Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kondroitin sulfat - za bolove u zglobovima i oporavak hrskavice

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kondroitin sulfat je kemikalija koja se obično nalazi u hrskavici oko zglobova u tijelu i pomaže u stvaranju otpornosti na kompresiju koja se događa u zglobovima uslijed različitih pokreta, a obično se proizvodi iz životinjskih izvora, kao što je hrskavica morskog psa i krava.

Kao dodatak prehrani, kondroitin sulfat se najčešće uzima u prevenciji problema sa zglobovima ili u liječenju osteoartritisa. On smanjuje osjećaj boli i upalne procese te poboljšava funkciju i pokretljivost zglobova te usporava napredovanje osteoartritisa.

Vjeruje se da kondroitin sulfat poboljšav kolagenova svojstva apsorbiranja udaraca i blokira enzime koji razgrađuju hrskavicu. Također, pomaže da hrskavica zadrži vodu te kada ga se uzima u kombinaciji s glukozaminom može spriječiti gubitak hrskavice i potaknuti njezin oporavak.

Najčešće je ovaj spoj u kombinaciji s drugim sastojcima, uključujući mangan askorbat, glukozamin sulfat, glukozamin hidroklorid ili N-acetil glukozamin.

koljena

Djelovanje kondroitin sulfata

Potvrđeno djelovanje kondroitin sulfata je sljedeće:

  • Antiupalno djelovanje
  • Antikataboličko i anaboličko djelovanje
  • Antiapoptotičko djelovanje (sprječava smrt stanice)
  • Antioksidativan učinak
  • Regulacija staničnih signalnih putanja

Učinak kondroitin sulfata kod osoba s osteoartritisom vjerojatno je rezultat brojnih reakcija uključujući njegovu protuupalnu aktivnost, stimulaciju sinteze proteoglikana i hijaluronske kiseline, te smanjene kataboličke aktivnosti hondrocita koji inhibiraju sintezu proteolitičkih enzima, dušikovog oksida i drugih tvari koje pridonose oštećenju hrskavice i uzrokuju uništavanje zglobnih kondrocita, stoji u zaključku pregledne studije objavljene u Annals of the Rheumatic Diseases koja sažima podatke iz relevantnih izvješća koja opisuju biokemijsku osnovu učinka kondroitin sulfata na artroskopiju osteoartritisa.

Unatoč umjerenim učincima kondroitin sulfata na bol i funkcionalnost zgloba, koristi ga se u slučajevima osteoartritisa koljena. Naime, klinički dokazi pokazuju da polagano djeluje na simptome umjerenog osteoartritisa koljena.

koljeno

Zašto koristiti kondroitin sulfat?

Iako je njegova najšira primjena povezana  uz smanjenje simptoma osteoartritisa, koji može biti povezan sa oštećenjima zglobova uzrokovanim sportskim aktivnostima ili starenjem, koristi ga se i za smanjenje boli kod drugih zdravstvenih problema povezanih sa zglobovima.

Kondroitin sulfat održava zdravlje zglobova i hrskavice tako što apsorbira tekućinu (posebno vodu) u vezivnim tkivima. Također, on blokira enzime koji potiču uništavanje hrskavice čime doprinosi staranju građevnog materijala za proizvodnju novog hrskavičnog tkiva.

koljeno

Važnost kontroitin sufata za zdravlje zglobova

Kondroitin sulfat je iznimno važan za zdravlje zglobova zbog njegove jedinstvene sposobnosti koju se naziva „kondro zaštita“, a odnosi se na zadržavanje ili stimulaciju funkcija oporavka u stanicama hrskavice.

Ljudski organizam treba hranu za izlječenje i oporavak, a dokazano je da kondroitin sulfat stimulira rast nove zglobne hrskavice. Zamjena kondroitina omogućava oslabljenoj zglobnoj hrskavici uzrokovanoj smanjenom aktivnošću kondroitin sulfata, da joj se oporave funkcije elastičnosti i plastičnosti.

Zbog svega navedenoga, kondroitin sulfat se u posljednjim desetljećima koristi i kako lijek i kao dodatak prehrani koji igra vitalnu ulogu u zaštiti kostiju i zglobnih struktura, a preporučuje ga se i kao prevencija i kako lijek u slučaju postojanja zdravstvenih poteškoća.

Kondroitin sulfat možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

zglobovi

Reference: 

  1. Monfort, J; Pelletier, JP; Garcia-Giralt, N; Martel-Pelletier, J. Biochemical basis of the effect of chondroitin sulphate on osteoarthritis articular tissues. Annals of the Rheumatic Diseases. 2008. 67: 735–40.

Objavljeno 26.12.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!