VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Znate li: Kako zdravlje crijeva utječe na ljepotu kože?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljepota i zdravlje kože pokazatelj su ukupnoga zdravlja, često to zaboravljamo. No, sjajna, čista i glatka koža svoju ljepotu može zahvaliti nizu faktora, ali jedan od najvažnijih je ono što jedemo. Točnije i preciznije, zdrav mikrobiom crijeva je glavni preduvjet lijepe, zdrave i sjajne kože.

Iako nam je to teško zamisliti, ali mikrobiom crijeva komunicira s našom kožom na niz različitih načina, stoji u zaključku studije koju su proveli Salem i sur. Na primjer, način na koji vaše crijevo reagira na vašu prehranu može utjecati na upalni odgovor tijela, što može potaknuti psorijazu, ekcem i akne. Stoga, u nastavku vam donosimo što biste trebali znati o održavanju crijeva u izvrsnoj formi.

zena

Što znači imati zdrava crijeva?

Vaša crijeva su puna bakterija koje utječu na probavni odgovor vašeg tijela i pomažu vašem imunološkom sustavu. Vaš mikrobiom crijeva je cijeli sustav koji se sastoji od kolekcije bakterija, virusa, gljivica i protozoja (jednostaničnih organizama) koji koloniziraju vaš gastrointestinalni sustav.

„Samo u ljudskom probavnom sustavu postoji više od 100 trilijuna bakterija“, navode Hill i Artis. Iako se to može činiti zastrašujućim podatkom, oni igraju vrlo važnu ulogu u ljudskom tijelu i sudjeluju u održavanju našeg zdravlja.

muskarac

Kako crijeva utječu na zdravlje kože?

Jeste li ikada primijetili da vam koža nije baš u najboljem stanju kada imate gripu ili ne jedete dobro? Kad niste zdravi, svaki dio vašeg tijela osjeća učinke bolesti. Isto tako, kad se osjećate dobro, cijelo će vam tijelo tako izgledati!

Studija koju su proveli Vaughn i sur. pokazala je da promjene mikrobioma crijeva mogu utjecati na bolesnike s određenim dermatološkim bolestima. Studije sugeriraju da probiotici mogu imati ulogu u liječenju ekcema, posebno zato što poboljšavaju raznolikost crijevne flore.

Mikrobiom također utječe i na druga pitanja zdravlja kože. Izvješća ukazuju da živčani, imunološki i endokrini sustav komuniciraju s kožom, a upravo je ta veza ono što omogućuje prebioticima i probioticima da spriječe - i liječe - bolesti poput psorijaze i rozaceje. Ako vaš dermatolog spomene vašu prehranu, vjerojatno smatra da problem koji imate s kožom i zbog kojeg ste ga posjetili ima veze s načinom prehrane koji provodite te vašim prehrambenim navikama.

zena

Dodajte prebiotike i probiotike u prehranu za zdraviju kožu

Ako želite izgraditi zdrav mikrobiom crijeva koji vam može pomoći u održavanju gipke, lijepe kože, razmislite o dodavanju više probiotika i prebiotika u svoju prehranu. Kao što je već spomenuto, oni mogu pomoći u rješavanju brojnih različitih stanja kože. No, zapamtite, uvijek je pametno posavjetovati se s liječnikom prije nego što napravite bilo kakve promjene u prehrani.

Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidratni spojevi koji potiču rast određenih bakterija u crijevima. Oni se prirodno pojavljuju u hrani poput poriluka, šparoga, češnjaka, luka, pšenice, zobi i soje. Također ih nalazimo u hrani s ugljikohidratima, poput psylliuma, banana i integralne pšenice.

zena

Reference:

  1. Hill DA, Artis D. Intestinal bacteria and the regulation of immune cell homeostasis. Annu Rev Immunol. 2010;28:623–667.
  2. Salem I, Ramser A, Isham N, Ghannoum MA. The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. Front Microbiol. 2018;9:1459. Published 2018 Jul 10.
  3. Vaughn AR, Notay M,  Clark AK, Sivamani RK. Skin-gut axis: The relationship between intestinal bacteria and skin health. World Journal of Dermatology. 2017. 6. 52-58.

Objavljeno 15.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!