Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Svježe smokve - obožavano voće koje čuva vašu kosu i kožu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto je vrijeme kada mnogi uživaju u svježim smokvama. Ovo karakteristično voće puno je okusa i aroma, ali ima i iznimnu nutritivnu vrijednost. Upravo zbog toga stoljećima se konzumiraju ne samo radi njihovog okusa, već i radi niza pozitivnih djelovanja na zdravlje.

Nutritivna vrijednost smokava

Smokve su slatke, umjerenog okusa i mogu se koristit samostalno, ali i dodavati u različite salate, slastice i slična jela. Smokve imaju nizak udio kalorija, jedna prosječno velika smokva ima 47 kalorija (100 grama smokava ima 74 kalorije), pa je par smokava dobar izbor za međuobrok. Ipak, suzdržite se na 3-4 komada, a ne desetak.

Smokve su dobar izvor kalcija. U 100 grama svježih smokava nalazi se 35 mg kalcija. Osim kalcijem, smokve su bogat izvor vlakana i vitamina A, C, K te B-kompleksa, a od minerala tu su kalij, magnezij, cink, bakar, mangan i željezo.

smokve

Smokve i zdravlje kože

U nekim narodnim medicinama, smokve se koriste za liječenje različitih kožnih problema, poput ekcema, vitiliga ili psorijaze iako za to nema potvrđenih znanstvenih opravdanja.

Smokve se mogu iskoristiti za napraviti osvježavajuću masku za lice bogatu antioksidansima. Jednostavno uzmite par smokava, ubacite uh blender i izmiksajte u kremu, dodajte žlicu jogurta pa smjesu kružnim nanosima nanesite na lice. Masku ostavite 10-15 minuta pa isperite mlakom vodom.

Smokve su bogat izvor vitamina, antioksidansa i minerala koji pomažu u zdravlju kože i cirkulaciji.

Smokve i zdravlje kose

Smokve su vrlo čest sastojak mnogih šampona, regeneratora ili maski za kosu. Vjeruje se da upravo smokve jačaju i vlaže kosu te potiče njezin zdrav rast. Ovo djelovanje se povezuje s vitaminima i mineralima koje nalazimo u smokvama.

Cink i bakar igraju važnu ulogu u zdravlju kose, a njihov manjak se manifestira kroz opadanje kose. Cink ubrzava oporavak folikula pa su smokve izvrstan način za dostatan unos ovog nutrijenta.

Osim cinka u zdravlju kose sudjeluju i cink, bakar, selen, magnezij, kalcij te vitamini C i B skupine, a sve ih nalazimo upravo u smokvama.

smokve

Moguće alergije ili reakcije na smokve

Alergije na smokve ili interakcija smokava s lijekovima su vrlo rijetke. Prema studiji koju su proveli Hemmer i sur, osobe alergične na gumeni lateks ili pelud breze također mogu biti alergične na smokve. Smokve su dio porodice murva (Moraceae) pa osobe alergične na drugo voće iz ove porodice mogu biti alergične i na smokve.

Vitamin K je prirodni zgušnjivač krvi. Sušene i svježe smokve sadrže visoku razinu vitamina K. stoga, osobe koje uzimaju lijekove za zgrušavanje krvi kao što je varfarin moraju paziti na unos vitamina K kako ne bi prekoračili dopuštenu količinu.

Smokve mogu kod nekih ljudi imati laksativni učinak. To može pomoći u liječenju opstipacije, ali jedenje previše smokava može izazvati mekanu stolicu ili proljev. Ako nakon što pojedete smokve, trčite u kupaonicu, smanjite unos.

Donosimo 4 recepta kako svježe smokve uključiti u prehranu:

smokve

Reference:

  1. Hemmer W, Focke M, Marzban G, Swoboda I, Jarisch R i Laimer M. Identification of Bet v 1-related allergens in fig and other Moraceae fruits. Clinical & Experimental Allergy, 2010 (40) 679–687.

Objavljeno 05.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!