Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Imate neredovitu stolicu? Evo 3 jednostavna rješenja!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Redovita stolica pokazatelj je zdravlja i pravilnog rada probavnog sustava. Prema mišljenju stručnjaka, zdrava osoba ima stolicu 1-3 puta na dan. No, loše zdravlje probavnog trakta, loše prehrambene navike, promjene u životnoj rutini i stres su čimbenici koji direktno mogu utjecati na pravilan rad crijeva i redovitost njihovog pražnjenja.

Ako imate stolicu svaki drugi dan ili rjeđe ili ako tijekom pražnjenja crijeva osjećate bolove i grčeve, stručnjaci vaše stanje smatraju zatvorom. Stoga, kako biste riješili ovaj neugodan problem donosimo vam tri jednostavna rješenja koja će poboljšati vaše probavno zdravlje, riješiti vas zatvora, a time i svih neugodnosti koji ga prate.

stomach

1. Držite se rasporeda spavanja

Iako će to mnogima zvučati nepovezano, redovitost u spavanju je izrazito bitna kad govorimo o zdravlju probavnog sustava. Pokušajte svaki dan ići na počinak u približno isto vrijeme te se ustajte u isto vrijeme.  

Promjene u ritmu spavanja utječu na cirkadijalni ritam koji ne samo da kontrolira ciklus spavanja i budnosti već i probavu. Upravo to je razlog zašto većina ljudi ima potrebu za odlaskom na toalet u jutarnjim satima. Bilo kakva promjena ritma spavanja direktno utječe na promjene u pokretljivosti crijeva, što dovodi do kašnjenja u pražnjenju crijeva ili zatvora.

Osim toga, cirkadijalni ritam reguliran je unutrašnjim biološkim satom, koji određuje osnovne fiziološke aktivnosti – obrazac hranjenja, spavanja, tjelesnu temperaturu, aktivnost moždanih valova, proizvodnju hormona i urina, razinu šećera u krvi, regeneraciju naših stanica i niz drugih procesa.

2. Uzmite probiotike

Redovno uzimanje probiotika može smanjiti rizik od zatvora radi poboljšane crijevne flore i povećanog broja dobrih bakterija. Ove bakterije, između ostaloga, poboljšavaju peristaltiku crijeva te ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva i njezino izbacivanje.

Kod odabira probiotika, savjetuje se uzeti one koji imaju što više CFU (colony-forming units) koji će pomoći zdravlju probavnog sustava, te izgraditi zdraviji mikrobiom crijeva. Savjetuje se probiotike piti redovno, primjerice uz jutarnji obrok te pratiti preporučene doze proizvođača.

bolovi

3. Krenite s prehranom povremenog posta (intermittent fasting)

Intermittent fasting ili prehrana s povremenim postom pokazala se kao dobar način regulacije probave. Budući da je cilj odmoriti crijeva i dati im vremena za odmor i oporavak, 16 ili 18-satni post je idealan način da to tijelu omogućite.

Primjerice, ako zadnji obrok u danu pojedete u 20 sati, a prvi sljedeći u 12 ili 14 tada ste proveli 16 odnosno 18-satni post. Uz ovakav ritam hranjenja i pravilnu hidrataciju, očekuje se dodatno poboljšanje rada crijeva i zdravu probavu.

Zatvor je neugodno i često bolno stanje koje, u akutnim slučajevima, možete izliječiti jednostavnim izmjenama životnog ritma i navika, poput redovnog spavanja, uzimanja probiotika i provedbe posta. No, ako se problemi s otežanim pražnjenjem crijeva nastave i nakon toga, nemojte to stanje ignorirati već posjetite liječnika i specijalista gastroenterologa.

Objavljeno 18.07.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!