Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Najčešće ozljede koljena - Koji su uzroci i kako se boriti s njima?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koljeno je zglob koji spaja bedrenu kost s cjevanicom (goljenicom), a sastoji se od dva zgloba: jedan je između bedrene kosti i tibije (tibiofemurski zglob), a drugi između bedrene kosti i čašice (čašičnofemurski zglob). U ljudskom tijelu, koljeno je najveći zglob.

Ozljeda zgloba koljena najčešća je ozljeda među svim starosnim grupama i posebno je podložan ozljedi za vrijeme sportskih aktivnosti i tjelovježbe. Većina ozljeda koljena može se liječiti na tradicionalan način: odmor, led, imobilizacija i fizikalna terapija.

Međutim, neke ozljede zgloba koljena zahtijevaju kiruršku intervenciju. Ova je procedura poznata kao operacija niskog rizika i može se izvesti i bez dugotrajne hospitalizacije.

koljeno

Anatomija koljena

Zglob koljena jedan je od najvećih na našem tijelu. Sastoji se od dvije kosti: potkoljenične i natkoljenične kosti koje su povezane četirima jakim ligamentima. Ligamenti stabiliziraju i kontroliraju pokrete zgloba koljena. Između kosti se nalazi ovalni jastučić hrskavice (nalik želatini) koji se još naziva i meniskus. Sve su ove strukture podložne ozljedama.

Već smo spomenuli kako je zglob koljena jedan od najvećih naših zglobova i povezan je četirima ligamentima i svaki služi za ograničavanje pokreta koljena u raznim smjerovima i pružaju stabilnost zglobu. Povreda bilo kojeg ligamenta koljena uzrokuje jaku bol i neugodu.

Specijalizirani testovi koljena

Fizikalni terapeuti često dijagnosticiraju određene ozljede nakon temeljitog fizikalnog pregleda. Postoje razni testovi, svaki je specifičan za određenu vrstu ozljede.

Testovi kojima se dijagnosticira oštećenje ligamenta uključuju: test prednje ladice, Lachmanov test i varus-valgus test. Opuštenost u jednom od ovih pokreta rezultira pozitivnim testom i time ukazuje na oštećenje određenog ligamenta.

koljeno

Učestale "bolesti" koljena

1. Nesretna trijada

Ime se odnosi na uganuće koje uključuje tri strukture koljena, a to su: medijalni kolateralni ligament, prednji križni ligament i medijalni meniskus. Do ozljede najčešće dolazi kada bočna sila udari u koljeno dok je stopalo fiksirano na tlu. Ovisno o teškoći ozljede oporavak varira od uobičajene fizikalne terapije do operacije.

2. Osteoartritis

Ovo je najčešći oblik artritisa. Čest je uzrok boli u koljenu kod starijih osoba. Do osteoartritisa dolazi kada se hrskavica, koja prekriva krajeve kosti, zbog starosti ili prekomjernog korištenja, istroši. Iz tih se razloga osteoartritis još naziva i artritis «nošenja i trganja».

3. Trkačko koljeno

Trkačko koljeno je poremećaj omekšavanja hrskavice iza "čašice" (ivera ili patele) i najčešći je oblik boli koljena kod mladih osoba. Simptomi uključuju tupu bol u koljenu iza "čašice". Često ju pogoršava duže sjedenje i silazak niz stepenice.

4. Prepatelarni burzitis

Upala i oticanje burze (skliske, plosnate vrećice smještene iznad nekih zglobova) oko koljena uzrokuje patelarni burzitis. Bolest se manifestira jakom boli u prednjem djelu koljena za vrijeme aktivnosti i učestala je bolest u ljudi čija zanimanja uključuju često i dugo klečanje, kao na primjer vodoinstalatera i vrtlara.

5. Skakačko koljeno (patelarni tendinitis)

Tetiva "čašice" ili patele, koja je produžetak tetive kvadricepsa, spaja "čašicu" s potkoljeničnom kosti. Ova tetiva omogućava mišiću kvadricepsa da ispravi nogu. Zbog učestalog naprezanja na tetivi se stvaraju mikro-frakture što rezultira upalom i boli. Stoga se upala ove tetive naziva patelarni tendinitis ili skakačko koljeno.

6. Patelofemoralni sindrom

Kada "čašica" koljena ili patela pravilno ne prelazi preko natkoljenične kosti, uzrokuje bol u zglobu koljena za vrijeme aktivnosti.

koljeno

Vježbe za koljeno

1. Vježbe nakon artroskopije

Nakon artroskopije važno je odmah početi s vježbanjem koljena ne bi li se vratila snaga i puni raspon pokreta. Prve bi vježbe trebale biti bez opterećenja i trebale bi se fokusirati na lagano ispravljanje i povećanje raspona pokreta zgloba.

2. Jačanje mišića kvadricepsa

Vježbe uz pomoć zida (wall slides) odličan su način jačanja mišića kvadricepsa. Oni su najveći mišići ispružači koljena te također pomažu u stabilizaciji samog zgloba.

Objavljeno 13.10.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!