Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Muškatni oraščić - od začina do psihoaktivne supstance

Image

Muškatni oraščić (muškat) je jedan od začina koji se pojavljuju u mnogim receptima, zato jer jelima daje karakterističnu slatkastu aromu. Dok se u istočnjačkim kuhinjama najčešće koristi kao dodatak slatkim jelima, u europskoj kuhinji je puno češći sastojak u receptima za pripremu krumpira, mesa, juha i raznih pečenja. U talijanskoj kuhinji, primjerice, muškat je nezaobilazan u receptima za pripremu tortellina i tradicionalnih mesnih okruglica.

Nutritivna vrijednost muškatnog oraščića

Muškatni oraščić se kao začin koristi u našim krajevima u pripremi kompota, nabujaka, raznih slastica, ali i mesnih jela. Preporučuje se dodavati ga na kraju pripreme jela, jer ga termička obrada oslabljuje, i kvalitetom i intenzitetom okusa.

Energetski se radi o iznimno bogatoj namirnici, pa 100 g ove biljke ima 525 kcal, od čega je polovica ugljikohidrata, 36% masti i 6% bjelančevina. Također, sadrži visok udio vlakana, a od minerala i vitamina, sadrži kalcij, magnezij, željezo, bakar, mangan te tiamin, niacin, folnu kiselinu i vitamin B6.

Povijest korištenja muškatnog oraščića

Godišnje se na svijetu proizvede oko 10.000 tona muškatnog oraščića, a u proizvodnji prednjače Indonezija i Grenada. Drugi, znatno manji proizvođači su Indija, Malezija i Papua Nova Gvineja. Najveći uvoznici muškatnog oraščića su zemlje Europske Unije, SAD i Japan.

U povijesti prvi zapisi o korištenju muškatnog oraščića u prehrani sežu još u 8. stoljeće kad se ovaj začin koristio u određenim vrstama pudinga.

U medicini se muškatni oraščić koristi od 17. stoljeća, a u 19. stoljeću je korišten kao sredstvo za izazivanje pobačaja, zbog svojih toksičnih učinaka, kod unosa većih količina. No, danas muškatni oraščić nema potvrđene medicinske učinke.

Točnije, studija je pokazala da sastojak macelignan koji nalazimo u muškatnom oraščiću može pojačati antibakterijsku aktivnost u borbi protiv streptokoka. Druga studija je pokazala da metanolički ekstrakt ove biljke sprječava stanične aktivnosti u slučajevima leukemije, no muškat se ne koristi službeno ni u jednom navedenom slučaju.

Upotreba muškata

Muškatni oraščić ima širok dijapazon primjene u narodnoj medicini. Naime, koristi ga se u čajevima za liječenje nesanice i anksioznosti. Također, preporučuje ga se kod probavnih tegoba, mučnina, povraćanja, proljeva, loše probave i problema s nadutosti.

U kozmetičkoj industriji se muškatni oraščić koristi u liječenju lošeg zadaha pa je čest sastojak pasti za zube i vodica za ispiranje usta. Također, eterično ulje od ovog ploda ublažava kožne probleme, poput akni i drugih oštećenja kože.

Smoothie s bananom i muškatnim oraščićem

Sastojci:

  • 1 banana
  • 150 ml zobenog mlijeka
  • 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
  • Stevija, po želji
  • 3-4 kockice leda

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Servirajte odmah.

Efekti konzumacije muškatnog oraščića

Ako ga se koristi u manjim dozama, kao začin, muškatni oraščić nema psihološke ili neurološke učinke, ali u većim dozama, to nije slučaj.

Naime, u originalnom obliku (ne kao prah, već kao cjelovit plod) muškat sadrži miristicin, psihoaktivnu supstancu koja može izazvati trovanje. Simptomi trovanja ovom supstancom su lupanje srca, mučnina, dehidracija te sveopća bol u tijelu. Također, može djelovati i kao droga s utjecajem na centralni živčani sustav. Zbog navedenih razloga, muškatni oraščić je u svim oblicima zabranjen u Saudijskoj Arabiji.

Objavljeno 28.07.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!