Juha od kostiju – tisućama godina priznat eliksir zdravlja
Prehrana

Juha od kostiju – tisućama godina priznat eliksir zdravlja

Juha od kostiju je napitak koji u ljudskoj prehrani postoji doslovno tisućama godina i oduvijek se koristi zbog njegovih pozitivnih djelovanja na zdravlje: od prevencije bolesti, jačanja imuniteta, poboljšanja općeg zdravstvenog stanja do poboljšanja sportskih performansi.

U posljednjih nekoliko godina, juha od kostiju ponovo je isplivala u žižu interesa javnosti i ističe se kao eliksir zdravlja s nizom znanstveno potvrđenih prednosti konzumacije.

juha

Što je juha od kostiju?

Kao i kod drugih vrsta juhe, i juha od kostiju se dobiva od kuhanja i pirjanja mesa, kostiju, povrća i začina u vodi. Od mesa, najčešće se koristi piletina, govedina i svinjetina te njihove kosti.

Vrijeme kuhanja ove juhe je iznimno dugo, nekad i do 24 sata jer je cilj izvlačenje kolagena iz kostiju i vezivnih tkiva te stvaranje viskozne i hranjive guste juhe koja može biti temeljac za druge juhe, variva ili gulaše. Juha od kostiju često se konzumira i kao napitak.

Koje su zdravstvene prednosti juhe od kostiju?

Niz se studija bavio upravo ovom juhom od kostiju i potvrđen je njezin značajan doprinos zdravlju.

Pomaže u borbi protiv bolesti

Juha od kostiju najpoznatija je kao sredstvo koja pomaže u liječenju prehlade. Od pilećih juha do juha s drugim vrstama mesa i kostiju, malo tko od nas ih nije dobio servirane za oporavak od prehlade.

Simptomi prehlade su općenito upalne prirode. Juha od kostiju hrani tijelo s ključnim mineralima, enzimima, proteinima i mastima, ali s minimalnim upalnim utjecajem (naime, svi obroci stvaraju različite razine upale). Stoga, svojim sastojcima ova juha smanjuje upalne procese u organizmu i smiruje i poboljšava zdravstveno stanje.

Također, budući da sadrži kolagen, protein koji nalazimo u svim vezivnim tkivima, juha od kostiju je bogata je i aminokiselinama. Među njima je i glicin, za koji se pokazalo da stimulira proizvodnju glutationa, snažnog antioksidansa koji igra ključnu ulogu u prevenciji bolesti.

juha

Doprinosi zdravlju crijeva

Crijevo je obloženo epitelnim stanicama koje su prekrivene slojem sluzi i širokim rasponom mikroba. Loša prehrana može razbiti i oštetiti sloj sluzi i omogućiti mikroorganizmima i hrani koju jedete da prodru u crijeva i uđu u krvotok, stvarajući upalno stanje u crijevima. Gore spomenuta aminokiselina glicin i ovdje pomaže tako što smanjuje upalne procese u crijevima.

Naime, glicin doprinosi zdravlju unutrašnje stijenke crijeva te smanjuje njihovu propusnost. Želatina iz juhe također apsorbira vodu što pomaže u održavanju sloja sluzi koji drži crijevne mikrobe dalje od crijevne barijere. Želatina i glicin smanjuju upalu u crijevima.

Ubrzava ozdravljenje

Glikozaminoglikani su ugljikohidrati koji se vežu s proteinima i čine vezivno tkivo i sinovijalnu tekućinu koja podmazuje zglobove. Tijekom kuhanja, glikozaminoglikani prodiru u juhu, donoseći sa sobom sirovinu za zdravlje kože, kostiju, tetiva i ligamenata.

Jedna vrsta glikozaminoglikana je i dermatan sulfat koji utječe na stanicu tako što pomaže u regeneraciji i oporavku rana. Stoga, juha od kostiju i na ovaj način doprinosi ozdravljenju i zacjeljivanju rana te oporavku od ozljeda.

Pojačan unos kolagena doprinosi smanjenju bolova u zglobovima, a juha od kostiju je bogata upravo kolagenom, pa ne čudi da mnogi sportaši posežu za ovom juhom u želji da ubrzaju ozljede i smanje bolove u zglobovima.

juha

Juha od kostiju i fitness

Uz sve navedene pozitivne utjecaje juhe od kostiju na zdravlje, ona ima i pozitivan učinak na sportsku izvedbu. Prije svega, juha od kostiju je dobar izvor proteina pa može biti izvrstan način za doseći svoju dnevnu potrebu za proteinima.

Osim proteina, i aminokiseline glicin i arginin koje nalazimo u juhi od kostiju podižu razinu kreatina u mišićnim stanicama čime mišići dobivaju više energije za aktivnost. Dodatno, još jedno djelovanje glicina odnosi se na povećanje izlučivanja hormona rasta.

juha

Recept za juhu od kostiju

Sastojci:

  • 1,8 kg goveđih kostiju
  • 450 g goveđeg mesa, narezanog za kockice
  • 750 ml suhog crnog vina
  • 6 češnjeva češnjaka, narezanih na sitnije
  • 2 krumpira, narezana na kockice
  • 2 mrkve, narezane na kolutove
  • 1 glavica luka, narezana na četvrtine
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica papra
  • 3 lovorova lista

juha

Postupak:

  1. Stavite kosti u lonac pa prelijte vodom i stavite da kuhaju. Kad se na vrhu stvori sloj pjene žlicom ga skinite i bacite pa juhu ostavite da se kuha na umjerenoj vatri oko 3 sata.
  2. Potom dodajte vino, češnjak i meso pa ostavite da se kuha još 3 sata.
  3. Dodajte sve ostale sastojke i pustite da se dalje kuha, još 2 sata.
  4. Prije serviranja izvadite kosti i listove lovora.

Kod kuhanja juhe od kostiju birajte svježe i kvalitetne namirnice poznatog porijekla kako biste sigurni da posjeduju nutritivnu vrijednost koja ovu juhu čini lijekom i eliksirom zdravlja. 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 22.03.2019
Piše:
Zorana Jagodić