Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Zdravim navikama smanjite stres na poslu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nemojte da vas posao, ekonomska situacija ili nadolazeći blagdani dotuku. Stres podiže razinu proizvodnje hormona kortizola i adrenalina, koji oslabljuju imunološki sustav, čineći vas podložnijima raznim oboljenjima. U sezoni prehlade i gripe važno je držati stres pod kontrolom. Evo kako stati brigama na kraj.

Stres

Krećite se

Kratki intervali intenzivne fizičke aktivnosti "sagorijevaju" hormone stresa, otpuštaju endorfine i vraćaju ravnotežu tijelu. Umjesto pauze za kavu prošetajte oko zgrade ili dizalo zamijenite stepenicama. Ne možete se maknuti od radnog stola – izvedite par vježbi na vašem radnom mjestu. Bez ideja ste? Pretražite stranice www.fitness.com.hr ili držite kartice s opisom fitness vježbi u vašoj ladici.

Ne zaboravite na doručak

Istraživanja pokazuju da ćete preskakanjem doručka tokom dana zapravo više pojesti. Ako ste do ručka trpjeli glad, vjerojatnije je da ne samo ćete si dopustiti više nego inače već ćete i naškoditi vašem režimu prehrane i podići razinu stresa. Unošenjem previše glukoze (šećera) odjednom tijelo podlažete stresu. Također, sva glukoza koja se ne iskoriti skladišti se po tijelu kao masnoća (a dodatna težina znači i dodatni napor).

Prezalogajite

Jedan od načina da držite nalete gladi i razinu šećera u krvi pod kontrolom su lagani obroci tokom dana jer niska razina šećera u krvi signalizira tijelu da se mora prebaciti u modus preživljavanja.

Kikiriki

Opskrbite stol zdravim grickalicama tako da ne dođete u napast da poharate aparat sa slatkišima. Zapamtite – lagani obrok ne smije sadržavati više od 200 kalorija; pregršt orašastih plodova, voćka ili nemasni jogurt dobar su izbor. Okrijepite li se hranom imat ćete dovoljno energije da se nosite s dnevnim stresom.

Smanjite kofein i alkohol

Mnogi od nas posežu za kavom ne bi li zadržali koncentraciju na poslu ili za koktelom ne bi li se opustili nakon napornog dana. No, ove tvari samo pogoršavaju vašu tjeskobu otpuštajući hormone stresa. Najbolje ćete proći zamijenite li dozu kofeina šetnjom i posjetite li teretanu umjesto bara.

Bol u vratu

Protegnite se

Čak i ako ste zapeli na sastanku koji se proteže u vječnost ili ste zaljepljeni za telefonsku slušalicu zbog stalnih konferencijskih poziva, možete se razgibati. Grbljenje nad kompjuterom uzet će svoj danak stoga se istegnite i opustite te napete mišiće. Nagnite se prema naprijed i istegnite gornji dio leđa i ramena. Za smanjenje napetosti u vratu podignite uho s ramena, zatim promijenite stranu i ponovite. Prekrižite stopalo preko suprotnog koljena i lagano se nagnite naprijed i istegnite kukove i mišiće stražnjice.

Objavljeno 26.11.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!