Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

T'ai chi – spori pokreti za vrhunsku kondiciju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

T'ai Chi vještina je koja jednako pomaže tijelu i umu. Dalekom Istoku poznata je odavno, a zapad ga prihvaća već nekoliko desetljeća. U Kini i Hong Kongu grupe ljudi, od male djece do staraca, usklađeno se posvećuju serijama usporenih, skladno povezanih pokreta, a tradicija se preselila na zapad.

Demonstraciju t'ai chija danas možete vidjeti u parkovima i na parkiralištima. Puno urbanih zaposlenih ljudi dnevnu pauzu koristi za opuštanje uma i tijela vježbajući t'ai chi. Moguće ga je raditi i na svježem zraku i u dvorani, ali i kod kuće uz oslobađanje nešto slobodnog prostora micanjem namještaja.

T'ai chi je sistem nježnih, kružnih pokreta i položaja koji izgledaju poput 'plivanja zrakom'. Ovo je neobična kombinacija i iznimna disciplina – vježbanje ima slične efekte kao i sve ostale rekreativne discipline, a istovremeno pruža i osjećaj opuštenosti tijela i uma kao nakon meditacije.

Vježbanjem se učvršćuju mišići, usklađuje tijelo s duhom te pospješuje protok 'chi' energije tijelom. Chi je unutrašnja energija. Rezultat primjene t'ai chija je podizanje vitalnosti i općeg zdravstvenog stanja.

Ova je vještina pogodna gotovo za svaku osobu, a starijim ljudima nevjerojatno pomaže, jer se radi o pokretima koje može izvesti gotovo svatko. Nisu uopće poznati rizici od vježbanja t'ai chija. Ozljede su gotovo nezabilježene. Meditativni efeket privlači sve koji zaziru od agresivnijih ili natjecateljski orijentiranih načina vježbanja. Iako smo navikli da s istoka dolaze borilačke vještine, t'ai chi je suprotnost svakoj agresivnosti.

Može se primjenjivati i kao dopuna drugim načinima vježbanja, posebno za opuštanje napetih mišića. Pomaže pri gastrointestinalnim tegobama, poboljšava probavu, jako dobro utječe na osobe pod stresom, produbljuje disanje, pomaže cirkulaciji, oporavlja srce i krvne žile. Znatno utječe na koordinaciju pokreta, oslobađa od bolova i jedna je od rijetkih disciplina koje su prihvatljive za ljude s artritisom.

Osobe sa slabijom koncentracijom uz redovito vježbanje opažaju izrazito poboljšanje. Lista blagotvornih utjecaja t'ai chija na brojne druge simptome i stanja stvarno je duga. Nije zanemarivo ni da t'ai chi možete početi primjenjivati tako da čitava obitelj počne skupa vježbati, dobrodošli su svi, od male djece do devedesetogodišnjaka - ovo se stvarno može shvatiti doslovno, piše Trigon.

Objavljeno 07.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!