BMI - indeks tjelesne mase - koje su prednosti, a koji nedostaci?
Zdravlje

BMI - indeks tjelesne mase - koje su prednosti, a koji nedostaci?

BMI (body mass indeks) je indeks tjelesne mase koji mnogima koristi kako bi dobili procjenu svoje tjelesne težine u okvirima normalne, preniske ili prekomjerne tjelesne težine, a po propisanim standardima i postojećim tablicama.

BMI se računa tako da se tjelesna masa (težina) izražena u kilogramima podijeli s kvadratom tjelesne visine (m²): kg/m².

Izračunajte svoj BMI.

vaganje

Ovu formulu je osmislio belgijski matematičar Adolphe Quetelet još u 19. stoljeću i koristi se do dana današnjeg za određivanje indeksa tjelesne mase.

Upravo BMI kalkulator i danas koriste mnogi liječnici za procjenu rizika od razvoja bolesti povezanih s povišenom tjelesnom težinom.

No, unatoč tome što BMI kalkulator ima niz nedostataka i nepouzdanosti, on je relevantan u velikom broju slučajeva, pa je zbog toga tako često i u uporabi.

Kategorije prema rezultatima BMI

BMI kalkulator dijeli ljude prema rezultatima u 4 kategorije:

Pothranjenost Idealna težina Prekomjerna tjelesna težina Pretilost
<20 20-25 25-30 >30

 

No, računica prema kojoj se uključuju samo visina i težina, a ne i udio kostiju, masnoće ili mišića nije potpuno pouzdana.

Primjerice, osoba s iznimnim mišićnom masom i niskom masnoćom ima veću vjerojatnost da će imati veći BMI u usporedbi s osobom s višom masnoćom i nižim tonusom mišića - to se događa jer je mišić četverostruko gušći od masnog tkiva.

Dakle, BMI mnogih profesionalnih sportaša stavili bi ih u kategoriju pretilih, a oni su zapravo u boljoj formi od prosječne osobe.

mjerenje

BMI i zdravlje

Kada govorimo o zdravlju, kao rizik od velikog broja bolesti, relevantna je tjelesna mast, a ne težina. Također, mišićna masa je pozitivan aspekt tjelesnog indeksa koji doprinosi zdravlju.

BMI ne radi razliku između tjelesne masti i tjelesne mase bez masti. Ipak, statistike pokazuju da je u oko 73% slučajeva BMI dostatan indikator postotka tjelesne masti. Iz te statistike izlaze osobe s jako veliko mišićnom masom, a niskim postotkom masti.

Razina tjelesne masti mjeri se drugim kalkulatorima, a za precizna mjerenja potrebni su dodatni uređaji i metode.

Za mjerenje BMI-ja potrebna su samo dva podatka (visina i težina), a rezultat je u 3/4 slučajeva pouzdan. Ovo je razlog zbog kojeg se BMI kalkulator održao kao najkorištenije mjerilo tjelesne masti.

vaganje

Razlike u BMI-ju kod muškaraca i žena

BMI u adolescenciji kod mladića raste puno brže nego kod djevojaka, budući da su mladići, a kasnije i muškarci čvršće građeni i teži od žena.

Mišićna masa doseže svoj vrhunac između 25. i 30. godine. BMI nakon toga počinje polagano opadati. BMI je, kao i u adolescenciji, veći kod odraslih muškaraca neko u žena zbog veće mišićne mase, veće težine kostiju, kože i masti.

Stoga, BMI kalkulator i rezultat su pouzdani za prosječne osobe, te one taj podatak mogu uzeti u obzir kada računaju svoju tjelesnu masu, ali ukoliko se radi o osobama koje izlaze iz prosjeka po pojedinim mjerama, poput primjerice, veće mišićne mase, tada je primjerenije mjere izračunati pouzdanijim metodama, poput mjerenja kožnih nabora kaliperom, podvodnog vaganja, bioelektrične impedancije ili mjerenja obujma.  

Izračunajte svoj BMI.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Kako izračunati i postići idealnu težinu za svaku osobu? x 35
    U današnje vrijeme mnogi se bore s viškom kilograma i pretilošću. Ne samo što se radi o estetskoj kategoriji, mnogo je važnije što je pretilost značajan faktor rizika za razvoj niza bolesti. Izračunaj...
  • Bodybuilding trening - savjeti za povećanje mišićne mase x 155
    Prije nego što se dotaknem "mesa" ili željeza problema, uvjeravam vas da ne postoji brz način za stjecanje mišićne mase. To je laž, mit, marketinški trik, okrutno obećanje i bolesna šala. Mišići rastu...
  • Program treninga za razvoj mišićne mase x 134
    Ovi programi treninga namijenjeni su iskusnijim vježbačima. Nakon provedenog ciklusa koji traje 6 tjedana možete očekivati znatan napredak u povećanju mišićne mase svih mišićnih grupa, te povećanje sn...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 09.10.2018
Piše:
Zorana Jagodić