Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

5 obroka voća i povrća na dan: Idealna mjera za zdravlje i dugovječnost

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Viši unos voća i povrća povezani su sa smanjenim rizikom od preuranjene smrti i kod muškaraca i kod žena, stoji u zaključku studije koja je uključila gotovo 2 milijuna odraslih osoba.

5 obroka na dani koji sadrže voće i povrće (2 voćna i 3 povrtna) optimalna su kombinacija za dugovječnost, navode autori studije, a što je i u skladu s nutritivnim preporukama oko 5 obroka na dan i udjelu voća i povrća u obrocima.

Prednosti prehrane bogate voćem i povrćem

Prehrana bogata voćem i povrćem pomaže smanjiti rizik od brojnih kroničnih zdravstvenih stanja koja su vodeći uzroci smrti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak. Ipak, prema nekim procjenama samo svaka deseta odrasla osoba jede dovoljno voća ili povrća tijekom dana.

Studija koju su proveli Wang i sur. provedena je analizom podataka dviju studija u trajanju od 30 godina, a koje su uključivale 100.000 ispitanika te 26 studija koje su uključivale 1,9 milijuna ispitanika iz 29 različitih zemalja u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji, Africi i Australiji.

povrce

3+2 - idealan omjer i mjera

Analizom podataka preko 2 milijuna ispitanika došlo se do sljedećih zaključaka:

  • Unos oko pet porcija voća i povrća dnevno bio je povezan s najmanjim rizikom od smrti. Jesti više od pet porcija nije bilo povezano s dodatnim pogodnostima za zdravlje.
  • Unos oko dvije porcije voća dnevno i tri porcije povrća dnevno povezan je s najvećom dugovječnošću.
  • U usporedbi s onima koji su konzumirali dvije porcije voća i povrća dnevno (4 ukupno), sudionici koji su konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno imali su 13% manji rizik od smrti iz svih uzroka; 12% niži rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar; 10% manji rizik od smrti od raka; i 35% niži rizik od smrti od respiratornih bolesti, poput kronične opstruktivne plućne bolesti (COPD).
  • Nemaju sve namirnice za koje bi se moglo smatrati da su voće i povrće jednake benefite za zdravlje. Na primjer: škrobasto povrće, poput graška i kukuruza, voćnih sokova i krumpira, nije povezano sa smanjenim rizikom smrti od svih uzroka ili određenih kroničnih bolesti.
  • S druge strane, zeleno lisnato povrće, uključujući špinat, salatu i kelj, te voće i povrće bogato beta karotenom i vitaminom C, poput agruma, bobičastog voća i mrkve, pokazalo je značajne benefite na zdravlje.

Autori ističu da je upravo 5 obroka na dan od kojih 2 sadrže voće, a tri povrće idealan unos koji doprinosi zdravlju i smanjuje rizik od preuranjene smrti od niza bolesti, ali i pruža prevenciju od njihovog nastanka.

Voće i povrće izvrsni su izvori hranjivih sastojaka koji se mogu uključiti u većinu obroka i međuobroka, a neophodni su za održavanje zdravlja, pa svakako kod planiranja dnevnih obroka vodite računa i o ovim smjernicama i rezultatima studije kako biste pravilnim prehrambenih odabirima doprinijeli i sačuvali svoje zdravlje.

voce

Reference:

Wang, DD. Li, Y. Bhupathiraju, SN. Rosner, BA. Sun, Q. Giovannucci, EL. Rimm, EB. Manson, JE. Willett, WC. Stampfer, MJ. Hu, FB. Fruit and Vegetable Intake and Mortality: Results From 2 Prospective Cohort Studies of US Men and Women and a Meta-Analysis of 26 Cohort Studies. Circulation, 2021.

Objavljeno 07.03.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!