Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Cheat meal na keto prehrani? Ne, ne i ne!

Image

„Cheat meal“ je tema koja su spominje uvijek kad se govori o nekoj vrsti prehrane ili dijete. Poznata keto prehrana nije iznimka i svi koji su bar jednom dobili savjet da probaju keto prehranu, sigurno su postavili pitanje: „A kad smijem imati cheat meal?“

Cheat meal je obrok u tjednu kojim se dozvoljava osobama koje provode neku dijetu da pojedu nešto što nije propisano dijetom. Najčešće se radi o hrani koju osoba jako voli, a propisanom prehranom je zabranjena, poput pizze ili nekih slatkiša.

No, budući da je keto (ketogena) prehrana vrsta prehrane kod koje se unos namirnica temelji prvenstveno na mastima i na proteinima, a ugljikohidrati su svedeni ispod 10% ukupnog dnevnog unosa, znanstvenici su se pozabavili utjecajem ugljikohidratnog cheat meala na zdravlje osobe koja provodi keto dijetu.

ketogena

Cheat meal i krvne žile

Kako stoji u rezultatima studije koju su Durrer i sur. proveli na University of British Columbia, samo jedna doza od 75 grama glukoze, što je ekvivalent tanjura pomfrita ili boce gaziranog napitka, dok ste na keto dijeti može značajno oštetiti krvne žile!

Kako ističe jedan od autora studije, ketogena dijeta je jako učinkovita jer se u nedostatku glukoze u organizmu događaju kemijske promjene i za proizvodnju energije se počinju koristiti zalihe masnoga tkiva. Ova dijeta ne samo da doprinosi gubljenju viška kilograma već i pomaže oboljelima od dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici su proučavali što se organizmu, s naglaskom na krvnim žilama, događa kada usred stanja ketoze dobije veću količinu glukoze, što odgovara upravo situaciji unosa cheat meala.

Za potrebe studije, znanstvenici su testirali mlade i zdrave muškarce koji su prethodno bili 7 dana na ketogenoj prehrani. Ispitanici su dobili napitak koji je sadržavao 75 grama glukoze. Njihova prehrana prije uzimanja glukoze je bila u trajanju od 7 dana u omjerima: 70% masti, 20% proteini, 10% ugljikohidrati, što je uobičajen omjer ketogene prehrane. Isti omjer prehrane bio je ispitanicima i nakon 1 obroka u kojem su dobili 75 grama glukoze.

„Ono što smo očekivali je bio upalni odgovor ili smanjena tolerancija na glukozu u krvi, a umjesto toga smo dobili biomarkere u krvi koji ukazuju na to da su stjenke krvnih žila doživjele oštećenje naglim porastom razine glukoze“, ističu autori studije i dodaju da krivcem za ovakvu reakciju smatraju metabolički odgovor organizma na višak šećera u krvi, koji uzrokuje sužavanje stanica krvnih žila i njihovo eventualno odumiranje.

„Ispitanici su bili zdravi mladi muškarci, a nakon ovog unosa glukoze, njihove su krvne žile izgledale kao kod osobe s ozbiljno ugroženim kardiovaskularnim zdravljem“, stoji u zaključku studije.

„Ketogena prehrana nikako nije način prehrane koji ćete provoditi preko tjedna da biste preko vikenda mogli uživati u cheat mealu, već način prehrane kojeg se treba dugoročno držati za ostvarenje pozitivnih utjecaja kako na probleme s viškom kilograma, tako i na probleme s inzulinskom rezistencijom i odgovorom organizma na inzulin.

ketogena

Reference:

  1. Cody Durrer, Nia Lewis, Zhongxiao Wan, Philip Ainslie, Nathan Jenkins, Jonathan Little. Short-Term Low-Carbohydrate High-Fat Diet in Healthy Young Males Renders the Endothelium Susceptible to Hyperglycemia-Induced Damage, An Exploratory Analysis. Nutrients, 2019; 11 (3): 489 DOI: 10.3390/nu11030489

Objavljeno 21.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!