Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Kako se boriti protiv celulita s 20, 30, 40 i 50 godina?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Celulit je jedna od onih tema o kojoj istovremeno želimo i ne želimo govoriti. Bez obzira koliko godina imamo, gotovo sigurno smo ga sve doživjele „pod vlastitom kožom“, zar ne?

No, htjele mi to priznati ili ne, ali ovih potkožnih naslaga masnoga tkiva koje nam se u ogledalu pokazuju kao „narančina kora“ SVE se želimo riješiti. Celulit je neželjen prizor svim generacijama žena, onima u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim, pedesetim… godinama. U nastavku članka pročitajte što možemo učiniti po tom pitanju…

No, celulit je uobičajeno stanje tijela koje se može pojaviti oko bedara, trbuha i nadlaktice, ovisno o genetici, prehrani, tjelovježbi i ukupnim životnim navikama.

Općenito celulit proizvode kolagenska vlakna koja vremenom slabe što dovodi do nakupljanja masnoće, limfne tekućine i vode koji se udružuju i odmiču iz unutrašnjosti prema području pod kožom. Učinak celulita i način na koji ga treba tretirati mogu se razlikovati ovisno o dobi i koliko dugo celulit postoji.

celulit

U nastavku pročitajte kako se boriti protiv celulita u različitim životnim dekadama:

Što s celulitom u 20-ima?

U dvadesetim godinama, rijetko koja žena ima ozbiljnije probleme s celulitom, no u slučaju da se on pojavi najčešći uzroci su sljedeći:

  • Genetika
  • Rezultat uzimanja kontracepcijskih pilula u prethodnim godinama
  • Pretilost još od tinejdžerskih godina
  • Pušenje

U vašim 20-ima celulit je i dalje lako rješiv i u vrlo malo slučajeva reverzibilan. Metabolizam i razina energije su visoki, pa dijeta i vježbanje mogu učiniti čuda. Ovo je prava dob da se podvrgnete dijeti ili krenete provoditi neki oblik intervalnog treninga, i rezultati će biti izvrsni.

Ako ste u 20-ima i patite od celulita, počnite raditi na tome da ga sada smanjite prije nego što bude prekasno. Lako je upasti u zamku „dobro sam“. Međutim, ako je vaš celulit već vidljiv, čekanje da nestane sam od sebe neće pomoći – a kad to shvatite moglo bi biti prekasno. Prestanite pušiti, smanjite unos alkohola, reducirajte šećer i junk hranu kako biste izgledali najbolje sada ali i u najboljem stanju ušli u svoje 30.

celulit

Što s celulitom u 30-ima?

Žene najčešće krenu brinuti o svojem izgledu i celulitu početkom tridesetih godina. Upravo su to godine u kojima će se jasno pokazati kako je tko živio u dvadesetima i što je donio u ovo novo desetljeće. Kumulativni efekti prekomjernog unosa hrane, šećera, pušenja i alkohola sada počinju izlaziti na vidjelo, čak i kod žena koje imaju najbolju figuru.

Tridesete su često godine kad se žene više fokusiraju na posao, karijeru i uspjeh pa nerijetko srećemo pripadnice ljepšega roda koje u ovim godinama 10-12 sati provedu pred računalom ili na radnom mjestu, što nesumnjivo ostavlja pečat na njihovim tijelima.

Najvažniji savjet ženama u ovim godinama je jednostavan: Krenite vježbati! Odmah! Odradite sve što možete da umanjite štetu koju vam donosi višesatno svakodnevno sjedenje. Također, okrenite se zdravijim prehrambenim navikama, sada je pravo vrijeme da krenete kuhati i pripremati si svježe i zdrave obroke.

Većina žena u ovom desetljeću iznese i trudnoću koja dodatno doprinese nakupljanju celulita. Pokušajte tijekom trudnoće također što zdravije jesti te, ukoliko vam to liječnik dopušta, budite što aktivniji, a nakon poroda (kad to bude moguće) vratite se u ritam vježbanja kako biste tijelu olakšali povratak u stanje od prije trudnoće.

Što s celulitom u 40-ima?

U ovim godinama stres igra jako veliku i važnu ulogu, a njegove posljedice vide se na tijelu kao opuštanje kože, nakupljanje vode te skupljanje masnoga tkiva u području oko trbuha. Upravo su četrdesete godine kad se prikazuju kumulativni efekti stresa i zapuštanja vlastitog tijela. Sporiji metabolizam i manja razina aktivnosti doprinose opuštanju kože, nakupljanja masti i vode. Često se u ovim godinama bilježi inzulinska rezistencija pa je ovo krajnje vrijeme da se šećeri izbace iz prehrane.

Ovo su godine u kojima su zdrava prehrana, redovna fizička aktivnost, ali i različiti anticelulitni tretmani neophodni kako bi se održala elastičnost kože i spriječilo izbijanje celulita.

celulit

Što s celulitom u 50-ima?

U široj slici, pedesete su nastavak na četrdesete kad govorimo o celulitu. Uz opuštanje kože i nakupljanje vode, u ovim godinama dolazi i do pojave tvrdokornog fibrotičnog celulita (ožiljkastog tkiva).

Estrogen (prirodni ili nadomjesni), glavni faktor koji utječe na stvaranje celulita nije problem za neke žene u njihovim 50-ima, ali rezultati desetljeća u kojima je masno tkivo izloženo estrogenu (uključujući i nekoliko trudnoća) postaju prilično očiti. S druge strane, za one koji prelaze na hormonalnu nadomjesnu terapiju, estrogen nastavlja stvarati novi celulit.

Tretmani zatezanja kože vrlo su popularni u ovoj dobnoj skupini, dok se tretmani protiv celulita moraju više usredotočiti na fibrozu nego na bilo koji drugi aspekt celulita.

Savjeti koji su navedeni ranije i ovdje vrijede: redovno uključite fizičku aktivnost u svoj životni ritam, odaberite aktivnost koja vam odgovara i budite redovne u tome. Nemojte provoditi ekstremne dijete već pokušajte pronaći zdravi način prehrane koji ćete provoditi tijekom cijele godine bez velikih oscilacija.

Posvetite se što više sebi, jedite ukusno i zdravo budite aktivni i ne dopustite celulitu da vam nagrdi tijelo, koliko god godina imali.

Objavljeno 15.05.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!