Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako pušenje utječe na vaše sportske performanse?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

"Pušenje ubija", "Pušenje ozbiljno šteti vama i drugima oko vas", "Pušenje uzrokuje začepljenje arterija i uzrokuje srčani i moždani udar", "Pušenje uzrokuje starenje kože", samo su neke od poruka koje ćete naći na kutijama cigareta, a kojima se pušače pokušava osvijestiti o opasnosti koja im prijeti od cigaretnog dima.

Pušenje nije samo opasno i štetno za pušače, nego i za osobe koje se nalaze u njihovoj okolini s obzirom na to da duhanski dim ima štetne posljedice na zdravlje i kod tzv. pasivnih pušača koji udišu cigaretni dim tijekom boravka u prostorijama u kojima se puši. Rizici koji se značajno povećavaju s pušenjem su oni od karcinoma, emfizema i bronhitisa. Zbog toga, ne čudi da pušenje ima značajan negativan utjecaj i na sportsku izvedbu, kad negativno utječe na sposobnost normalnog disanja i unosa kisika.

cigarete

Utjecaj na sposobnost dopremanja kisika u tijelo

Tijekom fizičke aktivnosti, srčani pul raste s ciljem zadovoljavanja potrebe za kisikom od strane mišića. Što je srčani otkucaj viši, mišićima je potrebna veća količina kisika. Istovremeno, cigaretni dim sadrži ugljični monoksid koji se veže za hemoglobin uspješnije od samog kisika, čime mišići ne uspijevaju dobiti dovoljno kisika koji im je potreban tijekom aktivnosti. Zbog toga, povećava se srčani ritam jer srce pokušava "doseći" do potrebne razine kisika.

Osim što smanjuje sposobnost organizma da primi kisik, pušenje sužava krvne žile. Zbog ovoga prolaz krvi kroz krvožilni sustav tijekom tjelesne aktivnosti postaje usporen i otežan proces. Dodatno, otežan je i rad srca koje mora teže raditi da bi opskrbio organizma kisikom iz krvi koji je potreban za normalan rad.

Nadalje, pušenje podiže i broj otkucaja u stanju mirovanja. Kod pušača je ovaj broj značajno povećan zbog dodatnog posla koje srce mora odraditi da bi zadovoljilo sve fiziološke zahtjeve organizma. Također, ovo znači da tijekom fizičke aktivnosti, srčani otkucaji mogu porasti toliko visoko u zonu opasnu za zdravlje, kako bi se zadovoljili zahtjevi mišića za kisikom.

Tijekom svakog udaha zrak ulazi u pluća, a potom izdahom napušta plućni koš. Stopa kojom zrak ulazi i izlazi pluća naziva se bronhalna rezistencija, a samo jedan udah cigaretnog dima može povećati tu rezistenciju čak do 3 puta! Ostali faktori poput nakupljenog katrana, upaljenih membrana i smanjenog kapaciteta kisika također će utjecati na porast bronhalne rezistencije, čineći znatno otežanim dopremanje kisika do mišića kojima je on neophodan tijekom fizičke aktivnosti.

trening cigarete

Utjecaj na kardiovaskularni sustav

Pušenje značajno negativno smanjuje sposobnosti normalnog funkcioniranja kardiovaskularnog sustava. Srčani rad direktno je povezan s dostupnošću kisika, a ako je unos kisika smanjen, rad srca je ugrožen. Utjecaj nikotina na sužavanje krvnih žila direktno utječe na porast krvnog tlaka te stvara opterećenje na srce i njegov rad. Upravo stoga, čest je slučaj da se pušači tijekom fizičke aktivnosti puno brže umaraju od nepušača.

Utjecaj na mišićno-koštani sustav

Pušenje negativno utječe i na mišiće i kosti. Tijekom fizičke aktivnosti, mišićima je potreban konstantan dotok kisika za optimalnu izvedbu. Pušenje smanjuje količinu krvi koja putuje prema mišićima, ali i smanjuje količinu kisika koji se nalazi u toj krvi dodatno smanjujući sposobnost mišića da stvori dodatnu energiju za aktivnost i pokret.

Nadalje, pušenje značajno povećava opasnost od razvoja osteoporoze. Ovaj negativan utjecaj je posebno izražen kod starijih sportašica koje su i inače sklonije razvoju ove bolesti od muškaraca. Kako kosti postanu osjetljivije i krhkije, fizička aktivnost postaje sve više opasna zbog povećanja rizika od fraktura kostiju.

ozljeda

Utjecaj na oporavak od bolesti

Pušenje izaziva otpuštanje enzima koji razbijaju molekule kolagena, proteina koji se nalazi u ljudskoj koži i vezivnim tkivima. Dodatno, pušenje usporava sintezu kolagena koji je neophodan za ozdravljenje i zacjeljivanje rana. Kod ozljeda tetiva, ligamenata ili kostiju, razvoj kolagenskih vlakana je dio procesa opravka. Stoga, pušačima će rane znatno sporije zacjeljivati rane nego nepušačima.

Prestanite danas!

Jasno je da pušenje ima niz negativnih utjecaja na zdravlje i sportsku izvedbu. Smanjuje količinu kisika koja se doprema do mišića, sužava krvne žile, stvara veće opterećenje za rad srca, ubrzava vrijeme nastanka zamora, negativno utječe na kvalitetu kostiju te usporava vrijeme oporavka nakon ozljede, a svi ovi faktori negativno utječu na opće zdravlje, ali i snažno otežavaju i slabe sportske performanse.

Neki pozitivni učinci pušenja javljaju se duže vrijeme nakon prestanka, a neki se javljaju odmah:

Primjerice:

  • 20 minuta nakon prestanka, broj otkucaja srca opada
  • 12 sati nakon prestanka pušenja, razine ugljičnog monoksida u krvi padaju na normalu
  • 2 tjedna do 3 mjeseca nakon prestanka, poboljšava se funkcija pluća
  • 1-9 mjeseci nakon prestanka poboljšava se opća sposobnost disanja i kapacitet pluća

Što čekate?

Ovih 7 koraka pomoći će vam da prestanete pušiti.

Objavljeno 13.11.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!