Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Lizin - aminokiselina koja potiče masti da se tope za energiju

Image

Aminokiseline su gradivni elementi proteina, pa se tako može definirati i aminokiselinu lizin o kojoj ćemo više pisati u nastavku članka. Lizin je esencijalna aminokiselina što znači da je tijelo ne može samo sintetizirati već je potrebno unositi je u organizam hranom.

Lizin je neophodan organizmu za normalan rast, mišićno zdravlje i proizvodnju karnitina. Osim toga, lizin pomaže u transportu masnih stanica kroz stanice kako bi se one koristile za proizvodnju energije.

L-lizin je oblik aminokiseline lizin koju tijelo može iskoristiti, a u organizam je unosimo hranom i kao dodatak prehrani. U nastavku pročitajte 4 zdravstvene prednosti lizina te zašto morate razmotriti unosite li dovoljno ove esencijalne aminokiseline.

avokado

1. Može zaštititi i liječiti herpes na ustima blokiranjem arginina

Mjehurići i krastice na usnama simptom su infekcije, a najčešće se pojavljuju na usnama ili rubovima usta. Budući da najčešće izbijaju kao mjehurići vrlo su neugodni te izazivaju osjećaj boli, pečenja i svrbeža.

Ove mjehuriće i krastice izaziva herpes simplex virus tip 1 (HSV-1) koji se ispoljava uslijed neke vrste stresa ili pada imuniteta.

Aminokiselina lizin može spriječiti izbijanje herpesa ili skratiti njegovo trajanje. Smatra se da lizin blokira aminokiselinu arginin koja je herpesu potrebna da bi se multiplicirao.

2. Može smanjiti anksioznost blokiranjem receptora odgovornih za stres

Lizin može smanjiti osjećaj anksioznosti. Studija koju su proveli Smriga i sur.  pokazala je da suplementacija lizinom i argininom snižava stresom izazvanu anksioznost i smanjuje razinu kortizola, hormona stresa.

Lizin se smatra učinkovitim i u kontroli shizofrenije, mentalnim poremećajem koji kod pojedinaca ometa percepciju vanjskoga svijeta, često rezultirajući potpunom nemogućnošću doživljavanja stvarnosti.

musule

3. Može poboljšati apsorpciju i zadržavanje kalcija

Lizin može pomoći u zadržavanju kalcija u organizmu. Naime, studije (Shimomura i sur) pokazuju da lizin povećava apsorpciju kalcija u crijevima te pomaže bubrezima u zadržavanju toga minerala. Kod osoba koje boluju od osteoporoze pokazalo se da suplementacija kalcija i lizina smanjuje gubljenje kalcija urinom.

Nadalje, lizin štiti kosti i sudjeluje u kontroli transporta kalcija po tijelu, primjerice, pokazalo se da sprječava nakupljanje kalcija u krvnim žilama, što je faktor rizika od srčanih bolesti.

4. Može pomoći u zacjeljivanu rana pomažući stvaranje kolagena

Lizin može pomoći u zacjeljivanju rana na tijelu. Naime, on je potreban za proizvodnju kolagena, proteina koji se ponaša kao vezivo i daje potporu i strukturu koži i kostima. Osim toga, lizin se ponaša kao agent koji povezuje, što znači da povećava broj novih stanica na oštećenom području, a čak može utjecati i na stvaranje novih krvnih žila.

Zasad nema potvrde da oralno uzimanje lizina može pomoći kod zacjeljivanja rana, već potvrde postoje samo kod apliciranja ove aminokiseline direktno na ranu.

mlijeka

Druga moguća djelovanja

Lizin, baš kao i sve druge aminokiseline, gradivni je blok proteina, a proteini sudjeluju u proizvodnji hormona, stanica imuniteta i enzima.

Stoga, osim ranije navedene 4 točke, lizin može utjecati i na sljedeće bolesti: smanjuje rast stanica karcinoma, sprječava razvoj katarakte, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa te snižava povišen krvni tlak.

U kojim namirnicama nalazimo lizin?

Lizin se nalazi u svim namirnicama koje su bogate proteinima, posebno mesu i mliječnim proizvodima, a nešto manje u namirnicama biljnog porijekla. Neki od najboljih izvora lizina su:

  • Meso: govedina, piletina i janjetina
  • Plodovi mora: dagnje, kozice i ostrige
  • Riba: losos, bakalar i tuna
  • Mliječni proizvodi: Mlijeko, sir i jogurt
  • Povrće: Krumpir, paprika i poriluk
  • Voće: Avokado, suhe marelice i kruške
  • Mahunarke: Soja, grah i slanutak
  • Orašasti plodovi i sjemenke: makadamija, sjemenke bundeve i indijski oraščići

Iako su žitarice inače slab izvor lizina, nešto veće količine nalazimo u kvinoji, amarantu i heljdi.

Ako ste skloni herpesu, uzimanje 1 grama lizina na dan može biti dobar način da se spasite od neugodnih krasti koje herpes sa sobom nosi.

herpes

Reference:

  1. Shimomura A, Matsui I, Hamano T, et al. Dietary L-lysine prevents arterial calcification in adenine-induced uremic rats. J Am Soc Nephrol. 2014;25(9):1954–1965.
  2. Smriga M, Ando T, Akutsu M, Furukawa Y, Miwa K, Morinaga Y. Oral treatment with L-lysine and L-arginine reduces anxiety and basal cortisol levels in healthy humans. Biomed Res. 2007;28(2):85–90.

Objavljeno 18.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!