Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Riješite se ovih 5 loših navika i – živite 10 godina duže!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kako vam se sviđa ideja da svoj život produžite za 7-10 godina bez bolesti? Izbacite iz života ovih 5 loših navika:

  1. Pušenje
  2. Ne-vježbanje
  3. Pretilost
  4. Prekomjeran unos alkohola
  5. Nezdrava prehrana

Ovo je sažetak studije koja je proučavala utjecaj ovih nezdravih navika na duži i kvalitetniji život bez dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i drugih kroničnih bolesti.

hrana

Dulji i kvalitetniji život

Kako navode znanstvenici koji su proveli ovu studiju, izbacivanje ovih štetnih navika produžava život bez bolesti. „Žene koje su se držale ovih uputa produljile su život za prosječno 10 godina, a muškarci za prosječno osam godina".

Studija koju su 2018. godine objavili Li i sur pratila je rezultate 38 tisuća muškaraca u trajanju od 28 godina i 73 tisuće žena u trajanju od 34 godine. To je istraživanje otkrilo da su žene koje su usvojile svih pet zdravih navika u dobi od 50 godina živjele 14 godina duže od žena koje to nisu usvojile. Muškarci koji su pratili svih pet faktora načina života u dobi od 50 godina živjeli su 12 godina duže od muškaraca koji nisu pratili nijedan.

Nova studija je koristila iste podatke ispitanika kako bi došla do zaključka kako kronične bolesti utječu na kvalitetu života u promatranom periodu.

Zdravi BMI ispod 25

Istraživanje je osmišljeno kako bi se vidjelo kako pet zdravih navika utječe na rizik od bolesti: ne-pušenje, održavanje zdravog BMI ispod 25, provedba najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti svaki dan, umjereno konzumiranje alkohola i kvalitetna prehrana.

Žene koje su prakticirale četiri ili pet zdravih navika u narednih 20 do 30 godina imale su dodatnih 10,6 godina života bez bolesti u odnosu na žene koje nisu promijenile način života. Gledano po bolestima, zdravije žene dobivaju u prosjeku osam godina bez raka, 10 godina bez kardiovaskularnih bolesti i 12 godina bez dijabetesa.

Muškarci koji su provodili četiri do pet zdravih navika dobili su 7,6 godina dulji životni vijek; u prosjeku šest godina bez raka, skoro devet godina bez srčanih problema i preko 10 godina bez dijabetesa.

Rezultati su ostali jednaki čak i kad se u računicu uključi dob, etnička pripadnost, obiteljska anamneza i drugi potencijalno utjecajni čimbenici.

par

Zdrave navike

Nije iznenađujuće da su muškarci koji su bili teški pušači, što znači da su pušili 15 ili više cigareta dnevno - ili pretili muškarci i žene s BMI od 30 ili više imali manje godina bez bolesti.

Što se dogodilo ako je osobi tijekom ispitivanja dijagnosticirana bolest? Podaci su pokazali da je polovica ljudi kojima je dijagnosticiran rak živjela dodatnih 23 godine ako su usvojili četiri od pet zdravih navika. Među onima koji nisu prihvatili zdrave navike, samo polovica je proživjela dodatnih 11 godina. Isti obrasci viđeni su i za bolesti srca i za dijabetes.

Iz svega navedenoga može se zaključiti da zdrave navike ne samo da produžavaju trajanje života već i poboljšavaju kvalitetu života, odnosno odgađaju razvoj bolesti.

Stoga, nikada nije kasno početi s uvođenjem zdravih životnih navika, a upravo je pušenje jedna od navika koja donosi najviše štete. Stoga, sad se vratite na početak teksta i zapamtite gore navedenih 5 zdravih navika te ih se od danas krenite pridržavati.

zdrave navike

Reference:

  1. Li Y, Pan A, Wang DD, Liu, S i sur. Impact of Healthy Lifestyle Factors on Life Expectancies in the US Population. Circulation. 2018;138:345–355

Objavljeno 14.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!