Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Je li ketogena prehrana sigurna za trudnice i dojilje?

Image

Ketogena prehrana je za mnoge postala ne samo način kako su se riješili viška kilograma, nego i prehrana na kojoj te kilograme održavaju i jednostavno – tako jedu. Upravo stoga, bitno je razlikovati pojmove ketogene prehrane i ketogene dijete: dok je prva samo način prehrane, odnosno vrsta prehrane koja se bazira prvenstveno na mastima i proteinima, s minimalnim udjelom ugljikohidrata, druga (ketogena dijeta) ima ista pravila, ali joj je cilj postizanje kalorijskog deficita i gubitak viška kilograma.

Stoga, pojednostavljeno, ketogena prehrana može biti način prehrane, baš kao što je primjerice vegetarijanska prehrana i ne mora nužno za cilj imati ni mršavljenje, ali ni želju za dobivanjem kilograma.

Dakle, na ketogenoj prehrani mogu biti svi, no je li preporučljivo da na ketogenoj prehrani budu najosjetljivije skupine poput trudnica i dojilja?

Stručnjaci ističu: zdrava ketogena prehrana je sigurna za trudnice i dojilje! Prehrana, ne dijeta!

trudnoca

Ketogena dijeta i trudnoća i dojenje

U uvodu je jasno naglašena distinkcija između ketogene prehrane i ketogene dijete što je posebno važno u ovom tekstu. Naime, trudnice i dojilje mogu biti na ketogenoj prehrani, ali NIKAKO ne bi trebale provoditi ketogenu dijetu. Za žene u ovoj skupini bitan je unos raznovrsnih namirnica kako bi se zedovoljile nutritivne potrebe i trudnice i fetusa, odnosno novorođenčeta.

Stoga, dok god žena jede kvalitetno i dovoljno da osigura zdravlje i rast djeteta, ona može biti na ketogenoj prehrani, baš kao i na bilo kojoj drugoj.

Razlika između ketoze i ketoacidoze

Sve trudnice (zdrave, one s gestacijiskim dijabetesom te one s dijabetesom tipa 2) trebaju biti upoznate da stanje nutritivne ketoze (koju se može izmjeriti keto trakicama) karakteriziraju ketoni u urinu ili u krvi u rasponu 0.5 - 3 mmol/L. To je stanje koje označava da organizam koristi masti, a ne ugljikohidrate kao primarni izvor energije.

Ovo stanje treba razlikovati od ketoacidoze, koja je zdravstveno opasna: to je stanje u kojem su ketoni u urinu popraćeni iznimno visokom razinom šećera u krvi te niskom razinom inzulina. Uobičajeni simptomi ketoacidoze su iznimna žeđ, često mokrenje, mučnina i povraćanje, bol u abdomenu, kratak dah i zbunjenost).

Hormoni se tijekom trudnoće ponašaju tako da doprinose povišenim razinama inzulina (što se suprotno od stanja ketoacidoze), što je dodatna potvrda da je pravilna ketogena prehrana sigurna za period trudnoće.

keto

Ketogena prehrana i planiranje trudnoće

Ženama koje planiraju trudnoću ketogena prehrana se preporučuje iz više razloga:

 • Ketogena prehrana pomaže ženama s sindromom policističnih jajnika da vrate menstruaciju u normalan ciklus te doprinosi povratu hormonalne ravnoteže
 • Ne postoji bolji način kontrole šećera u krvi u slučaju gestacijskog dijabetesa kod trudnica te u slučaju trudnica s poviješću dijabetesa nego što je ketogena prehrana (Hone, Jovanovič).
 • Konzumacija esencijalnih masti doprinosi zdravlju i razvoju očiju, živaca i mozga fetusa (Coletta, Bell, Roman) te osigurava izgradnju zdravih depozita masti kod djeteta.

Što kaže praksa?

Zanimljivo, studija koju su proveli Bon i sur. pokazala je da je fetus vrlo česti i vrlo prirodno u stanju ketoze. No, i ginekolozi i pedijatri se vrlo često susreću s trudnicama i dojiljama koje su na ketogenoj prehrani, a ženama s problemima s dijabetesom ili hormonalnim teškoćama ova se prehrana preporuča.

„trudnicama, bez obzira imaju li probleme s povišenim šećerom ili ne, savjetujem provedbu ketogene prehrane tijekom trudnoće. Stotine žena je trudnoću iznijelo na ketogenoj prehrani bez ikakvih problema i ova je prehrana potpuno sigurna za trudnice. U antičkim vremenima, žene su trudnoću iznašale sigurno na ketogenoj prehrani, pa ni danas nije drugačije“, ističe dr. Michael Fox, stručnjak za plodnost sa Jacksonville centra za reproduktivnu medicinu.

