VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

10 fitness trendova koje očekujemo u 2020. godini

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kraj svake i početak nove godine vrijeme je da se sumiraju zbivanja u godini koja završava, ali i iznesu previđanja za godinu pred nama. Fitness industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu i svaka godina donese niz novosti koje se ponekad zadrže, a ponekad jednostavno iščeznu i ne ostave jačeg utjecaja na fitness zajednicu.

American College of Sports Medicine, ACSM svake godine radi veliko istraživanje u kojem je uključeno nekoliko tisuća profesionalaca iz svijeta fitnessa i zdravlja, a čiji je cilj javnosti predstaviti 10 trendova koji se u fitnessu očekuju u sljedećoj godini.

Evo konačnih rezultata ovo istraživanje. (U zagradi su navedeni rezultati koje je pojedina kategorija zauzela na istom istraživanju za 2019. godinu.)

trendovi

10 fitness trendova u 2020. godini

1. Nosiva tehnologija (2019. godine – 1. mjesto)

Petu godinu zaredom, nosive tehnologije ostaju među top 3 trenda za godinu koja dolazi. Ne čudi da ova kategorija ostaje na popisu i ovako je visoko na ljestvici predviđanja, kad industrija pametnih satova, mjerača srčanih otkucaja, fitness trackera, pedometara i GPS uređaja nemjerljivo raste i gotovo svakodnevno nudi nove modele s nizom novih funkcija i pomoći korisniku u treningu.

2. Visokointenzivni intervalni trening (HIIT) (2019. godine – 3. mjesto)

HIIT uključuje kratke epizode aktivnosti nakon kojih slijede kratki periodi odmora. HIIT je trening koji dobiva na popularnosti radi niza razloga, od kratkog trajanja čime postaje poželjan među onima koji nemaju vremena za klasične treninge, do njegove iznimne učinkovitosti na topljenje masnoga tkiva, očuvanje mišićne mase te ukupno zdravlje vježbača.

trendovi

3. Grupni treninzi (2019. godine – 2. mjesto)

S porastom boutique centara i grupnih treninga koji se nude u tim manjim, intimnijim i posebnijim fitness centrima, ne čudi da ova kategorija ostaje visoko na ljestvici. Voditelji grupnih treninga uče, vode i motiviraju vježbače kroz isplanirane grupne treninge čiji je cilj motivirati i aktivirati ljude svih razina kondicije i forme te im pomoći u ostvarenju njihovih fitness ciljeva.

4. Trening sa slobodnim utezima (2019. godine – nije bio na popisu)

Ova kategorija je od prošle godine preimenovana, a tada se kategorija nazivala „Trening snage“, što se smatralo preširokim pojmom pa je ime promijenjeno u „Trening sa slobodnim utezima“. Slobodni utezi, šipke, girje, medicinke, bugarske vreće i treninzi sa sličnim rekvizitima čine trening funkcionalnim i učinkovitim te iznimno traženim i ranijih godina, a pretpostavlja se da će tako ostati i u 2020.

5. Rad s osobnim trenerom

Sve više osoba završava kineziološki fakultet i različite škole koje im osiguravaju certifikat osobnoga trenera. Potražnja za osobnim trenerima raste radi individualnog pristupa vježbaču, mogućnosti dogovora oko terminima, ali i motivacije  koju osobni trener pruža klijentu čime mu olakšava napredak i ostvarenje ciljeva.

trendovi

6. Trening kao lijek (2019. godine – 10. mjesto)

„Trening kao lijek“ je globalna inicijativa koja je fokusirana na liječnike primarne zdravstvene zaštite i druge zdravstvene djelatnike i njihovu obuku da uključe fizičku aktivnost u preporuke u liječenju određenih zdravstvenih tegoba. Liječnicima se savjetuje da oboljelima savjetuju nadziranu fizičku aktivnost kao segment u procesu ozdravljenja ili očuvanja zdravlja.

7. Bodyweight trening (2019. godine – 5. mjesto)

Bodyweight trening ili trening vlastitom težinom koristi minimalno rekvizita što ovu vrstu treninga čini dostupnom svima. Predrasuda je misliti da se ovi treninzi svode na samo nekoliko vježbi, već se radi o jako velikom rasponu vježbi koje omogućuju i planiranje treninga i rezultate. Metode poput Insanityja bodyweight su aktivnosti koje potiču ljude da budu aktivniji, donose rezultate i ne zahtijevaju gotovo nikakva dodatna ulaganja u opremu.

8. Fitness programi za starije osobe (2019. godine – 4. mjesto)

Sve je veći broj starijih ljudi koji si mogu priuštiti, ali i koji imaju svijest o važnosti fizičke aktivnosti za održavanje zdravlja, posebno zdravlja kostiju, mišića i kardiovaskularnog sustava. Stoga, sve više zdravstvenih i fitness djelatnika ide u smjeru organizacije različitih grupa i programa treninga za starije generacije.

trendovi

9. Zdravstveno / Wellness vodstvo (coaching) (2019. godine – 1. mjesto)

Zdravstvene djelatnosti i wellness aktivnosti u značajnom su porastu posljednjih godina, od zdravstvenog i wellness turizma do fitness centara koji nude dodatne usluge u obliku wellnessa. Zdravstveno i wellness vodstvo podrazumijeva vođenje i konzultacije „jedan na jedan“ ili u malim grupama (3-4 osobe) koje uključuju podršku, postavljanje ciljeva, vođenje i motivaciju. Zdravstveni / wellness trener se fokusira na klijentove vrijednosti, potrebe te kratkoročne i dugoročne ciljeve.

10. Zapošljavanje certificiranih fitness profesionalaca (2019. godine – 6. mjesto)

Budući da je fitness industrija jedna od najbrže rastućih među onima koji se bave fitnessom kao profesijom valja razlikovati stručnjake od samoukih trenera bez formalnog ili certificiranog obrazovanja. Stoga, u 2020. godini se očekuje davanje prednosti fitness profesionalcima koji imaju formalno obrazovanje, a koje je garancija stečenoga znanja o treningu, zdravlju i sigurnosti vježbača tijekom trenažnog procesa.

Objavljeno 30.12.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!