Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Mogu li promjene vremena zaista izazvati bolove u zglobovima?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sigurno ste čuli stariju osobu kako kaže: Bole me zglobovi, vrijeme će se promijeniti! No, postoji li zaista poveznica između vremenskih (ne)prilika i bolova u zglobovima?

Kratki odgovor: DA!

Posebno je to čest slučaj kod osoba koje boluju od nekih kroničnih bolesti i pate od kroničnih bolova. Primjerice, studije potvrđuju jasnu vezu između hladnoće, vlažnog vremena i bolova povezanih s artritisom.

Kako se pojašnjava taj utjecaj? Budući da se radi o nizu povezanih faktora, znanstvenici i dalje nemaju jasno razjašnjeno kako točno vrijeme utječe na razvoj bolova i otežanje stanja, a izdvajaju nekoliko mogućih uzroka:

  1. S padom temperature, tijelo zadržava toplinu šaljući više krvi u srce i pluća. Smanjena i usporena cirkulacija u ekstremitetima dovodi do razvoja bolova i krutosti u zglobovima.
  2. Promjene u tlaku zraka izazivaju širenje ili kontrakciju vezivnih tkiva, mišića i drugih tkiva što stvara pritisak na živce i izaziva bolove u zglobovima.
  3. Oštećena hrskavica izlaže živce u zglobu što ih može učiniti osjetljivijim na promjene tlaka.
  4. Zglobovi se ukrućuju i postaju bolni uslijed neaktivnosti tijekom hladnih, kišnih ili dana s visokim postotkom vlage.

bolovi

Kako olakšati bolove u zglobovima?

Bez obzira na razloge, bolovi u zglobovima su česti tijekom hladnih i kišnih mjeseci, posebno kod onih s nekim kroničnim bolestima zglobova. Srećom, bez obzira jesu li bolovi povezani s nekim stanjem poput artritisa ili neke druge bolesti, ili jednostavnom neaktivnošću uslijed lošeg vremena, postoje načini kako se stanje može popraviti i bolove smanjiti ili spriječiti njihov razvoj.

1. Budite aktivni!

Radite na opsegu pokreta u zglobovima aktivnostima s malim stresom na zglobove, kao što je hodanje, plivanje, aerobik ili joga. Ovisno o vašem stanju, neke ćete aktivnosti možda morati izbjegavati, a o tome se posavjetujte s liječnikom i fizijatrom kako biste odabrali aktivnost koja najviše pogoduje vašem fizičkom i zdravstvenom stanju.

2. Održavajte zdravu tjelesnu težinu!

Zdrava tjelesna težina ima niz prednosti za zdravlje, od zdravlja kardiovaskularnog sustava do zdravlja zglobova. Održavajte zdravu tjelesnu težinu jer time izbjegavate pretjeran pritisak na zglobove koji se događa u slučaju pretilosti.

trening par

3. Jedite zdravo!

Zdrava prehrana nije bitna samo radi održavanja tjelesne težine, već neke namirnice pogoduju smanjenju upalnih procesa i bolovima. Uključite u svoj jelovnik sljedeće nutrijente i namirnice koje pogoduju vašem zdravlju:

Omega-3 masne kiseline – neophodan su dio svake zdrave prehrane. Masne ribe poput lososa, skuše, haringe, sardina ili tune izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D koji pomažu u smanjenju upalnih procesa i smiruju simptome artritisa.

Prema zdravstvenim organizacijama, savjetuje se tjedno imati barem 2 obroka koji sadrže neke od navedenih masnih riba zbog njihovih anitupalnih djelovanja. Ukoliko ne volite ribu, dobri izvori omega-3 masnih kiselina su orasi, chia sjemenke, lanene sjemenke ili omega-3 masne kiseline možete uzimati kao dodatke prehrani.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Krill Oil - 90 kapsula

Krilovo ulje dobiva se od antarktičkog račića krila (Euphausia superba). Odličan izvor Omega-3.

  • 32,50 €
  • 24,38 €
Vitamin All - 60 kapsula

Vitamin All je sveobuhvatni vitaminsko-mineralni dodatak prehrani koji zadovoljava zahtjeve organizm...

  • 9,49 €
  • 6,64 €

Zeleno lisnato povrće – špinat, blitva, kelj, zelena salata i slične namirnice bogate se antioksidansima i kalcijem koji pomažu u smanjenju upalnih procesa i mogu spriječiti napredovanje osteoartritisa.

Vitamin C – citrusno voće kao što su naranče, grejpfrut, limuni i limeta, bogati su vitaminom C koji može pomoći u smanjenju upalnih procesa i održati zdravlje zglobova.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - sadrži oleokantal, prirodno protuupalno sredstvo koje ima svojstva slična onima koja se nalaze u ibuprofenu.

omega-3

4. Poboljšajte raspoloženje

Stres i anksioznost mogu uništiti vaše tijelo. Fokusiranjem na mentalno zdravlje možete znatno poboljšati svoje fizičko blagostanje. Nakon što pronađete tehniku ublažavanja stresa koja djeluje za vas, učinite to prioritetom u vašoj svakodnevnoj rutini i posljedica će biti manje bolova u vašim zglobovima i općenito, bolje ukupno zdravlje.

Objavljeno 28.01.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!