BCAA - aminokiseline razgranatog lanca
Prehrana

BCAA - aminokiseline razgranatog lanca

Aminokiseline su osnovni izgrađujući blokovi proteina. Dijele se u nekoliko skupina: esencijalne, neesencijalne, uvjetno esencijalne i aminokiseline razgranatog lanca (BCAA). Ovom prilikom saznat ćete nešto više upravo o ovim posljednjima. BCAA čine tri kiseline: L-leucin, L-valine i L-izoleucin. Čine do 1/3 svih amino kiselina u mišićnom tkivu.

BCAA tijelo koristi uglavnom tijekom fizičkog opterećenja, pa tako i treninga. Istraživanja su dokazala da uzimanje BCAA prije treninga može alternirati hormonalni podražaj na visoki intenzitet treninga reducirajući katabolički efekt pri dugotrajnom naporu. BCAA dodaci tijekom dugotrajnog napora mogu spriječiti pad razine BCAA plazme, stabilizirati slobodni triptofan naspram BCAA nivoa, minimalizirati podizanje serotonina i poboljšati fiziološke i psihološke reakcije na dugotrajni napor.

Ove podatke treba uzeti kao preliminarne, budući da je još monogo eksperimenata potrebno kako bi se sa sigurnošću moglo potvrditi ove rezultate.

Dodatno, većina pozitvnog utjecaja uzimanja BCAA provedena je na skupini atleta pod dugotrajnim opterećenjem. Nije potvrđen utjecaj BCAA na anaerobne sportove.

Znanstvena istraživanja pokazala su da uzimanje BCAA prije aerobnih sportova smanjuje razgradnju proteina i ima dobar učinak na mišične zalihe glikogena. Uzimanje 200 mg L- leucina po kg tjelesne težine prije anaerobnog sporta, u ovom slučaju trčanja (sprint), nije međutim dovelo do poboljšanja performansi, odnosno rezultata.

Također, jedna bolnička studija ukazuje da je retencija dušika u pacijenata kojima su aminokiseline davane kao zasebni dodatak prehrani manja od one u kojoj su aminokiseline davane uz kvalitetnu prehranu, odnosno da je apsorpcija slobodnih aminokiselina u organizam manja od one preuzete prehranom iz proteina.

Ispitivanja uzimanja i djelovanja BCAA kod različitih sportaša za sada su ograničena i - proturječna. Pod pretpostavkom da očekujete ergogenički efekt potrebno je uzimati doista velike količine BCAA. Time BCAA postaju vrlo skup dodatak prehrani (ne vjerujte preporučenim količinama proizvođača BCAA). S druge strane, whey (sirutkin) protein sadrži velike količine BCAA, što je još jedan razlog popularnosti sirutke kod sportaša.

BCAA zaslužuju veliki plus zbog pozitivnih funkcija u našem tijelu, ali kao zasebni dodatak prehrani može, za sada, dobiti samo minus. Jednostavno, ekonomičnije je koristiti dobar whey protein koji je bogat s BCAA, nego ih uzimati u formi tableta ili kapsula.

Pogledajte ponudu BCAA i ostalih aminokiselina na fitness.com.hr webshopu!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Sve što niste znali o aminokiselinama! x 38
    Aminokiseline su osnovni blokovi od kojih se sastoje proteini. Naša potreba za proteinima u stvari je potreba za aminokiselinama. One sadrže dušik, po zastupljenosti četvrti elemenat u tijelu. Dušikov...
  • Oprez sa dodatnim aminokiselinama ! x 12
    Proteini se ne mogu uskladištiti u našem organizmu u klasičnom smislu te riječi. Suvišak pojedinih aminokiselina dovest će zasigurno do poremećaja ravnoteže organizma i poremetit će se normalni metabo...
  • Saznajte nešto i o bjelančevinama x 13
    Bjelančevine su neophodne za rast i obnavljanje tkiva, a imaju i još neke specifične funkcije. Zato se bjelančevine iz hrane često smatraju i zaštitnim prehrambenim tvarima. Osim što su glavni građevn...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 11.12.2006
Piše:
Nutrix