Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Intermittent fasting (dijeta povremenog posta) – Tko bi ga trebao izbjegavati?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Iako postoji niz studija koje potvrđuju pozitivne učinke dijete povremenog posta na zdravlje, ona ipak nije preporučljiva za provedbu svima. Naime, neke skupine ovu vrstu prehrane trebaju izbjegavati jer bi u njihovom slučaju ona mogla biti uzrok mnogih zdravstvenih tegoba.

Ovo su skupine koje bi trebale izbjegavati intermittent fasting i svakako se o prehrani konzultirati s liječnikom:

Trudnice i dojilje

Trudnice moraju tijekom trudnoće biti sigurne da uzimaju odgovarajući broj kalorija i hranjivih sastojaka. Iako se istraživanja razlikuju o rezultatima gladovanja tijekom trudnoće, postoje dokazi da post tijekom trudnoće može povećati vjerojatnost prijevremenog poroda i rađanja beba s nižom težinom ili manjim rastom. Dodatno, studije su potvrdile da u slučajevima posta trudnice, disanje fetusa opada, što se vraća u normalu nakon što majka prekine posti i unese obrok.

Osim toga, post u slučajevima trudnoće ili dojenja povećava rizik od hipoglikemije zbog snižene razine glukoze u krvi te od dehidracije što može negativno utjecati na razinu amnionske tekućine (plodne vode) i proizvodnju mlijeka. Stoga, zbog navedenoga, post se nikako ne savjetuje provoditi trudnicama i dojiljama.

trudnica

Osobe s poremećajima prehrane

Osobe koje imaju poremećaje prehrane poput anoreksije ili bulimije također ne bi trebale provoditi intermittent fasting jer kod osoba s ovakvim radikalnim prehrambenim nepravilnostima, i post može dovesti do nekog oblika prehrambenog poremećaja, poput izgladnjivanja ili povraćanja obroka.

Znakovi koji ukazuju da je intermittent fasting postao prehrambeni poremećaj su:

  • Anksioznost izazvana obrocima i unosom hrane
  • Ekstreman umor (najčešće uzrokovan manjkom nutrijenata)
  • Značajne promjene u hormonalnom statusu i menstrualnom ciklusu

Oboljeli od dijabetesa tipa 1

Intermittent fasting se ne preporučuje osobama oboljelima od dijabetesa tipa 1 koji nepravilno kontroliraju bolest, što uključuje oboljele s poviješću teške hipoglikemije i / ili dijabetičke ketoacidoze; one s dodatnim bolestima poput angine, hipertenzije ili problema s bubrezima; one koji ne uzimaju pravilno lijekove; one koji izvode intenzivnu fizičku aktivnost; te starije osobe s dijabetesom tipa 1.

diabetes

Oboljeli od dijabetesa tipa 2

Oboljeli od dijabetesa tipa 2 mogu provoditi intermittent fasting uz nadzor liječnika. No, zbog mogućnosti hipoglikemije, oboljeli od ove bolesti svakako trebaju post provoditi pod stručnim nadzorom osobe koja je upoznata sa svim mogućim posljedicama fastinga na oboljele. U protivnom, ukoliko ne postoji stručan nadzor, fasting se ne preporučuje ni osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Starije osobe

Iako nema sigurnosnih smjernica povezanih s provedbom intermittent fastinga i godinama, ova vrsta prehrane se ne savjetuje starijim osobama zbog visoke stope bolesti poput dijabetesa, bubrežnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i sl. kod ove populacije.

Zdrava starija osoba, bez kroničnih bolesti i koja ne uzima nikakve lijekove, može pod liječničkim nadzorom provoditi post, ali i u tom slučaju treba biti iznimno opasan jer su starije osobe puno sklonije dehidraciji od mlađih, pa je i to jedan segment posta koji u ovoj populaciji može biti opasan.

Djeca i tinejdžeri

Organizmi koji rastu i razvijaju se trebaju kvalitetnu i kontinuiranu hranu koja će zadovoljiti sve potrebe mladoga tijela. Stoga, fasting se ne savjetuje provoditi djeci i tinejdžerima koji su u fazi rasta i razvoja.

Za mlađe osobe koje trebaju izgubiti višak kilograma, restriktivna prehrana i kontrolirani unos ugljikohidrata bit će dovoljne smjernice za postizanje željene tjelesne težine bez ugrožavanja zdravlja i pravilnog razvoja.

pos

Osobe koje uzimaju neke lijekove

Osobe koje uzimaju lijekove nikako ne bi smjele krenuti s intermittent fastingom bez konzultacija s liječnikom. Naime, velik broj lijekova mora se uzimati uz obrok i u točno određeno vrijeme u danu, što se može koristi s periodima posta i hranjenja. Mijenjanje načina unosa lijeka i ne pridržavanje liječničkim uputama može ugroziti zdravlje i umanjiti djelotvornost lijeka.

Osim toga, lijekovi za snižavanje glukoze te egzogeni inzulin trebaju biti strogo nadzirani i primjereno dozirani tijekom posta zbog njihovih utjecaja na pad glukoze.

Nadalje, kod posta je posebno bitno voditi računa o dostatnom unosu tekućine. Dehidracija može dovesti do pada krvnog tlaka i neravnoteže elektrolita što može negativno utjecati na srčane funkcije, ali i imati i negativne posljedice na zdravlje bubrega. ovo posebno može biti opasno kod osoba koje uzimaju lijekove za krvni tlak ili bubrežne bolesti.

Osobe narušenog zdravlja

Sve osobe s nekom bolešću prilikom razmatranja provedbe posta moraju konzultirati liječnika. Naime, post može utjecati na promjene u razini glukoze u krvi, hormone i krvni tlak, a ovo može izazvati niz zdravstvenih tegoba kod bolesnih osoba.

Osim toga, provedbu posta treba prilagoditi i vanjskim faktorima koji tu vrstu prehrambenog režima mogu učiniti opasnim: visoka razina stresa, putovanja s velikim vremenskim razlikama, promjene u ritmu spavanja te visokointenzivni ili trening produljenog trajanja. Svaka od ovih situacija može povećati rizik od hipoglikemije te neravnoteže elektrolita i tjelesnih tekućina.

Kod promišljanja o provedbi fastinga, razmislite o svojem zdravstvenom stanju, ali i o svim vanjskim faktorima koji provedbu ovog teškog režima prehrane mogu otežati i ugroziti vam zdravlje.

post

Zaključak

O kojoj god vrsti prehrane ili dijete razmišljate, ono što vam prvo treba biti na umu jest vlastita sigurnost i zdravlje. Ukoliko postoji i najmanji faktor rizika, svakako se konzultirajte s liječnikom i nutricionistom kako biste dobili stručno mišljenje o sigurnosti provedbe dijete u vašem slučaju.

Neka vam zdravlje uvijek bude na prvom mjestu!

Objavljeno 09.08.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!