Egzotično: 3 vrhunska slana obroka za uživanje u kvalitetnim žitaricama!

Image

Žitarice su visokovrijedan izvor energije i nutricionisti ih redovno stavljaju u jelovnike osoba koje prehrani pristupaju brinući o zdravlju i vitkoj liniji. Donosimo tri izvrsna, slana recepta koji sadrže 3 različite žitarice za vaše uživanje u obrocima bogatim energijom, ali i aromom i okusom. 

Uživajte u svakom zalogaju!

Punjeni patlidžani s kus kusom i umakom od tahinija

Nemate ideja na koji način bi uvrstili patlidžan u svoju prehranu? Činjenica je da se on rijetko priprema u našim krajevima, no uz ovu orijentalnu, zanimljivu i finu ideju, taj smo problem riješili za vas. Dodatkom zdravog tahini umaka (baziranog na poznatoj pasti od sezama), ovo jelo postaje čista zdrava egzotika prepuna okusa i nutritivnih vrijednosti.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2-3 osobe):

  • 70 g dmBio kus-kusa
  • 2 patlidžana
  • 1-2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 ljutika
  • 100 g šampinjona
  • 100 g rajčice, nasjeckane i bez koštica
  • 3 žlice dmBio umaka od rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • Sol, papar

Umak

  • 1 žlica dmBio Tahini pasta od sezama
  • 1 žlica dmBio soka od limuna
  • 1 češanj češnjaka
  • 2-3 žlice vode (po potrebi)
  • 1 žlica sjeckanog peršin

Priprema:

  1. Kus kus staviti u zdjelu i preliti 1 šalicom kipuće vode. Promiješati i ostaviti oko 10 minuta da odstoji.
  2. Patlidžan prepoloviti po dužini pa mu žlicom izvaditi meso. Polovice patlidžana staviti na lim obložen papirom za pečenje (nakapati s malo limunovog soka da ne posmeđi), a meso patlidžana nasjeckati na kockice.
  3. U ugrijanoj tavi na maslinovom ulju propirjati sjeckanu ljutiku i 2 sitno sjeckana češnja češnjaka, oko 5 minuta. Dodati ploškice šampinjona i meso patlidžana pa još malo propirjati da omekšaju. Na kraju dodati sjeckane rajčice, sjeckani peršin, kuhani kus kus, umak od rajčica  te sol i papar, te pirjati par minuta dok tekućina ne ispari.
  4. Smjesom puniti patlidžane. Sve zajedno peći u pećnici ugrijanoj na 190°C, oko 20-25 min.
  5. Poslužiti s umakom od tahinija kojeg ćemo pripremiti tako da pomiješamo tahini, sok od limuna, sjeckani češnjak,malo vode te soli i papra. Poslužiti posuto sjeckanim peršinom.

punjeni patlidzan

Quinoa s povrćem, tofuom i kikiriki umakom

“Quinoa bowl” ili zdjela rapidno postaje vrlo popularno jelo u krugovima ljudi koji paze na zdravu prehranu, a osobito kod vegetarijanaca i vegana. Radi se o kombinacijama kuhane quinoe, raznog kuhanog ili sirovog povrća te umaka.

Naša kombinacija utoliko će Vas oduševiti jer sadrži ljutkasti umak od kikirikija koji služi za mariniranje sira od soje (tofua), dajući mu fenomenalnu notu i okus. Svakako savjetujemo da ovo jelo stavite na svoju kuhinjsku “to-do” listu - ako niste probali ništa slično, ugodno ćete se iznenaditi.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 100 g dm Bio quinoe
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 3 žlice tamari umaka
  • 450 ml mBio napitka od badema
  • 3 žlice dmBio paste od kikirikija
  • Sok od 1 limete
  • 1 žlica ljutog chilli umaka (gotov proizvod)
  • 200 g dmBio tofua natur
  • 1 šalica rezanog ljubičastog kupusa
  • 1 šalica ribane mrkve
  • 2-3 kom mladog luka
  • sjeckani peršin
  • dmBio sezam

Priprema:

  1. Quinou kuhati u bademovom napitku s đumbirom i žlicom tamari umaka. Kuhati oko 20 minuta uz povremeno miješanje.
  2. U posudici pomiješati kikiriki pastu, ostatak tamarija, sok limete i chilli umak te 2 žlicebademovog napitka. Izmiješati u glatku smjesu.
  3. S pola umaka premazati tofu rezan na kockice, te ga prebaciti u lim za pečenje obložen papirom i peći oko 30 minuta dok ne postane zlaćan (okrenuti ga na pola vremena).
  4. Ljubičasti kupus narezati na tanje rezance, mrkvu naribati, a mladi luk nasjeckati.
  5. Rasporediti povrće i kuhanu quinou u 2 zdjelice, dodati pečeni tofu, ostatak preljeva od kikirikija, te posuti svježim peršinom i sezamom.

kvinoja

Thai curry piletina s basmati rižom

Obrok baziran na riži i piletini najčešći je pojam ručka kod osoba koje treniraju i paze na nutritivnost svojih obroka. Ono što je najčešći problem je što ponekad takav obrok postane monoton i jednoličan, te mu je potrebno dati novu dozu okusa i aromatičnosti.

Ako ste se pronašli u ovim riječima, zasigurno će Vam se svidjeti naš prijedlog, u kojem je piletina obogaćena finim azijskim okusima, ananasom i kokosom te curryjem. Definitivno kombinacija dostojna pravih fitness gurmana i dokaz da fit obroci mogu biti itekako fini.

Pogledajte video:

 

Sastojci (za 2 osobe):

  • 150 g dmBio riže basmati
  • 1 žličica dmBio ulje kokosa
  • 1 ljutika
  • Komadić đumbira od cca 2 cm
  • 250 g pilećih prsa
  • 150 g ananasa u kockicama, svježi ili iz limenke
  • 200 ml dmBio kokosovog mlijeka
  • 2-3 žlice dmBio umaka Thai curry
  • 2 žlice soka od limete
  • Sjeckani svježi peršin ili korijander

Priprema:

  1. Rižu skuhati prema uputi s pakiranja, u dovoljnoj količini slane vode oko 20 minuta.
  2. Ljutiku i đumbir sitno nasjeckajte, a pileća prsa narežite na kockice.
  3. U tavi ugrijte kokosovo ulje te na njemu popržite ljutiku i đumbir. Zatim dodajte kockice piletine te i njih popržite do zlaćane boje. Dodajte kockice ananasa pa i njih kratko popržite.
  4. Dodajte Thai curry umak i kokosovo mlijeko te pustite sve da krčka 10-15 minuta.
  5. Jelo završiti dodatkom sok od limete, soli, papra i sjeckanog peršina ili korijandera te poslužiti uz kuhanu i procjeđenu basmati rižu.

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

basmati riza

Objavljeno 13.12.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
6
0
Podijeli s prijateljima!