VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

5 junk food namirnica koje povremeno možete ubaciti u svoj jelovnik

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jasno je da je prehrana jako bitna i da se samo s prehranom koja je prilagođena cilju, može postići željene rezultate, bez obzira je li cilj gubljenje kilograma, održavanje postojeće forme ili stjecanje mišićne mase. No, postoji nekoliko namirnica koje se nalaze na popisu namirnica brze hrane, a koje će vam, ako ih povremeno ubacite u prehranu biti dobar "kick" u treningu, u obliku dodatne snage za aktivnost ili za oporavak, nakon treninga.

Evo kojih je to 5 namirnica:

1. Panceta

panceta

Panceta je svakako jedna od onih namirnica koju mnogi izbacuju s jelovnika kad se odluče krenuti sa zdravom prehranom. No, gledajući nutritivni sastav, panceta je bogata proteinima i mastima i na jelovniku joj možete pronaći mjesta ako vam se uklapa u ukupan unos ova dva nutrijenta.

2. Waffli

waffli

Ne, ovo ne znači da svaki dan možete započeti s wafflima, ali ponekad nakon treninga možete pojesti waffle i počastiti se. Naime, trening utječe na promijenjenu dinamiku apsorpcije hrane, a hrana koju se unese u obrocima prije i nakon treninga ključna je u snazi na treningu i kvaliteti oporavka nakon aktivnosti. Ugljikohidrati uneseni u periodu od 30-45 minuta nakon treninga poslužit će tijelu da iskoristi glukozu za obnavljanje potrošenih zaliha glikogena u jetri i mišićima.

3. Pecivo

pecivo

Nisu svi ugljikohidrati loši. Osim toga, ugljikohidrati su jako potrebni u obroku prije treninga, kako biste imali dovoljno energije i snage za trening odraditi na željenoj razini intenziteta. Odaberite pecivo s integralnim žitaricama i što manjim udjelom običnog bijelog brašna i dat ćete tijelu energiju za trening. Ako se odlučite za integralno pecivo nakon treninga, ono će vam pomoći da nadomjestite zalihe glikogena.

4. Maslac

maslac

Nisu sve masti loše i ne treba sve masti izbjegavati. Primjerice, dok je margarin namirnica koju nikako ne želite u jelovniku, zbog trans masnih kiselina koje sadrži, maslac je vrsta masti koja će, ako je uklopljena u vaš nutritivni plan, pomoći i u procesu topljenja masnih tkiva. Dodatno, poznato je koliko su masti potrebne u organizmu, posebno u pravilnom funkcioniranju mozga i zdravlju unutrašnjih organa.

5. Čokoladno mlijeko

cokoladno mlijeko

Čokoladno mlijeko je jedno vrijeme bilo pravi "hype" među bodybuilderima u obroku nakon treninga, a temelj tome nalazimo u omjeru proteina i ugljikohidrata u ovom napitku. Stoga, čokoladno mlijeko se može smatrati napitkom za oporavak i obnovu mišićnog tkiva i mišićnih oštećenja. Također, smatra se da čokoladno mlijeko smanjuje mišićni umor što je izrazito bitno nakon naporne fizičke aktivnosti.

Napomena:

Ovaj popis nemojte protumačiti kao dozvolu da svakodnevno jedete navedene namirnice, jer to svakako neće imati pozitivne učinke na vašu formu. No, s vremena na vrijeme, možete si dozvoliti pojesti koju od njih čime nećete ugroziti ritam dijete i forme.

Naime, navedene namirnice i dalje su na popisu "junk food" namirnica, a oni se prema definiciji ne trebaju naći na vašem jelovniku svakoga dana. Uključujući bilo koju od njih u jelovnik, pazite da ne probijete zadana nutritivna i kalorijska ograničenja i tada nema straha ni da će vam odraz u ogledalu biti krivac za grižnju savjesti.

Objavljeno 18.01.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!