Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Pentagon uvodi keto prehranu za američke vojnike?

Image

„Izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može biti ključ američkog uspjeha u budućim ratovima“, najavljeno je iz Pentagona povodom izmjena u jelovniku američkih trupa.

Najviši dužnosnici Pentagona ističu da su istraživanja pokazala da ljudska tijela u ketozi – stanje koje je cilj popularne i ketogene prehrane - mogu ostati dulje vrijeme pod vodom. Zbog te činjenice ketogena prehrana se čini najboljim izborom za vojne ronioce.

No, američko Ministarstvo obrane ističe da nedostaje pravnih ovlasti koje bi vojski, mornarici ili zračnim snagama mogle odrediti što smiju. Istovremeno, niz je kritičara koji žele javnu raspravu o odnosu individualnosti i prava na izbor u vojsci te prioritetnog postavljanja ciljeva na razini cijele vojske. Upravo je primjer ketoze, biološkog procesa u kojem tijelo koristi masti za energiju, koja bi mogla ronioce učiniti snažnijima jedna od tema rasprave stručne javnosti i Pentagona.

prehrana pentagon

"Jedan od učinaka dužeg ostanka u stanju ketoze je to što se mijenja način na koji se roniočevo tijelo nosi s nedostatkom kisika, tako da zapravo može ostati pod vodom na većim dubinama duže vrijeme i ne ulaziti u stanje trovanja kisikom", ističe Lisa Sanders, iz U.S. Special Operations Command. No, Sanders dodaje da zasad nema sustava autoriteta koji bi vojnim snagama mogao narediti način prehrane.

Protivnici ove ideje ističu nekoliko problema s ovim Pentagonovim planom. Ono što naglašavaju je onemogućavanje slobodne volje nad jednom od osnovnih bioloških funkcija, unosom hrane. „Biološka bića nisu automati ili mašine. Nemoguće je optimizirati sustav kroz jedno pravilo koje bi vrijedilo za sve.

Uz pravo na individualizam, treba održati i pravo da to da svi sustavi postoje u ravnoteži, ovisno o svojem načinu funkcioniranja. Stanje ketoze nije stanje ravnoteže jer jedan makronutrijent kronično nedostaje“, ističe E. Paul Zehr neuroznanstvenik s kanadskog Sveučilišta Victoria.

Objavljeno 17.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!