Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

9 razloga zašto je dobro redovno jesti pistacije

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pistacije su mnogima najdraže orašasto voće. Osim što su ukusne, njihova i nutritivna i kalorijska vrijednost je jako visoka pa ih se svrstava među namirnice koje doprinose zdravlju. Bogate su zdravim mastima te sadrže proteine, vlakna i antioksidanse. Uz sve, sadrže i nutrijente koji pomažu u kontroli tjelesne težine i zdravlju crijeva.

Osim što ih se može jeste kao grickalice, pistacije se koriste i u izradi mnogih jela, od kolača i sladoleda do različitih salata.

pistacije

U nastavku pročitajte 9 razloga zašto trebate jeste pistacije:

1. Iznimno su nutritivno bogate

U 100 grama ploda pistacije nalazi se:

  • 562 kalorije
  • 45 g masti
  • 28 g ugljikohidrata
  • Od čega: 10 g vlakana
  • 20 g proteina

Od vitamina i minerala u pistacijama nalazimo vitamine A, B6 i C te kalcij, kalij, magnezij i željezo. Po udjelu, pistacije su jedan od najboljih izvora vitamina B6 među namirnicama. B6 sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi te proizvodnji hemoglobina, molekule koja nosi kisik u crvene krvne stanice.

2. Imaju visok udio antioksidansa

Antioksidansi igraju jako važnu funkciju u očuvanju zdravlja. Oni štite od staničnih oštećenja koji su u bazi mnogih bolesti, od kardiovaskularnih do niza vrsta karcinoma. Od orašastih plodova, jedino orasi i pekani imaju više antioksidansa od pistacija, pa ih svakako i zbog ovoga treba uključiti u jelovnik.

Pistacije imaju najviši udio antioksidansa luteina i zeaksantina koji su iznimno važni za zdravlje očiju i dobar vid. Oni štite oči od oštećenja izazvanih plavim svjetlom te staračke makularne degeneracije.

Dodatno, polifenoli i tokoferoli koje nalazimo u pistacijama pomažu kao zaštita od karcinoma i srčanih bolesti.

pistacije

3. Imaju malo kalorija i puno proteina

U usporedbi s drugim orašastim plodovima, pistacije nisu jako kalorične (562 kalorije u 100 grama). Primjerice, u 100 grama badema nalazi se 579 kalorija, a u istoj količini oraha 654 kalorije.

Što se tiče udjela proteina, u 100 grama pistacija nalazimo 20 g proteina, a jedino bademi imaju više proteina (21 g). uz to, u pistacijama nalazimo više esencijalnih aminokiselina nego u drugim arašidima.

U pistacijama nalazimo i aminokiselinu l-arginin (poluesencijalna) koja se u organizmu pretvara u dušični oksid, a koji potiče širenje krvnih žila i doprinosi cirkulaciji.

4. Mogu pomoći u mršavljenju

Iako se radi o namirnici koja je energetski gusta, orašasti plodovi spadaju u namirnice koje pomažu u mršavljenju. Pistacije su bogate vlaknima i proteinima, koji doprinose osjećaju sitosti i pomažu u smanjenju ukupnog dnevnog unosa hrane.

Znanstvenici ističu da je mogućnost pistacija da pomažu u mršavljenju povezana s činjenicom da masti koje nalazimo u njima nisu u potpunosti apsorbirane. Naime, dio masti iz orašastih plodova nalazi se unutar staničnih zidova, što prevenira njihovu probavu u crijevima.

Dodatno, ako kupite pistacije u ljusci, jest ćete puno sporije, a i mogućnost vizualnog praćenja koliko ste pojeli dodatno će osvijestiti kad je potrebno stati. Po jednoj studiji, osobe koje jedu pistacije u ljusci pojedu preko 40% manje od onih koji ih jedu oljuštene.

pistacije

5. Pomažu u održavanju zdravlja crijeva

Budući da su bogate vlaknima, pistacije doprinose zdravlju crijeva, crijevnih bakterija i probavnog trakta, općenito. Vlakna se kreću kroz probavni sustav većinom neprerađene, a neke vrste vlakana probavljaju crijevne bakterije koje se ponašaju kao prebiotici.

Crijevne bakterije tada fermentiraju vlakna i pretvaraju ih u masne kiseline kratkog lanca, što može imati niz zdravstvenih prednosti, uključujući smanjen rizik od probavnih poremećaja, karcinoma i srčanih bolesti.

Biturat je jedna od masnih kiselina kratkoga lanca s najsnažnijim djelovanjem. Konzumacija pistacija pokazala je pozitivan utjecaj na povećanje bakterija koje proizvode biturati, znatno više nego što je to u slučaju konzumacije badema.

6. Mogu sniziti kolesterol i regulirati krvni tlak

Na niz načina pistacije pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Dodatno, budući da su bogate antioksidantima, pistacije utječu na snižavanje kolesterola u krvi te poboljšanje krvnog tlaka, čime se snižava rizik od srčanih bolesti.

7. Pomažu u zdravlju krvnih žila

Endotel je organ koji oblaže čitav krvožilni sustav, a njegov pravilan rad važan je radi manjeg rizika od srčanih bolesti. Vazodilacija je širenje krvnih žila. Nepravilan rad endotela karakterizira smanjena vazodilacija, što usporava cirkulaciju.

Dušični oksid igra važnu ulogu u vazodilaciji jer omogućava širenje krvnih žila signaliziranjem stanicama u endotelu da se opuste. Kako je rečeno radije, pistacije su dobar izvor aminokiseline l-arginin  koja se u tijelu pretvara upravo u dušični oksid. Stoga, to je slijed kojim pistacije pozitivno utječu na zdravlje krvnih žila.

Pravilna cirkulacija važna je za niz funkcija, a između ostaloga i pravilnu erektilnu funkciju kod muškaraca. Studije su pokazale da muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju čak 50%-tno poboljšanje erektilne funkcije nakon 3-tjedne konzumacije po 100 g pistacija dnevno.

pistacije

8. Mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi

Iako imaju više ugljikohidrata od većine orašastih plodova, pistacije imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju značajan porast šećera u krvi. Dodatno, studije su pokazale da redovna konzumacija pistacija pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Dodatno, vlakna i zdrave masti koje nalazimo u pistacijama bogate su antioksidansima, karotenoidima i fenolima koji također doprinose zdravim razinama šećera u krvi.

9. Ukusne su i može ih se jesti na hrpu načina

Pistacije je moguće konzumirati na niz načina. Od konzumacije u izvornom obliku, do dodavanja salatama, pizzama, do deserata, sladoleda i sličnih slastica.

Također, pistacije se može koristiti za izradu pesta ili maslaca, a može ih se dodati i pečenjima ili granolama.

Umjesto zaključka

Budući da su pistacije bogate zdravim mastima, vlaknima, proteinima, antioksidansima te nizom vitamina i minerala, a njihova konzumacija je vrlo široka i mogućnosti su gotovo neograničene, uključite ih u svoj jelovnik i uživajte u okusu i nizu zdravstvenih benefita.

Objavljeno 10.06.2024.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!