Pšenične posije: čuvaju zdravlje i ubrzavaju probavu!

Image

Pšenične posije (mekinje) su jedna od namirnica koja je došla u interes javnosti s dolaskom Dukan dijete. Naime, prema prehrambenim naputcima tog načina prehrane, pšenične posije su dio dnevnog menija, zbog svojeg iznimnog nutritivnog sastava. No, kad se promotri sastav ove namirnice, iznimno visok udio proteina i vlakana, jasno je da bi pšenične posije trebale biti dio prehrane svake osobe koja brine o dovoljnom unosu vlakana, zdravlju i održavanju dobre forme.

Pšenične posije ili mekinje se dobivaju iz vanjske ljuske zrna pšenice. Naime, strukturu pšeničnog zrna čine omotač (vanjski dio), endosperm (unutarnji dio) i klica. Mljevenjem u mlinu omotač daje posije, a endosperm brašno. 

Pšenične mekinje su bogate celulozom, vlaknima, mineralima i vitaminima. Istovremeno, prirodno sadrže malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor bjelančevina i željeza, magnezija, fosfora i selena, kao i tiamina (vitamina B1).

Nutritivne vrijednosti u 100 g pšeničnih posija:

  • 267 kcal
  • 4,7 g masti (od toga zasićene masti 0,8 g)
  • 17,7 g ugljikohidrata (od toga šećeri 3,3 g)
  • 16 g bjelančevina
  • 45,1 g vlakana

Zdravstveni benefiti pšeničnih posija

Zbog svojeg sastava i djelovanja, pšenične mekinje su nutritivno, ali i zdravstveno vrlo kvalitetna namirnica. S obzirom na njihov visok udio vlakana, pšenične mekinje pozitivno utječu na probavu, zdravlje crijeva, ali i razinu kolesterola i brzinu metabolizma. Posije reguliraju probavu i dokazano povoljno utječu na sprječavanje karcinoma dojke i debelog crijeva.

Mnoge bolesti mogle bi se spriječiti redovitim (svakodnevnim) pražnjenjem crijeva, bilo da se radi o deformaciji crijeva u obliku stvaranja vrećica (divertikula) koje su sklone upalama ili da se spriječi negativno djelovanje toksina iz otpadnih tvari.

Kako pšenične posije uvesti u prehranu?

Priprema pšeničnih posija je vrlo jednostavna - dovoljno je ubaciti ih u jogurte, blendane sokove odnosno smoothije ili druge napitke i ostaviti da kratko odstoje prije konzumacije. Mogu se dodati i u tijesto za muffine ili palačinke, kao i u pahuljice drugih žitarica. Također, pšenične posije se često stavljaju u kruh, uz druge žitarice.

Imajte na umu, pšenične posije treba početi uzimati postupno da bi se crijeva navikla. Počnite s jednom žlicom pšeničnih posija i jednom do dvije čaše vode, četiri do pet dana. Pa postupno povećavajte unos posija, za po žlicu.

Prijedlozi konzumacije pšeničnih posija:

Muffini s posijama i piletinom

Sastojci:

  •        100 g pilećih filea
  •        2 jaja
  •        3 čajne žličice kremastog posnog sira
  •        6 čajnih žličica pšeničnih posija
  •        1/2 čajne žličice praška za pecivo

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.

Piletinu izrežite na kockice, pa lagano popržite na tavi, bez masnoća. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjcima dodajte posni sir i pšenične posije, dodajte piletinu i prašak za pecivo pa sve dobro promiješajte da se sljubi.

Bjelanjke umutite dok ne dobijete čvrsti šlag. Nježno šlag umiješajte u drugu smjesu, pa potom mješavinu velikom žlicom stavljajte u kalupe za muffine.

Pecite na 200 stupnjeva 15-20 minuta.

Vrijeme pripreme: 35 minuta

Zobene pahuljice s pšeničnim posijama i orašastim plodovima

Sastojci:

  •        60 g zobenih pahuljica, sitniji tip
  •        1 žlica pšeničnih posija
  •        1 žlica badema, sitno narezanog
  •        1 žlica oraha, sitno narezanih
  •        1 žlica sušenog ili svježeg voća (grožđice, brusnice i sl.)
  •        150 ml malomasnog mlijeka
  •        1 žlica meda

Postupak:

Zagrijte mlijeko. U posudu stavite sve ostale sastojke pa prelijte toplim mlijekom i dobro promiješajte. Po želji, po vrhu možete dodati malo cimeta.

Proteinske palačinke s pšeničnim posijama

Sastojci:

  •        60 g zobenih pahuljica
  •        1/3 mjerice whey proteina, okus vanilija
  •        3 bjelanjka
  •        1 žlica pšeničnih posija
  •        60 ml bademovog mlijeka
  •        1/2 čajne žličice praška za pecivo

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke zajedno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi, dodajte još mlijeka, dok ne dobijete traženu gustoću smjese. Pecite na tavi, kao klasične palačinke.

Objavljeno 09.07.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!