Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Pedometar – jednostavan uređaj koji će vas potaknuti na kretanje

Image

Pedometar je prenosivi uređaj koji računa korake prepoznajući pokrete korisnikove zdjelice. Budući da je dužina koraka različita od osobe do osobe, na uređaju je (da bi podaci bili vjerodostojni) potrebno unijeti osobne podatke o prosječnoj dužini koraka, spolu, godinama i težini. Pedometar je uređaj kojeg ponajviše koriste sportaši i rekreativci, a u posljednje vrijeme postaje vrlo popularan uređaj koji dodatno motivira na sportsku aktivnost i kretanje.

Hodanje je najpristupačnija fizička aktivnost kojom se mogu baviti gotovo svi. U želji da kontroliraju svoju aktivnost, ljudi sve češće koriste jednostavne aplikacije i uređaje kojima, poput dnevnika, mogu pratiti napredak i rezultate treninga. Većina pedometara bilježi i snima pokret kao korak, dok neki računaju i energiju utrošenu na prelazak određenog broja koraka (kcal) i prijeđenu udaljenost (km).

Pedometar Insportline Strippy

Budući da mnogima nedostaje motivacije za fizičku aktivnost i kretanje, mnogima je pedometar dodatan poticaj jer po njemu mogu pratiti broj prijeđenih koraka i napredak u određenom periodu. Prema studiji objavljenoj u Journal of The American Medical Association pedometri pozitivno utječu na povećanje fizičke aktivnosti, smanjuju krvni tlak te utječu na smanjenje indeksa tjelesne mase. No, nema potvrde da će se ovi pozitivni učinci produljiti i nakon prestanka korištenja pedometra.

Povećana fizička aktivnost je povezana s poboljšanjem zdravstvenog stanja korisnika, uključujući bolesti koronarnih arterija, hipertenziju, srčani udar, osjetljivost na inzulin, osteoporozu i depresiju.

Pedometar se najčešće nosi kao sat, a mnogi ga koriste tijekom cijeloga dana, a ne samo za vrijeme treninga, te tako računaju ukupan broj napravljenih koraka (prijeđenu udaljenost) u danu. Prema procjeni, 10.000 koraka u danu, što je prosječno 8 prijeđenih kilometara, je preporučena granica za one koji žele "živjeti aktivnim načinom života".

Trčanje u prirodi

Osim kao zaseban uređaj, pedometre se danas može pronaći ugrađene u pametne telefone, uređaje za slušanje glazbe i slične prijenosne uređaje. Najjednostavniji pedometri računaju samo prijeđene korake i udaljenost dok napredniji uređaji imaju niz dodatnih funkcija:

 • potrošnju kalorija
 • mogućnost registriranja specifičnih treninga
 • sat
 • štopericu
 • alarm
 • mjerenje brzine i prosječne brzine
 • unos ciljeva i napredak prema ostvarenju istih
 • puls
 • mogućnost spajanja s računalom i prijenosa podataka
 • mjerenje vremena neaktivnosti
 • mjerenje vremena spavanja itd.

Nedostatak koji stručnjaci stavljaju na teret pedometrima jest nemogućnost snimanja intenziteta vježbanja, a navedena granica od 10.000 koraka u danu nije primjenjiva na sve dobne skupine ili pojedince s različitim zdravstvenim stanjima. Naime, taj rezultat je teško ostvariv za starije osobe s problemima s kretanjem, dok je za djecu vrlo lak. Također, procijenjena brojka se ne može primijeniti na osobe s nekim kroničnim oboljenjima.

Na kraju, današnji pedometri su sve sofisticiraniji te imaju sve veći broj funkcija, a i njihovoj izradi te dizajnu se pridaje sve više pozornosti pa postaju jedan od onih „gadgeta“ koji će izazvati interes mnogih vježbača, kako početnika tako i profesionalnih sportaša. Nema sumnje kolika je važnost redovite tjelesne aktivnosti, a ako je pedometar dodatna motivacija da se pokrenete onda ni trena ne treba dvojiti oko njegove kupnje.

Pedometar možete naručiti na fitness.com.hr web shopu: Pedometar Insportline Strippy

Objavljeno 23.03.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!