Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Klasične sprave u fitness centru: Jesu li trenažeri više štetni nego korisni?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako danas uđete u prosječni gym, primijetit ćete kako većinu prostora zauzimaju trenažeri dok je za slobodne rekvizite (bučice, girje, šipke) odvojeno kudikamo manje prostora.

Ne moramo ni pričati da su osnove, kao na primjer platforme za dizanje, TRX, saonice, slamm ball i slični rekviziti luksuz koji se mogu naći u rijetko kojem fitness centru. Iskreno to je tako ne zato što su skupi, već stoga što se njima treba znati koristiti, te u usporedbi s trenažerima (spravama) oni gube svaku bitku.

Iako je možda na prvu jednostavnije koristiti trenažere, ako sagledamo širu sliku, trening na njima ima itekako mnogo mana, a u ovom tekstu ću se pozabaviti mogućim štetnim utjecajem jedne od najpopularnijih trenažnih mašina – nožne ekstenzije!

leg ekstenzija

Utjecaj nožne ekstenzije i leg pressa na koljena

Nožna ekstenzija je trenažer koji je namijenjen isključivo jačanju četveroglavog mišića natkoljenice – m. kvadricepsa. Iako se mnogi treneri kunu u efikasnost dotične sprave, ako sagledamo risk – benefit analizu shvatit ćemo da stvari nisu onakve kakve se na prvi pogled čine, odnosno da u najmanju ruku moramo razumjeti pokret pa sami ocijeniti koliko je potonja ustvari dobra za naša koljena.

Ako malo pobliže promotrimo pokret koji izvodimo na ovoj spravi, dolazimo do zaključka da su nam potkoljenice (u odnosu na natkoljenice) u početnoj poziciji pod 90° (ili više) te da iz te pozicije krećemo prema punoj ekstenziji, odnosno prema 0°.

U istraživanju koje su proveli Steinkamp i suradnici, autori su se pozabavili opterećenjima koja se dešavaju u zglobu koljena u navedenom opsegu pokreta kod nožne ekstenzije te kod leg press mašine. Istraživanje je uključivalo 20 subjekata (10 muškaraca, 10 žena) u dobi 18 – 45 godina.

leg ekstenzija

Mjerene su ove varijable:

  • Knee moment (sile koje djeluju na koljeno – adduction moment, flexion moment, external rotation moment)
  • Patellofemoral joint reaction force (reaktivna sila patelofemoralnog zgloba)
  • Patellofemoral joint stress pri stupnjevima 0°, 30°, 60° i 90° (stress na zglobno tetivne strukture patelofemoralnog zgloba pri navedenim stupnjevima)

Ono što su otkrili u navedenom istraživanju, jest da su kod nožne (koljene) fleksije sva tri navedena parametra u opsegu pokreta 0° - 30° veća nego kod leg press mašine, ali zato pri 60° i 90° koljene fleksije na leg press trenažeru, navedeni parametri su veći nego kod leg extension trenažera.

Stres na zglobno tetivne strukture patelofemoralnog zgloba na leg press i leg extension trenažeru su jednaki pri fleksiji koljena od 48?.Također, dokazali su da pacijenti s problemima u patelofemoralnom zglobu više toleriraju opterećenja na leg press trenažeru nego na leg extension trenažeru, te da nakon opetovanog rada na potonjem osjećaju bol u koljenom zglobu.

leg ekstenzija

Zašto nam je ovo bitno?

Čitajući istraživanje, te interpretirajući dobivene podatke, ne morate biti znanstvenik kako biste zaključili kako leg extension trenažer nije i ne bi trebao biti prvi izbor pri rehabilitaciji koljenog zgloba ili kod osoba koje imaju ili su imale ikakvu ozljedu potonjeg.

Točno je da nožna fleksija i leg press mašina imitiraju pokrete u koljenu koji nam se dešavaju u svakodnevnom životu, ali zbog nesavršenosti biomehanike samog trenažera (leg extenzije) te gledajući samu funkcionalnost pokreta, leg press trenažer predstavlja bolju alternativu jer proizvodi manje opterećenje na koljeni zglob.

Da se razumijemo, ni leg press trenažer nije apsolutno stress free (sjetite se da on pri 60° i 90° jako opterećuje koljeni zglob), ali je u usporedbi s nožnom ekstenzijom itekako bolji izbor.

Zbog svega navedenog, ACL (prednji križni ligament) itekako trpi pri vježbanju na trenažeru za leg ekstenziju (tijekom cijelog opsega pokreta), stoga sam mišljenja da svi oni koji imaju problema s navedenim, izbjegavaju ovu spravu u širokom luku (pogotovo ako ste naumili dizati velike kilaže).

leg ekstenzija

Ono što možda ide u prilog korištenju ovog trenažera jest činjenica da isti vrlo lijepo izolira opterećenje na m. kvadriceps te je jedna od dražih sprava svih onih kojima je izgled važniji od funkcionalnosti samog zgloba/mišića.

Osobno, nikada me nije zanimao izgled, već isključivo funkcionalnost pokreta/tijela te sam veliki zagovornik vježbanja sa slobodnim utezima/vlastitim tijelom. Upravo zato nisam pobornik izolacijskih pokreta (ako nisu u funkciji jačanja mišića koji je potreban za na neki drugi funkcionalniji pokret – npr. jačanje rotatorne manžete kao pripremu za snatch) te vježbanja na trenažerima.

Na kraju bih želio zaključiti da čitajući ovo istraživane te slične članke na internetu saga o leg extension trenažeru nije jednoznačna te postoje dokazi koji idu (ili ne idu) u prilog ovoj vježbi/mašini. Mišljenja sam da ništa nije crno ili bijelo te da se u obzir moraju uzeti i razni drugi čimbenici (dob, zdravstveni status, spol, stupanj utreniranosti itd.) kako bismo mogli preciznije odgovoriti je li ova mašina dobar ili ne baš tako dobar izbor za svakog pojedinca.

Osobno, navedenu spravu ne koristim ni u svom radu, ni u radu s klijentima, a svima koji je koriste predlažem da bace pogled na navedeno istraživanje te malo promisle je li ona baš idealna za pojedinog klijenta ili postoje neke druge pametnije opcije.

Reference: 

  1. Steinkamp, LA. Dillingham, MF. Markel ,MD. Hill, JA. Kaufman, KR. Biomechanical considerations in patellofemoral joint rehabilitation. Am J Sports Med. 1993 May-Jun;21(3):438-44.
  2. Redler, LH1. Wright, ML. Surgical Management of Patellofemoral Instability in the Skeletally Immature Patient. J Am Acad Orthop Surg. 2018 Oct 1;26(19):e405-e415.
  3. Patellofemoral Joint. Dostupno na Physiopedia. Pristupljeno 27.12.2018.
  4. Is the leg extension machine bad for your knees? Dostupno na: Human Movement. Pristupljeno 27.12.2018.

Objavljeno 07.01.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!