Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Najzdraviji začin na svijetu: Kurkuma loše masti pretvara u dobre i pomaže u mršavljenju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pretilost je sve više globalna epidemija, posebno ubrzana zapadnjačkim načinom života, brzom i nekvalitetnom prehranom te podržana stresom. Hrana modernog zapadnjaka je visoko procesirana, genetski modificirana, kemijski kontaminirana i evolucijski nekompatibilna s probavnim sustavom čovjeka, što izaziva mnoge zdravstvene poteškoće i potiče pretilost.

No, nije prehrana jedina koja utječe na razvoj pretilosti već je problem multifunkcionalan: hormonalni disbalans, kronični stres, dramatično poremećen mikrobiom (ekološka zajednica svih oblika života (mikroorganizama) na i u ljudskom tijelu) te manjak kvalitetnog kretanja i fizičke aktivnosti također utječu na razvoj pretilosti.

Smeđe i bijele masne stanice

Ljudsko tijelo zadržava u sebi različite vrste masti, one "dobre" i one "loše". Savjeti o prehrani obiluju informacijama o važnosti unosa kvalitetnih masti u organizam te njihovim benefitima na ljudsko zdravlje.

Istovremeno, mnogi još nisu upoznati s činjenicom da u ljudskom tijelu postoje loše (bijele) masne stanice i dobre (smeđe) masne stanice, a njihov omjer ovisi o više faktora: razini fizičke aktivnosti, okolišnim uvjetima te prehrani, te utječe na zdravlje i rizik od razvoja niza bolesti.

pretilost-debljina-dijete

Smeđe masti su zaista tamnije boje jer sadrže mitohondrije s visokom razinom gustoće željeza. Za razliku od bijelih masnih stanica, smeđe masne stanice su sposobne pretvoriti značajnu količinu energije (kalorija) iz hrane u toplinu. Ovo je metabolička uloga smeđih masnih stanica koja je potpuno suprotna onim bijelih čija je primarna funkcija pohranjivanje energije (kalorija) iz hrane u masno tkivo. Dodatno, značajna razlika između ove dvije vrste masnih stanica je i njihovo porijeklo: smeđe masne stanice imaju potpuno drugačije porijeklo matičnih stanica, jednako onome kod stanica skeletnih mišića.

Dakle, borba protiv masnih naslaga je, pojednostavljeno, borba protiv bijelih masnih stanica, a budući da je upravo ta mast odgovorna za povećan rizik od razvoja niza bolesti, jasno je da je borba protiv pretilosti mnogo veći zadatak, na širem, općem zdravstvenom nivou. S obzirom da smeđe masne stanice imaju pozitivne funkcije u proizvodnji energije, povećanje njihovog broja u odnosu na količinu bijelih masnih stanica također je zadatak koji žele postići mnogi koji pate od viška kilograma.

Omjer smeđih i bijelih masnih stanica

Upravo je otkriće različitih vrsta masnih stanica u ljudskom tijelu i manjak ili negativan omjer smeđih naspram bijelih masnih stanica kod pretilih ljudi, potakao znanstvenike da pretpostave da bi se povećanjem fenotipa smeđih masnih stanica moglo pomoći u borbi protiv pretilosti. Preliminarna istraživanja o korištenju hladne vode u povećanju broja smeđih stanica kod kralježaka je imala značajne efekte u borbi protiv pretilosti, ali ostala je nesigurnost da promjene temperature mogu imati neželjene efekte na kardiovaskularno zdravlje. Također, izlaganje niskim temperaturama nije ugodno pa mnogima ovo ne bi bilo optimalno rješenje u borbi protiv pretilosti. No, korejski znanstvenici došli su do nevjerojatnog otkrića.

Mehanizmi djelovanja kurkumina

Nedavno je u Journal of Nutritional Biochemistry objavljen rezultat studije provedene na Daegu University u korejskom gradu Kyungsan, a koja potvrđuje da kurkumin, zlatna komponenta koju sadrži kurkuma, pretvara kompoziciju masnih stanica u ljudskom tijelu iz bijelih (loših) u smeđe (dobre) koje su lako topive. Na taj način kurkuma je postala jedan od najboljih boraca u topljenju viška kilograma.

kurkuma prah

Prema rezultatima ove studije kurkumin je sposoban potaknuti pretvaranje bijelih masnih stanica u smeđe kroz 4 različita mehanizma:

  1. Povećanjem ekspresije smeđih masnih specifičnih gena. To je oblik nutrigenomske "epigenetske modifikacije", što znači da je nutrijent sposoban za mijenjanje staničnih  obrazaca ekspresije gena "izvana ", što je rezultiralo značajnim promjenama u strukturi i funkciji uključenih stanica.
  2. Poticanje proizvodnje novih mitohondrija, što se dokazuje povećanom aktivnosti lanca prijenosa elektrona i povećanom oksidacijom masnih kiselina. Mitohondrijska biogeneza može biti stimulirana s drugim prirodnim tvarima i terapijskih modalitetima i intervencija je koja može biti od posebne koristi u s godinama povezanim gubitkom mišića i moždanih funkcija, jačanju sportske izvedbe, te u poboljšanju stanja mitohondrijskih poremećaja.
  3. Povećanjem razine proteina u hormonski osjetljivoj lipazi i p-acilCoA karboksilazi, dvama markerima koji igraju ulogu u procesima razgradnje masti (lipoliza) i supresiji nove proizvodnje masti (lipogeneza).
  4. Povećanjem aktivnosti AMP-aktivirane protein kinaze (AMPK). AMPK aktivnost je vrsta staničnog metaboličkog glavnog prekidača koji poboljšava metaboličku homeostazu, koja je često izvan ravnoteže u pojedinaca s prekomjernom težinom.

Uz ova četiri mehanizma kojima kurkumin pojačava svojstva smeđih masnih stanica, znanstvenici su istakli da zbog kurkuminovih dobrih antiupalnih svojstava, a budući da su pretilost i slične bolesti koje je često prate, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, povezane s mnogim upalnim procesima u organizmu, njegovi efekti na topljenje masnog tkiva su djelomično pojačani i ovim anitupalnim učincima.

pretilost zena

Potiče staničnu smrt bijelih masnih stanica

Još jedan dodatni mehanizam učinka kurkumina, a koji je potvrđen u studiji provedenoj na Harbin Medical University u kineskom gradu Nangang, objavljen je u članku u Molecular Medicine Reports. Naime, znanstvenici su potvrdili kurkuminovu sposobnost da potakne programiranu staničnu smrt (apoptoza) u bijelim masnim stanicama. Ovo može trajno doprinijeti smanjenju sposobnosti tijela da gomila masne naslage.

Po desecima studija koje su provedene i objavljene o pozitivnim učincima kurkumina, može se reći da se radi zacijelo o jednom od najzdravijih začina na svijetu. Kurkumin se kao sredstvo u prevenciji, liječenju ili sprječavanju razvoja, povezuje s čak 600 različitih zdravstvenih stanja! U studijama provedenima na ljudima, potvrđeno je da je kurkumin učinkovitiji u borbi protiv depresije od najpropisivanijih lijekova, kao kardiovaskularni tonik ima učinke slične vježbanju na srce i krvožilni sustav te je u 100% slučajeva sposoban prevenirati napredak iz stanja predijabetesa u dijabetes.

Predlažemo da isprobate ovih 6 recepata s kurkumom i oduševite se jelima.

Stoga, ako dosad niste, svakako kurkumu uključite u svakodnevnu prehranu i osim što ćete uživati u njezinoj aromi, koristite i sve njezine zdravstvene blagodati.

Objavljeno 15.11.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!