružmarina do đumbira, cimeta, muškatnog oraščića… stotine je dostupnih začina koje možemo koristiti u svakodnevnoj prehrani, kako bi smo obrocima dodali jačinu i aromu. No, znate li koji se začini najbolje sljubljuju s pojedinim namirnicama te koje začine je najbolje koristiti u određenom jelu?

Donosimo popis klasičnih jela koja nalazimo na našim tanjurima i začine koje je najbolje u njih uključiti:

Jušna jela:

  • Grah varivo: češnjak, timijan
  • Procijeđena bistra mesna juha: crni papar, češnjak, đumbir, peršin, crveni papar, šafran, muškatni oraščić
  • Juha od gljiva: češnjak, mažuran, ružmarin, estragon, primorski vrisak
  • Gulaš: lovor, crni papar, češnjak, kim, chilly
  • Voćne juhe: limun, cimet, narančasta, rabarbara, klinčić, vanilija
  • Juha od krumpira: mažuran, ružmarin, muškatni oraščić
  • Juha od rajčica: češnjak, timijan, mažuran, ružmarin
  • Pileća juha: crni papar, češnjak, đumbir, crvena papričica, šafran, muškatni oraščić
  • Juha od povrća: bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin, muškatni oraščić, estragon

bosiljak

Mesna, riblja i jela od peradi:

  • Janjetina, ovčetina: curry, čili, crni papar, češnjak, kopar, mažuran, peršin, crveni papar, ružmarin, pimenta, estragon, kadulja
  • Riba: lovor, bosiljak, crni papar, matičnjak, kopar, majčina dušica, ružmarin, estragon, žutica, kadulja
  • Pečena riba: češnjak, timijan, kopar, peršin, ružmarin
  • Govedina: lovor, crni papar, kajenski papar, curry i chilly, češnjak, majčina dušica, kopar, mažuran, peršin, crveni papar, ružmarin, origano, zeleni papar
  • Pečena svinjetina: lovor, kajenski papar, curry, komorač, crni papar, češnjak, majčina dušica, mažuran, peršin, paprika, ružmarin, kadulja
  • Perad: bosiljak, curry, crni papar, češnjak, timijan, kopar, korijander, mažuran, metvica, crvena začinska paprika, ružmarin, chilly, kadulja
  • Divljač: timijan, korijander, ružmarin, klinčić, muškatni oraščić, kadulja

papar

Jela od povrća

  • Grah: lovor, bosiljak, đumbir, češnjak, kopar, mažuran, peršin, crvena paprika, estragon
  • Grašak: estragon
  • Krumpir: lovor, papar, đumbir, mažuran, začinska paprika, estragon
  • Svježi kupus: papar, timijan, kim, chilly
  • Kelj: papar, češnjak, mažuran, začinska paprika
  • Bundeva: đumbir, kopar, chilly

vlasac

Salate:

  • Salata od krumpira: papar, peršin, estragon, celer, luk
  • Salata od cikle: kapari, kim, matičnjak, hren
  • Voćna salata: limun, cimet, korica naranče, klinčić, vanilija, rabarbara
  • Salata s kukuruzom: bijeli papar, češnjak, peršin
  • Salata s rajčicom: bosiljak, ružmarin, luk
  • Krastavac: bosiljak, bijeli papar, kopar, timijan i estragon

curry

Ostali obroci:

  • Jela s jajima: bosiljak, kajenska papričica, kopar, kapari, mažuran, češnjak, limunska trava
  • Jela s kupusom: bosiljak, lovor, kim, papar
  • Jela s rižom: curry, đumbir, šafran
  • Jela s miješanim povrćem: češnjak, đumbir, kopar, mažuran, vlasac, estragon
  • Pizze: bosiljak, češnjak, mažuran, origano, začinska paprika
  • Miješane salate: bosiljak, kopar, vlasac, paprika, estragon

Uživajte u obrocima koje spremate i iskoristite začine da im pojačate aromu i obogatite ih punoćom okusa.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Curry - mješavina začina koja čuva srce i kosti, štiti od infekcija i Alzheimerove bolesti x 13
    Curry je jedan od začina koji dobiva sve važnije mjesto na našim jelovnicima. Posebno često ga se koristi u obrocima koji imaju azijske korijene, budući da ovaj začin i vuče porijeklo iz toga dijela s...
  • Cimet - slatki čuvar našeg zdravlja x 17
    Kad kažemo „cimet“, većini ljudi „zamiriši“ na slasne kolače naših baka – štrudle od jabuka ili pite s cimetom; tople zimske napitke od mlijeka i meda, ali i ukusne blagdanske keksiće, koji bi bili ne...
  • Aromatično začinsko bilje x 2
    Neki od začina pojačavaju apetit, neki smanjuju želju za slatkišima dok su neki od njih višestruko bogati nutrijentima. Iako su kao čajevi najučinkovitiji, njihov utjecaj na zdravlje kao začina, nipoš...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 11.04.2018
Piše:
Zorana Jagodić