Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

BMI - indeks tjelesne mase - koje su prednosti, a koji nedostaci?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

BMI (body mass indeks) je indeks tjelesne mase koji mnogima koristi kako bi dobili procjenu svoje tjelesne težine u okvirima normalne, preniske ili prekomjerne tjelesne težine, a po propisanim standardima i postojećim tablicama.

BMI se računa tako da se tjelesna masa (težina) izražena u kilogramima podijeli s kvadratom tjelesne visine (m²): kg/m².

Izračunajte svoj BMI.

vaganje

Ovu formulu je osmislio belgijski matematičar Adolphe Quetelet još u 19. stoljeću i koristi se do dana današnjeg za određivanje indeksa tjelesne mase.

Upravo BMI kalkulator i danas koriste mnogi liječnici za procjenu rizika od razvoja bolesti povezanih s povišenom tjelesnom težinom.

No, unatoč tome što BMI kalkulator ima niz nedostataka i nepouzdanosti, on je relevantan u velikom broju slučajeva, pa je zbog toga tako često i u uporabi.

Kategorije prema rezultatima BMI

BMI kalkulator dijeli ljude prema rezultatima u 4 kategorije:

Pothranjenost Idealna težina Prekomjerna tjelesna težina Pretilost
<20 20-25 25-30 >30

 

No, računica prema kojoj se uključuju samo visina i težina, a ne i udio kostiju, masnoće ili mišića nije potpuno pouzdana.

Primjerice, osoba s iznimnim mišićnom masom i niskom masnoćom ima veću vjerojatnost da će imati veći BMI u usporedbi s osobom s višom masnoćom i nižim tonusom mišića - to se događa jer je mišić četverostruko gušći od masnog tkiva.

Dakle, BMI mnogih profesionalnih sportaša stavili bi ih u kategoriju pretilih, a oni su zapravo u boljoj formi od prosječne osobe.

mjerenje

BMI i zdravlje

Kada govorimo o zdravlju, kao rizik od velikog broja bolesti, relevantna je tjelesna mast, a ne težina. Također, mišićna masa je pozitivan aspekt tjelesnog indeksa koji doprinosi zdravlju.

BMI ne radi razliku između tjelesne masti i tjelesne mase bez masti. Ipak, statistike pokazuju da je u oko 73% slučajeva BMI dostatan indikator postotka tjelesne masti. Iz te statistike izlaze osobe s jako veliko mišićnom masom, a niskim postotkom masti.

Razina tjelesne masti mjeri se drugim kalkulatorima, a za precizna mjerenja potrebni su dodatni uređaji i metode.

Za mjerenje BMI-ja potrebna su samo dva podatka (visina i težina), a rezultat je u 3/4 slučajeva pouzdan. Ovo je razlog zbog kojeg se BMI kalkulator održao kao najkorištenije mjerilo tjelesne masti.

vaganje

Razlike u BMI-ju kod muškaraca i žena

BMI u adolescenciji kod mladića raste puno brže nego kod djevojaka, budući da su mladići, a kasnije i muškarci čvršće građeni i teži od žena.

Mišićna masa doseže svoj vrhunac između 25. i 30. godine. BMI nakon toga počinje polagano opadati. BMI je, kao i u adolescenciji, veći kod odraslih muškaraca neko u žena zbog veće mišićne mase, veće težine kostiju, kože i masti.

Stoga, BMI kalkulator i rezultat su pouzdani za prosječne osobe, te one taj podatak mogu uzeti u obzir kada računaju svoju tjelesnu masu, ali ukoliko se radi o osobama koje izlaze iz prosjeka po pojedinim mjerama, poput primjerice, veće mišićne mase, tada je primjerenije mjere izračunati pouzdanijim metodama, poput mjerenja kožnih nabora kaliperom, podvodnog vaganja, bioelektrične impedancije ili mjerenja obujma.  

Izračunajte svoj BMI.

Objavljeno 09.10.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!