VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako alkohol utječe na mišićni rast?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto mnogi povezuju s češćim izlascima i uživanju u osvježavajućim ljetnim koktelima i sličnim pićima. No, na koji način alkohol utječe na vašu formu i je li bolje pokušati ga izbjeći ako želite sačuvati ono što godinama pokušavate steći u teretani?

Studija objavljena u časopisu Addiction potvrdila je da alkohol negativno utječe na mišićni rast, ali i usporava procese oporavka i regeneracije nakon treninga. Naime, alkohol negativno utječe na sintezu proteina, odnosno ključni proces čiji je rezultat mišićni rast. Osim što negativno utječe na mišićni rast, alkohol je povezan i sa smanjenjem u ukupnoj mišićnoj masi.

Utjecaj alkohola na hormone

Nadalje, studija provedena na Pennsylvania State University College of Medicine potvrdila je da alkohol snižava proizvodnju hormona rasta za čak do 70%, a upravo je ovaj hormon ključan u mišićnom oporavku i procesu rasta.

Iako je za male doze alkohola (oko 2 mala piva na dan) potvrđeno da povećavaju razine testosterona, hormona koji igra važnu ulogu u izgradnji mišića, taj rast nije dovoljan da bi značajnije utjecao na mišićni rast. Dodatno, unos veće količine alkohola (7 malih piva) ima suprotan učinak na hormonalni status: dokazano negativno utječe na proizvodnju testosterona. No, potvrđeno je da i umjeren svakodnevni unos alkohola negativno utječe na proizvodnju testosterona.

Također, oporavak nakon treninga može biti značajno produljen ako se u tom periodu u organizma unese alkohol. Kod osoba koje nakon treninga konzumiraju alkohol se, osim značajno većeg subjektivnog osjećaja umora, bilježi i povišena razina kreatin kinaze, enzima koji signalizira oštećenja mišićnih tkiva nakon fizičke aktivnosti.

ljeto

Utjecaj alkohola na metabolizam 

Naime, ljudski organizam funkcionira tako da, ako je unesen neki alkohol, upravo njega prvo koristi za dobivanje energije. Rezultat toga je dramatično usporavanje procesa topljenja masnog tkiva nakon konzumacije alkohola. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition potvrdila je da unos 24 grama alkohola (što je ekvivalent s otprilike 2 pića) usporio metabolizam ispitanika za ogromnih 73%!

Uz alkohol je vrlo lako nakupiti višak kilograma jer je uz pokoju čašicu jednostavno nakupiti nepotrebnih praznih kalorija. Naime, alkohol u sebi sadrži 7 kcal u gramu, što znači da ćete jednim napitkom unijeti i po 200-tinjak kalorija, što se značajno povećava u slučaju ljetnih koktela u kojem se miješa više vrsta alkohola, ali i dodaju šećerom puni sirupi i arome.

Osim što će visok kalorijski sadržaj alkohola imati negativan utjecaj na ukupan kalorijski unos, dodatna nepogodnost jest i usporavanje metabolizma onemogućavanjem pravilne izvedbe Krebsovog ciklusa. A ako Krebsov ciklus ne radi pravilno, masti se ne mogu razgrađivati. Pojednostavljeno, organizam se trudi probaviti i metabolizirati alkohol, što usporava i onemogućava metabolizam masti.

alkohol

Alkohol i dehidracija

Dodatno, s obzirom na to da alkohol u organizmu djeluje kao diuretik, može dovesti do dehidracije. Prema studiji objavljenoj u Journal of Applied Physiology, alkohol može biti krivac za gubljenje čak do 3% tjelesnih tekućina. Važnost tekućine, posebno u periodu nakon treninga jest u poboljšanom dotoku krvi u mišiće, što ubrzava oporavak i regeneraciju dopremajući u mišiće potrebne hranjive tvari.

Mamurluk može utjecati na intenzitet treninga do te mjere da će smanjiti sintezu proteina čak za 20%. Primarni krivac tome je dehidracija mišićnih stanica. Naime, mišićne stanice koje su bogate vodom omogućavaju puno kvalitetnije aerobno okruženje u mišiću u kojem je tada moguć mišićni rast. S obzirom na to da stanica ne sadrži dovoljno vode, izgradnja mišića postaje jako otežana.

Još jedan razlog zašto alkohol ozbiljno utječe na mišićni rast jest taj što alkohol sprječava apsorpciju mnogih hranjivih tvari koje su zaslužne za mišićnu kontrakciju, relaksaciju i rast, uključujući kalcij, fosfor, magnezij, željezo i kalij.

Na kraju, mamurluk nakon pretjeranog unosa alkohola značajno negativno utječe na vaše sposobnosti za tjelesnu aktivnost. No, osim direktnog osjećaja umora i slabine od mamurluka, alkohol može utjecati i na manje očite načine: alkohol negativno utječe na kvalitetu sna, što dodatno doprinosi osjećaju umora i slabine te manjku energije tijekom treninga.

Dakle, smatrate li da vrijedi ugroziti mjesece i mjesece truda radi nekoliko dana zabave tijekom godišnjeg odmora?

Objavljeno 15.07.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!