Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Mitovi o tjelovježbi u koje vjeruju i najpametniji

Image

Ne dopustite da vas bapske priče spriječe u postizanju dobre spreme. Sigurno će vas iznenaditi činjenica da sumanuto pumpanje trbušnjaka ne znači nužno i mišićav trbuh te da celulit ustvari uopće ne postoji.

Mit: Mišići se pretvaraju u salo kad prestanem vježbati

Mišići i mast različita su tkiva: kao što se mast ne može pretvoriti u mišiće, tako se ni mišići ne mogu pretvoriti u mast. Ipak, mišići troše više kalorija, čak i kad ne vježbate. To znači da ako dopustite da vam se smanji mišićna masa, a jedete kao kad vježbate, višak kalorija skladištit će se u obliku sala.

Mit: Žene koje dižu utege imaju nabildane mišiće

Žene nemaju dovoljno testosterona da bi im mišići bili nabildani poput Popajevih. Samo profesionalne body-builderice mogu tako ojačati.

Mit: Da bih smršavio, moram manje jesti

Točno je da se debljate ako jedete više kalorija nego što ih potrošite tijekom dana. No ako povećate količinu aktivnosti, bolje ćete ujednačiti spomenutu jednadžbu. Ekstremne dijete uvode tijelo u režim za preživljavanje, kod kojeg se usporava metabolizam i razgrađuju mišići.

Mit: Iznojit ću suvišne kilograme u sauni

Masno tkivo nećete. U sauni jedino možete izgubiti vodu koja se izlučila u obliku znoja, i treba se brzo nadoknaditi.

Mit: Prezaposlen sam za vježbanje

Ako ne možete odvojiti dio slobodnog vremena za odlazak u teretanu, barem se koristite stubama umjesto dizalom. Kod kuće ćete vrtlarenjem ili igranjem s djecom potrošiti više kalorija nego brzom šetnjom istog trajanja. Ako nakon neke od tih aktivnosti budete vrući i zapuhani, znači da djeluje.

Mit: Ako radim mnogo trbušnjaka, imat ću lijep, mišićav trbuh

“Ne nužno. Mišići će se pojaviti tek kad u tijelu opadne količina masnog tkiva”, kaže Krešimir Šego, urednik časopisa Men's Health Hrvatska.

Mit: Muškarci ne mogu dobiti celulit

To je zapravo istina, ali celulit ne mogu dobiti ni žene jer takvo što ne postoji. “Celulit je samo obično potkožno masno tkivo potpomognuto gravitacijom”, objašnjava Catherine Geissler, profesorica na Prehrambenom fakultetu King's Collegea u Londonu. “Kod žena je ta pojava očitija jer žene imaju više masnog tkiva u područjima tijela gdje koža visi.”

Objavljeno 01.12.2007.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!