Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Da li je rajčica zaista zdrava ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Crvena boja rajčice donijela je popularnost pizzi, a Talijani su vješto iskoristili neka svoja istraživanja kako bi upravo to popularno jelo proglasili zdravim.

Kada se u običnom razgovoru spominju prehrambene boje, malo bi tko pomislio da one imaju nekakvu bitniju ulogu u metabolizmu. Čak što više, one dobivaju negativni predznak jer sve što je obojeno po mnogima nije dobro. Kada je riječ o prirodnim bojama koje su tako raskošno označile pojedine namirnice (paprike, zelje, jagode, kivi), zapravo, radi se o zaštitnim tvarima. Ne samo da štite biljke od razorna djelovanja sunca, već štite tijelo čovjeka od razornih slobodnih radikala i drugih stranih tvari.

Likopen je tamnocrveni - zaštitnik iz paradajza

Od paste za pripremu popularne juhe pa do vrijednog suplementa, put je kojim je prošla crvena boja rajčice. Srodnik karotenoida s tim da ima oko 4 puta veći antioksidacijski potencijal od beta karotena, likopen je zapravo "otkriven" kao aktivni suplement tek prije nekoliko godina.

Da bi likopen mogao biti industrijski obrađen trebalo je postići visok stupanj koncentracije putem ekstrakcije, što su uspješno obavili izraelski istraživači. Crvena boja paradajza donijela je popularnost pizzi, a Talijani su vješto iskoristili neka svoja istraživanja kako bi upravo to popularno jelo proglasili zdravim.

Za otkriće njegove uloge u pomaganju kod određenih bolesnih stanja, zaslužni su istraživači s Harvarda koji su istraživali odnose karotenoida i pojave raka prostate. Oni su, naime, utvrdili kako od nekoliko stotina karotenoida jedino likopen pruža određenu zaštitu! U dobro kontroliranoj studiji oni su utvrdili da osoba koja dnevno prima 6,5 mg likopena, smanjuje rizik za pojavu raka prostate za 21% u odnosu na kontrolnu skupinu.

Znanstvenici su analizirali tipove hrane, metode kulinarne obrade i druge relacije važne za procjenu učinkovitosti likopena, pa su došli do zanimljivih otkrića. Za njegovo otapanje potrebna je masna komponenta, pa ga je najbolje uzimati u masnoj juhi (koja tako postaje crvenkasta), ili u pizzi prelivenom umakom od paradajza (koji je potom zapečen).

Naime, tada je apsorpcija likopena maksimalna. Likopen je standardni sastojak prostate pa kad ga nestane, može se smatrati da su nastale ozbiljne promjene. Premda postoji izrazito antitumorsko djelovanje, nije otkriven nikakav učinak na hiperplaziju prostate. Imajući u vidu najjaču aktivnost među svim ispitanim karotenoidima, liječnici ga smatraju dobrim preventivnim sredstvom.

U drugoj studiji je utvrđeno kako čak 25% ljudi s najvećim unosom rajčice u prehrani, imaju 30-60% manje rizika od raka gastrointestinalnog trakta u odnosu na ljude koji ne koriste ili koriste male količine rajčice u prerađenom obliku (umaci, juhe, kechap i pizza). Reducirani rizik bio je itekako evidentan. Istraživanje kod žena je pokazalo da 75% osoba koje pripadaju u velike konzumente paradajza imaju 3,5-4,7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu skupinu.

Čini se kako likopen sprječava početnu fazu raka cerviksa tzv. displaziju. Postoje indicije da likopen predstavlja zaštitni čimbenik i protiv raka dojke u žena. Vrlo je značajna njegova uloga u podizanju imuniteta ; u pokusu je utvrđeno da 15 mg dnevno kroz 12 tjedana podiže obrambenu staničnu aktivnost za 28%.

Vjerovanje kako likopen ima utjecaja na prevenciju infarkta miokarda još uvijek nije potvrđeno premda projekt istraživanja i dalje postoji i na njemu se intenzivno radi u SAD i u Izraelu. Od brojnih proizvoda na bazi rajčice, Harvardska je studija pokazala kako jedino sok od rajčice nema nikakvu aktivnost. Najveći aktivitet ima kechap, gusta juha od rajčice pirea (načinjena s maslinovim uljem) ili pizza. Osim rajčice likopena ima u lubenici i guavi.

Oni koji vole intenzivno crvenu juhu od rajčice i konzumiraju ju više puta tjedno, ne bi trebali biti zabrinuti. Talijani su spretno komercijalizirali pizzu kao "ljekovitu" upravo zbog preljeva umaka od rajčice!

Na tržištu se nalaze tablete likopena (ekstrakt na nosaču) s po 10 mg aktivne tvari. S obzirom da Harvardska studija pokazuje najbolje rezultate s 6,5 mg likopena dnevno, jasno je da se preventivno preporučuju tablete od 10 mg. Do sada nisu primijećeni nikakvi sporedni učinci likopena niti interakcije s drugim lijekovima ili suplementima. Šteta što je taj suplement zbog kompleksnog tehnološkog postupka koncentriranja likopena jos uvijek prilično skup.

Likopen je jedan od najperspektivnijih suplemenata iz kategorije antioksidansa jer, ako je zaključiti prema epidemioloskim studijama, štiti od infarkta i smanjuje rizik za 40%, ako se sustavno uzima. Ipak, likopen se najviše pročuo zbog zaštite proširene prostate od nastanka raka. Smatra se medu stručnjacima, da raka nema dok postoji odgovarajuća razina te tvari u krvi.

Studija koja je trajala 5 godina, a provedena je na 48.000 muškaraca starijih od 50 godina, pokazala je kako desetak obroka kuhane rajčice tjedno spušta rizik na donju granicu. Ima indicija da likopen djeluje zaštitno i protiv raka drugih lokacija (kolona, prsa u žena i čmara).

Kad se kaže "kuhani" paradajz misli se toplinski obrađen i otopljen u masnoći, jer sirova paradajz (salata) nema gotovo nikakva učinka. Naime, ne može se apsorbirati, pa zapravo najbolji učinak ima pizza, juha od rajčice, koncentrat rajčice iz limenke i razni umaci (kechap) koji su kuhani uz malo masnoće. Što je paradajz tamnije crven, to sadrži više dragocjenog likopena.

Ako je paradajz pripremljen u maslinovu ulju, smatra se pravim lijekom ! Lubenica i ružičasti grejp su po sadržaju likopena odmah iza, ali to je ipak samo polovica onog sadržaja iz paradajza.

Objavljeno 06.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!