VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

10 namirnica koje pojačavaju proizvodnju kolagena

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nema sumnje, prehrana iznimno značajno i direktno utječe na izgled i zdravlje naše kože. A kolagen je upravo direktni čimbenik o kojem utječe kvaliteta naše kože. Vjerojatno ste se više puta uvjerili na to nakon što su vam po licu izbili prištići ili druge nepravilnosti nakon nekih namirnica.

Kolagen je protein koji koži daje njezinu strukturu, gipkost i elastičnost. Postoji mnogo vrsta kolagena, ali naše se tijelo uglavnom sastoji od tipa 1, 2 i 3. Kako starimo, svake godine u koži stvaramo manje kolagena, otuda tendencija prema borama i stanjivanju kože koju vidimo što smo stariji.

Radi pravoga trenda koji potiče održavanje mladenačkoga izgleda i u starijim godinama, proizvodi koji potiču proizvodnju kolagena, ali i različiti  dermatološki tretmani pomlađivanja iznimno su popularni i njihova popularnost raste iz godine u godinu.

No, kod razmatranja kupnje kolagena kao dodatka prehrani treba obratiti pozornost na nekoliko karakteristika, a najvažnija je svakako biodostupnost, odnosno sposobnost organizma da iskoristi uneseni kolagen.

Poanta uvijek treba biti unijeti proizvod koji će zaista učiniti nešto dobro vašoj koži, a ne vam samo izbiti novac iz novčanika. Upravo radi biodostupnosti, uvijek prednost dajte namirnicama koje u sebi sadrže kolagen koji tijelo može maksimalno iskoristiti.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Collagen - 300 g

Iznimna formula idealna za zaštitu kože od starenja i oksidacijskih oštećenja, doprinosi čvrstoći, z...

  • 21,95 €
Moj paket za zdrave zglobove

Paket za zdrave zglobove sadrži kompleksnu formulu za zglobove koja sadrži hidrolizirani kolagen (co...

  • 34,48 €
  • 24,14 €

Zašto prednost dati hrani pred dodacima prehrani?

Hrana poput juhe od kostiju (bone broth) sadrži biološki dostupan oblik kolagena koji vaše tijelo može odmah koristiti, što ga čini superiornijim od dodataka prehrani.

Dodatno, unos namirnica bogatih kolagenom ili hrane koja pojačava proizvodnju kolagena može pomoći u stvaranju gradivnih blokova (aminokiselina) koji su vam potrebni za optimalno zdravlja kože. Tri su aminokiseline važne za sintezu kolagena: prolin, lizin i glicin.

kolagen

10 namirnica bogatih kolagenom

1. Juha od kostiju (bone broth)

Radi se o juhi koja se dobiva višesatnim laganim kuhanjem kostiju, pri čemu se iz kostiju izvlači kolagen. Također, budući da je juha od kostiju dobivena oh kuhanja kostiju i vezivnog tkiva, sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kolagen, glukozamin, hondroitin, aminokiseline i mnoge druge hranjive sastojke.

Međutim, svaka je juha od kostiju različita zbog kvalitete kostiju koje se koriste zajedno s ostalim sastojcima, pa kod kupovanja kostiju prednost dajte domaćim mesnicama s provjerenom robom.

2. Piletina

Velik broj kolagenskih dodataka prehrani dobiven je upravo iz piletine, radi visokog udjela kolagena u ovom mesu. Studije su potvrdile da su pileći vrat i hrskavica izvrstan izvor kolagena za liječenje artritisa.

3. Riba i školjkaši

Poput ostalih životinja, i ribe i školjke imaju kosti i ligamente izrađene od kolagena. Nažalost, riblje meso sadrži manje kolagena od ostalih, manje poželjnih dijelova. Ipak, i u koži ribe bilježi se veća količina kolagena, pa nemojte preskakati taj važan i bogat dio ribe.

4. Bjelanjci

Iako jaja ne sadrže vezivno tkivo poput mnogih drugih životinjskih proizvoda, bjelanjci imaju velike količine prolina, jedne od aminokiselina potrebnih za proizvodnju kolagena.

5. Citrusno voće

Vitamin C igra glavnu ulogu u proizvodnji pro-kolagena, prekursora kolagena. Stoga je unos dovoljno vitamina C presudan u proizvodnji kolagena. Stoga, naranče, grejp, limun i limeta trebaju biti svakodnevno na vašem meniju.

citrusi

6. Bobičasto voće

Iako citrusi teže dobiti svu slavu zbog sadržaja vitamina C, bobičasto voće je još jedan izvrstan izvor. U jednakoj količini, jagode zapravo daju više vitamina C od naranče. Maline, borovnice i kupine također nude pozamašnu dozu. Dodatno, ove bobice su bogate antioksidansima, koji štite kožu od oštećenja.

7. Češnjak

Češnjak također može potaknuti proizvodnju kolagena. Sadrži visok udio sumpora, minerala u tragovima koji pomaže sintetizirati i spriječiti razgradnju kolagena.

8. Zeleno lisnato povrće

Ne postoji zdrava i izbalansirana prehrana koja ne uključuje zeleno lisnato povrće. Špinat, kelj, blitva i zelene salate dobivaju boju od klorofila, poznatog po svojim antioksidativnim svojstvima. Neke su studije pokazale da konzumacija klorofila povećava stvaranje kolagena u koži.

9. Grahorice

Grahorice su visokoproteinska hrana koja često sadrži aminokiseline potrebne za sintezu kolagena. Osim toga, mnoge grahorice su bogate bakrom, još jednim hranjivim sastojkom neophodnim za proizvodnju kolagena.

10. Indijski oraščići

Sljedeći put kad budete kupovali orašaste plodove, prednost dajte indijskim oraščićima. Oni sadrže cink i bakar, koji poboljšavaju sposobnost organizma da stvori kolagen.

kolagen

Kako šećer i rafinirani ugljikohidrati uništavaju kolagen u našem organizmu?

Da biste svom tijelu pomogli u najboljoj proizvodnji kolagena, ne možete pogriješiti sa životinjskom ili biljnom hranom s visokim udjelom kolagena ili voćem i povrćem bogatim vitaminima i mineralima.

Prehrana bogata proteinima, bilo iz biljnih ili životinjskih izvora, može pomoći u opskrbi ovim kritičnim aminokiselinama, potrebnima za proizvodnju kolagena.

Ostale hranjive tvari koje pomažu u procesu proizvodnje kolagena uključuju cink, vitamin C i bakar. Dakle, voće i povrće bogato vitaminima i mineralima također je prijatelj zdravoj i lijepoj koži.

A za još izraženije rezultate pobrinite se da se klonite previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata, koji mogu izazvati upalu i oštetiti stanice kolagena.

 ili Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.

Objavljeno 22.05.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!