Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kretanjem i prehranom protiv celulita

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Dolazi ljeto, koliko radost toliko i tragedija za 80% žena. Zašto? Naime, to je vrijeme kad u prvi plan dolazi vaš izgled. Minimalna odjeća koja puno otkriva. No, vjerovali ili ne ljeto je pravo vrijeme za skidanje kila i oblikovanje tijela, to je i naučno dokazano.

Što je to celulit?

Pod celulitom podrazumijevamo posebno stanje vezivnog tkiva, a s obzirom da nije nužno vezan za debljinu, mogu ga imati i mršave osobe. Sama pojava nastaje zbog povećanja masnih stanica. U normalnom stanju njihov je promjer 1 do 2 milimetra, a kod celulita se mogu povećati čak i do 10 puta. Nastaje zbog genetskog nasljeđa, povećanog stresa, nezdravog života, premalo kretanja... Na genetiku ne možemo utjecati ali sve drugo se može kontrolirati s malo znanja i discipline.

Kako si pomoći hranom?

Budući da postoje različite vrste celulita različito ih se treba i tretirati, no ipak neke stvari su zajedničke: reducirana i pomno odabrana prehrana. Takva prehrana mora sadržavati mnogo ribe, nemasnog mesa, žitarice, voće, povrće i mliječne prerađevine ali od malo masnog mlijeka. Iako ne spadaju u naše prehrambeno područje, dosta koštaju, u rijetkim dućanima ih možete kupiti pokušajte što više konzumirati egzotične voćne sorte, ananas, papaja, kivi, mango i grejp. Voda je skoro najvažniji saveznik u ovoj borbi. 2-3 litre vode dnevno u malim količinama. Zbog vrućine ćete piti i više pa neće vam teško pasti ova obaveza. Da, zaista je obaveza, nema isprike! Kavu i alkohol izbjegavajte pod svaku cijenu, to nije dobra tekućina za vas cilj.

Vitamin C svakako je od pomoći jer osim što djeluje antioksidanski, pomaže u regulaciji propusnosti kapilara i žila. Takvim djelovanjem pomaže u što manjem zadržavanju međustanične tekućine u predjelu obuhvaćenom celulitom, pa tako smanjuju mogućnost njegova napredovanja. Ujedno omogućuju smanjivanje volumena naraslih masnih stanica. Vitamin C je zajedno s vitaminom E važan i za održanje i postizanje bolje elastičnosti vezivnog tkiva.

Što izbjeći pod svaku cijenu?

Ukratko: sve ono što se smatra nezdravim, masno i slatko! Čuvajte se slanog, zadržava tekućinu, konzerviranog, suhomesnatih proizvoda, suho voće...

Vježbanje

Ako ste mislili da ćete se samo prehranom izvući, neće ići tako lako. A i dobro će vam doći malo kondicije za plivanje na moru. Prva od aktivnosti koje povećavaju elastičnost kože i pomažu u borbi s celulitom je aquaaerobik – odnosno aerobik u vodi. Izvrsna aktivnost jer je zabavna a puno manje se umarate, više kalorija trošite jer je otpor vode veći od otpora zraka, a ne znojite se. Idealan spoj zabavnog i korisnog. Druga aktivnost rolanje. Društvena, zabavna i najbolje od svega trenira baš dio tijela najviše zahvaćen celulitom – noge, stražnjica i bedra.

Iako je plivanje, najmanje 45 minuta 5 puta na tjedan, vrlo učinkovito, "aquajogging" , tj. trčanje kroz vodu, puno je bolji izbor. Trčanje u vodi koja bi trebala dopirati do ramena, dva do tri puta u tjednu u trajanju od 30 minuta, topi masnoće, potiče cirkulaciju, učvršćuje mišićno i vezivno tkivo te izglađuje kožu. Za ilustraciju, ta je vrsta jogginga čak 50 puta učinkovitija od običnoga, a - što je još važnije - ne rezultira opterećenjem zglobova i bolovima u mišićima.

Napomena: iako je vježbanje iznimno važno morate znati da to ne smije biti napor. Opterećenje neće pomoći nestanku celulita. Dizanje utega u teretani neće ukloniti celulit. Dakle provodite sve aerobne aktivnosti, koje ubrzavaju rad srca, dovode više kisika u stanice, ali ne opterećenje!

Čudotvorne kreme

E sad kad smo iscrpili sve za hranu i vježbanje, idemo na ono što ste vjerojatno pokušali prvo i jedino i razočarali se. Da se razumijemo: nema čudotvorne kreme od koje celulit nestaje preko noći. Sva ona obećanja, za 14 dana, ne treba masaža, samo se premažite i platite 500kn za 100ml su vam vjerojatno preko glave i ostaju samo na tome, da ostanete praznog novčanika i s prisutnim problemom. Kreme pomažu, ali uz sve ovo gore navedeno. Pomažu zategnuti površinski sloj kože a s prethodne dvije stavke budete to napravili i iznutra. Što je krema skuplja to učinkovitija? Ne baš! Odaberite kreme koje sadrže mentol, bršljan, sea-minerals, i nevjerojatno kako ironično ali i kofein. Dakle u kavi ga izbjegavajte ali putem kreme je poželjno da ga unesete u organizam. Dok nanosite kremu, najbolje nakon tuširanja i pilinga, masirajte si lagano kožu i kažiprstom i palcem podižite prema gore, kao da je čupkate. Time pomažete cirkulaciji i automatski poboljšavate efekt kreme i njeno brže upijanje.

Za one s više vremena i dubljeg džepa koji mogu platiti tretmane u salonima, princip je isti, samo vas premažu i masiraju stručnjaci, a postoji i elektrostimulacija valovima. Liposukcija NE UKLANJA celulit nego samo masne naslage, pa ako i budete tanji, izbočena koža će ostati. Najbolje je da se oslonite na sebe i posvetite si dnevno sat i pol vremena, u koje ćete ukombinirati i hranu i vježbanje i kozmetički dio.

Sretno u pokazivanju savršenih nogu ovog ljeta!


Forum: Iskustva vezano za uklanjanje celulita, anticelulitne kreme, savjete korisnika i ostalo pročitajte u glavnoj temi - Celulit.

Objavljeno 17.03.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!