Plivanjem očuvajte zdravlje i steknite dobru liniju
Sport

Plivanjem očuvajte zdravlje i steknite dobru liniju

Plivanje je jedan od osnovnih sportova jer se iz njega uz atletiku razvijaju ostali sportovi kao vaterpolo, moderni petoboj, triatlon, sinkronizirano plivanje... Kako uključuje većinu mišićnih skupina i osigurava dobar aerobni učinak, a koristi i otpor vode, plivanje se smatra jednim od najtemeljitijih oblika vježbanja: osnažuje mišiće cijelog tijela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sustav.

Plivanje povećava i jača mišiće srca, stabilizira krvni tlak, poboljšava opskrbljenost srca i pluća kisikom, produbljuje disanje te povećava kapacitet pluća. K tome, djeluje opuštajuće na živčani sustav, poboljšava pokretljivost zglobova i koordinaciju rada ruku i nogu te pozitivno utječe na vezivno tkivo.

Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. K tome, plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje (slobodan stil - za trideset minuta izgori otprilike 350 kalorija!). Jednostavno rečeno, plivanje jača zdravlje.

No, ne samo to...Na američkom institutu u Seattleu otkriveno je da žene koje plivaju pet puta tjedno mogu za 20% posto smanjiti rizik od raka dojke!

Danas u natjecateljskom plivanju razlikujemo četiri osnovna stila:

 • Slobodni stil - iako je riječ o disciplini koja u osnovi pokriva bilo koji stil, u praksi je to najčešće kraul. Kod kraula se izvode naizmjenični zamasi lijevom i desnom rukom, a plivač je u položaju licem prema dolje paralelno s površinom vode. Naizmjeničnim udarcima nogama sinkroniziranim sa zamasima ruku podržava se kretanje.
 • Leđni stil - ovaj stil je u osnovi obrnuti kraul; plivač i dalje koristi naizmjenične zamahe lijeve i desne ruke te nogu, ali je ovaj put okrenut licem prema gore, dakle u položaju kao da leđima leži na vodi. Ovo je jedini stil kad plivači startaju iz vode.
 • Prsni stil - kod ovog stila izvode se pokreti objema rukama prema naprijed uz ograničenje da laktovi moraju biti ispod vode. Pokreti nogu su sinkronizirani s pokretima ruku, no za razliku od ostalih stilova noge također rade zajedno, u pokretu koji podsjeća na žablje plivanje. Ovo je najstariji i najsporiji stil plivanja koji zahtijeva veliku snagu nogu i ramena.

 • Leptir ili delfin - vrlo atraktivan stil plivanja kod kojeg je osnovni zahtjev da ruke rade sinkronizirano, a laktovi ovaj put ne moraju biti ispod vode tijekom zaveslaja. Općenito se ovaj stil smatra tehnički najzahtjevnijim i najtežim za izvođenje, te zahtijeva osim snage ramena i veliku snagu leđa i nogu.

Tijekom jednog sata plivanja slobodnim stilom možete sagorjeti od 500 do 700 kalorija.

Sat vremena prsnog plivanja sagorijeva 750 kalorija i sjajno jača prsne mišiće. Najteži stil je leptir ili delfin i on sagorijeva 800 kalorija u sat vremena.

Ležanje na vodi, može vam poslužiti kao odmor od ostalih stilova. Leđni stil sagorijeva 500 kalorija. Želite li se riješiti celulita na bedrima, plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima.

Plivanje u vidu rekreacije preporuča se i starijima i odraslima, pa čak i osobama koje imaju stanovite srčane tegobe (u dogovoru sa liječnikom). Srčani mišići postaju snažniji, a zbog jačanja mišića grudnog koša produbljuje se disanje, a tijelo dobiva više kisika. Tijekom plivanja, u pokretu je naše cijelo tijelo i ne treba posebno naglašavati kakav je to dobar učinak za ruke i noge. Na čovjekovo zdravlje plivanje može djelovati i na potpuno psihološkoj bazi.

Nakon 30-ak (ili više) minuta provedenih u bazenu, osjećati ćete se opušteno, i pun pogodak bio bi odlazak u saunu na dodatno rasterećenje od briga i problema. Ukoliko saune ipak nema u blizini, negdje drugdje pronađite malo vremena za sebe i opuštanje... Kako bi plivanje imalo bilo kakav učinak, preporuča se 'trenirati' svakodnevno 30-ak minuta, ili barem tri puta tjedno. Izaberite stil plivanja koji vam najviše odgovara.

Nadalje, kako preko glave, koja je jedina iznad površine vode, gubimo mnogo topline, uvijek plivajte sa silikonskom kapom, koja će vašem tijelu pomoći da zadrži energiju i bude izdržljivije. Jednako tako, radije plivajte u toplijem nego u hladnijem bazenu, jer toplija voda potiče bolju prokrvljenost mišića te sprječava neugodne grčeve. Nakon što otplivate zadanu rutu, nemojte odmah izaći iz vode, već lagano plivajte leđno kako bi se normalizirao krvotok.

Također, nije dobro plivati gladan ili punog trbuha. U ljetnim mjesecima plivajte što više u moru, ali nikako ne pretjerujte, u slučaju grčeva odmah iziđite iz vode i opustite se.

Eto, previše je razloga zašto se baviti plivanjem - priuštite si dobro tijelo za ljeto, jer vi to zaslužujete!

Ugodnu zabavu u ljetnim danima!

 

Vezani članci:

Acquarap - vodeni fitness za lijepo oblikovano tijelo !

Sredite tijelo prije odlaska na more

Svakoj ženi sport po mjeri

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Bacite se na plivanje i otopite kilograme u bazenu! x 49
  Plivanje je odlična kardiovaskularna tjelovježba bez rizika oštrih bolova u zglobovima koji dolaze npr. s trčanjem. Plivanje je oblik sporta koji će vam razviti snagu potrebnu za ostale sportove i do...
 • Top 10 ljetnih aktivnosti x 5
  Odlučili smo vam predstaviti top 10 ljetnih aktivnosti na plaži kako bi što bolje "skockali" svoj godišnji i proveli se na najbolji mogući način. Zato, zaštitite se kremom za sunčanje, nabijte kapu na...
 • Acquarap - vodeni fitness za lijepo oblikovano tijelo ! x 4
  Neprekinuti lagani pokreti, međusobno savršeno povezani, podsjećaju na plesne, a atmosfera je vedra i vesela kao i uvijek na satovima vodene gimnastike na hotelskim bazenima u turističkim mjestima duž...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Plivanjem očuvajte zdravlje i steknite dobru liniju

ja mislim da je to odlična stvar... ja se malo informiram u vezi s plivanjem jer bih trebala počet plivati zbog kuka, višak kg,...zanima me koliko puta tjedno je najbolje otići i koliko dugo plivati?
lu
20.10.13. u 21:47
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 15.05.2008
Piše:
Monika Ravlić