Loše spavate: Prebiotici su rješenje!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Odavno je znanost pobila tezu da su prebiotici važni samo za dobru probavu i zdravlje crijeva. Naime, niz je novih studija koje potvrđuju da prebiotici utječu na poboljšanje kvalitete sna smanjuju štetan utjecaj stresa. Ove neprobavive tvari nalazimo u vlaknastim namirnicama i mliječnim proizvodima, a njihova funkcija je poboljšanje razine dobrih bakterija i pogodovanje metabolitima koju pozitivno utječu na zdravlje mozga.

Studija koju su Thompson i sur. objavili u časopisu Scientific Reports pokazala je da ova vrsta vlakana ne doprinosi samo pravilnoj stolici i zdravlju probavnog sustava već i u poboljšanju omjera dobrih bakterija u crijevima te stvaranju uvjeta za bolje zdravlje mozga i pozitivno raspoloženje i mentalno zdravlje.

leca

Prebiotici i probiotici

Mnogi znaju što su probiotici, prijateljske bakterije koje nalazimo u fermentiranoj hrani poput jogurta. No, i prebiotici su komponenta prehrane na koju trebate obratiti pažnju.

To je nutrijent koji ljudski probavni sustav ne može probaviti već on služi kao prehrana za naš mikrobiom ili bilijune bakterija koje žive u nama. Iako sva vlakna nisu prebiotici, bogata im je vlaknasta hrana poput poriluka, artičoka, luka i određene cjelovite žitarice.

Studija koju su proveli Thompson bacila je novo svjetlo na način na koji prebiotici mogu utjecati na stres. "Znamo da ova kombinacija dijetalnih vlakana pomaže promicanju otpornosti na stres i dobrom snu te štiti mikrobiom crijeva od poremećaja. Pomoću ove nove studije željeli smo pokušati identificirati način na koji se to događa.", navodi jedna od autorica studije.

Autori su utvrdili da kod miševa koji su imali prehranu bogatu prebioticima dolazi do promjena u stolici, odnosno sadržaju metabolita u njoj. „Povećan je bio udio masne kiseline, šećera i steroida koji, putem signalizacije između crijeva i mozga, mogu utjecati na ponašanje“, zaključuju.

Autori su iz toga povezali da uzimanje prebiotika utječe na mikrobiom crijeva tako da mijenja fiziologiju stresa i spavanja, što može biti izvrstan način kako promjenama u prehrani utjecati na poboljšanje kvalitete sna, ali i bolje nošenje sa svakodnevnim stresom.

maslacak

U kojim namirnicama nalazimo prebiotike?

Niz je namirnica u kojima nalazimo prebiotike, a među najpoznatijima su list maslačka, artičoke, češnjak, luk, leća, šparoge, banane, ječam, zob, jabuke, kakao, lanene sjemenke, pšenične posije i morske trave.

Budući da se udio prebiotika gubi kuhanjem, neke od navedenih namirnica pokušajte jesti sirove kako biste iskoristili njihovu maksimalnu nutritivnu vrijednost.

lanene

Reference:

  1. Thompson, R.S., Vargas, F., Dorrestein, P.C. et al. Dietary prebiotics alter novel microbial dependent fecal metabolites that improve sleep. Sci Rep 10, 3848 (2020)

Objavljeno 11.03.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!