Fox dodaje da, osim što je ketogena dijeta sigurna i zdrava, ona doprinosi smanjenju jutarnjih mučnina i zdravstvenih poteškoća povezanih s trudnoćom koje mogu rezultirati pobačajem, preeklampsijom (hipertenzija s proteinurijom) te gestacijskim dijabetesom.

ketogena

Koliko kalorija dnevno je potrebno trudnici?

Generalne preporuke za dnevni unos kalorija trudnice su u rasponu 2200-2900 kcal, no one se razlikuju od žene do žene, pri čemu neke trebaju u prvom trimestru nešto manje kalorija od ovih preporuka.

Naime, za zdrave žene koje jedu osmišljeno i bez kalorijskog deficita, u prvom trimestru nije potrebno mijenjati prehrambene navike niti povećavati kalorijski unos. Ulaskom u drugi trimestar savjetuje se dodati 340 kalorija na dan, a ulaskom u treći trimestar dodaje se još 110 kalorija na dan.

Stoga, budući da su dodatne kalorijske potrebe tijekom trudnoće minimalne, bitno je da buduća majka jede namirnice bogate nutrijentima koji su fetusu potrebni za pravilan rast i razvoj, ovi nutrijenti uključuju DHA masnu kiselinu, željezo, jod, kalcij, folnu kiselinu i vitamin D (Marangoni i sur.). Sve ove nutrijente dobiva se kroz proteine i povrće koji su sastavni dio svake zdrave i osmišljene ketogene prehrane.

Stoga, kako bi bile zadovoljene sve nutritivne potrebe potrebno je u prehranu uključiti sljedeće namirnice:

 • DHA masna kiselina - riba (losos, pastrva, sardine), morske alge. Orah, chia sjemenke te sjemenke lana i bundeve sadrže omega-3, ali njihova alfa-linolenska kiselina (ALA) mora se pretvoriti u DHA. ALA nalazimo u povrću: prokulicama, kelju, špinatu, brokuli i cvjetači.
 • Željezo – crveno meso, spirulina, jetra, pistacije, špinat, sardine i tamna čokolada
 • Jod – morski plodovi, morske alge, zrnati sir, grčki jogurt i žutanjak
 • Kalcij – sardine, mliječni proizvodi (sirevi, jogurt ili kefir), kelj, kineski kupus, bademi i brokula
 • Folna kiselina – špinat, raštika, avokado, šparoge te sjemenke i orašasti plodovi
 • Vitamin D – žumanjak, ulje jetre bakalara, sardine, goveđa jetra, divlji losos

Stoga, svaka trudnica trebala bi u svoj jelovnik uključiti gore navedene namirnice, a budući da se radi o namirnicama s minimalnim ili potpuno bez ugljikohidrata, one se savršeno uklapaju u keto prehranu, te osiguravaju zdrav i pravilan razvoj fetusa.

Zaključak

Baš kao i svaka druga prehrana, i ketogena prehrana može biti izvrstan alat kako osigurati zdravlje i trudnice i fetusa te kasnije dojilje i njenog novorođenčeta. Primjerenim keto jelovnikom koji sadržava sve nutrijente koji su potrebni za pravilan rast i razvoj djeteta i očuvanje zdravlja majke može se sigurno iznijeti trudnoća i osigurati zdravlje bebe u periodu dojenja.

ketogena

Reference:

 1. Bon C, Raudrant D, Golfier F, Poloce F, Champion F, Pihot J, Revol A. Feto-maternal metabolism in human normal pregnancies: study of 73 cases. Ann Biol Clin (Paris). 2007 Nov-Dec;65(6):609-19.
 2. Coletta Jm, Bell SJ, Roman AS. Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy. Rev Obstet Gynecol. 2010 Fall; 3(4): 163–171.
 3. Hone J, Jovanovič L. Approach to the Patient with Diabetes during Pregnancy. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 95, Issue 8, 1 August 2010, Pages 3578–3585.
 4. Marangoni F, Cetin I, Verduci E, Canzone G i sur. Maternal Diet and Nutrient Requirements in Pregnancy and Breastfeeding. An Italian Consensus Document. Nutrients. 2016 Oct; 8(10): 629.

Objavljeno 16.08.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!