Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Vodič: Kako stvoriti zdrave životne navike?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

„Potrebno je samo stvoriti zdrave životne navike“, rečenica je koju, kao tajnu uspjeha, izgovaraju svi, i treneri i nutricionisti, ali i liječnici i bilo kakvi drugi stručnjaci koji vam daju savjete o uspješnom i zdravom životu.

No, stvoriti navike nije lako. Točnije, to je najteži dio posla!

Čovjek je rezultat svojih navika

Mi smo ono što iznova i iznova radimo. Mi smo rezultat naših navika i aktivnosti koje iz dana u dan ponavljamo, kroz dulji vremenski period. Navike su aktivnosti koje radimo bez planiranja i razmišljanja, one su dio naše svakodnevnice i one nas oblikuju.

Razmislite: Imate li isti raspored aktivnosti svako jutro kad se probudite? Idete li svako jutro istim putem na posao? Jedete li svaki dan za doručak iste namirnice? Trenirate li redovito 3-4 puta tjedno? Upravo to su vaše navike: aktivnosti koje radite bez imalo razmišljanja o njima.

No, navike mogu biti dobre i loše. Primjerice, navika da uvijek nakon obroka pojedete nešto slatko, nije dobra. Istovremeno, navika da uvijek ujutro jedete doručak koji se sastoji od 3 jaja i povrća je dobra. Stoga, naš zadatak je osvijestiti koje su naše navike loše za naše zdravlje i pokušati ih promijeniti, odnosno stvoriti zdravije navike.

Kako?

burger

1. Osvijestite naviku

Budući da su, kako je ranije rečeno, navike nesvjesne, najvažniji zadatak je – osvijestiti ih. Morate postati svjesni što radite loše, kako biste to mogli mijenjati. Ovdje vam uvelike mogu pomoći osobni trener ili nutricionist koji će vam postaviti niz pitanja o vašem životu i navikama i tako identificirati navike koje bi bilo dobro mijenjati.

Neke je navike lakše, a druge teže osvijestiti. Jednostavno ćete odgovoriti na pitanje jedete li doručak, zagrijavate li se na početku treninga te kad idete spavati i ove loše navike lako ćete i sami promijeniti, bez pomoći treće strane.

Kad govorimo o prehrani, pišite dnevnik prehrane i jednostavno ćete pred sobom dobiti popis koji uključuje neke vaše navike, koje ćete ovako osvijestiti i imati temelj za promjenu. No, da biste znali da je nešto krivo, morate imati ispravnu informaciju o tome što je pravilno, kako biste mogli osvijestiti prostor za promjenu.

2. Promijenite ili zamijenite naviku

Jednom, kada ste osvijestili logu naviku, vrijeme je da je promijenite ili zamijenite zdravom. Puno je lakše lošu naviku zamijeniti novom, nego staru izgubiti. Naime, lakše je slatko nakon obroka zamijeniti voćem, nego potpuno izbaciti slatko i nakon obroka ne pojesti ništa.

Upravo je obrok ono što u vama izaziva naviku da treba pojesti nešto slatko. Stoga, izborom voća. I dalje ćete pojesti nešto slatko nakon obroka, ali će to slatko biti manje kalorično, pa samim time i manje zlo.

zdrave navike

3. Uvježbavajte novu naviku

Znate za izreku „vježbom do savršenstva“? kako biste kreirali naviku, morate je ponavljati iz dana u dan, odnosno iz situacije koja je izaziva u sljedeću. Stručnjaci navode da se već nakon 18 dana svakodnevnog ponavljanja neke aktivnosti može stvoriti navika. No, koliko god vama trebalo da nešto usvojite, cilj je da tu novu i zdravu naviku ponavljate iz dana u dan, što dulje.

Stručnjaci dodaju da, u procesu stvaranja navika, jedan dan u kojem ste preskočili aktivnost koju želite pretvoriti u naviku, neće učiniti štetu u procesu. No, višednevno izostajanje iz ponavljajuće aktivnosti može onemogućiti stvaranje nove navike.

Nova navika koju želite usvojiti mora biti mala i jednostavna i moguća za svakodnevnu provedbu. Primjerice, ne možete preko noći zamijeniti cijeli svoj dosadašnji način prehrane, ali možete krenuti s jednom po jednom, malom promjenom. Naprimjer, izbacite kruh iz svoje prehrane.

Nakon što ovu novu naviku provedete redovno u trajanju od 15 dana, napravite sljedeću malu promjenu. Cilj je polako i što manje stresno, uvoditi promjene, jednu za drugom, što će na kraju rezultirati nizom novih, malih, i zdravih navika koje ukupno, životno čine veliku promjenu.

zdrave navike

Zaključak

Važno je da zapamtite sljedeća 3 koraka:

  1. Osvijestite naviku koju imate
  2. Zamijenite lošu naviku zdravom
  3. Uvježbavajte novu naviku

Potražite savjet trenera ili nutricionista kako biste osvijestili „što radite krivo“, odnosno koje loše navike su vas dovele do situacije koju želite promijeniti. Imajte na umu da je proces stvaranja navika polagan pa imajte strpljenja za promjene i uvodite ih jednu po jednom, strpljivo i polagano. Isplatit će se!

Objavljeno 05.12.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!