Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kronična bol u koljenima - koji su mogući uzroci i kako liječiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bolovi u koljenima su neugodni, a kad oni traju kroz dulji vremenski period i smatraju se kroničnima ta vrsta boli može ograničiti i otežati svakodnevno funkcioniranje.

Kronična bol u koljenima je dugotrajna bol, oteklina ili osjetljivost u jednom ili oba koljena. Uzrok boli u koljenu može odrediti simptome koje osoba osjeća. Mnoga stanja mogu uzrokovati ili pridonijeti kroničnoj boli u koljenu, a postoje i niz tretmana za ovu vrstu boli.

Od osobe do osobe, iskustva s bolovima i tretmanima će biti različita te u svakom slučaju savjetujemo posjetiti liječnika te pratiti propisane upute i terapiju.

koljena

Koji su mogući uzroci kroničnih bolova u koljenima?

Valja razlikovati privremenu, odnosno akutnu bol u koljenima od one kronične koja traje duži i kontinuirani vremenski period, akutna bol je najčešće izazvana nekom ozljedom ili nesrećom te često ne zahtijeva liječenje ili poseban tretman.

Istovremeno, kronična bol u koljenima iznimno rijetko prolazi bez liječenja, mala je vjerojatnost da je izazvana ozljedom već je se češće povezuje s ozbiljnijim bolestima ili uzrocima.

Niz je fizičkih stanja ili bolesti koje mogu biti uzrok bolova u koljenima. Među njima su:

 • osteoartritis: bol, upala i razaranje zgloba uzrokovano degeneracijom i propadanjem zgloba
 • tendinitis: bol u prednjem dijelu koljena koja se pogoršava prilikom penjanja, stepenica ili hodanja po nagibu
 • bursitis: upala uzrokovana opetovanim prekomjernim korištenjem ili ozljedom koljena
 • hondromalacija patele: oštećena hrskavica ispod koljena
 • giht: artritis uzrokovan nakupljanjem mokraćne kiseline
 • Bakerova cista: nakupljanje sinovijalne tekućine (tekućina koja podmazuje zglob) iza koljena
 • reumatoidni artritis (RA): kronični autoimuni upalni poremećaj koji uzrokuje bolno oticanje i može na kraju uzrokovati deformaciju zgloba i eroziju kostiju
 • dislokacija: dislokacija zgloba koljena najčešće je posljedica traume
 • ozljede meniskusa: ruptura jedne ili više hrskavica u koljenu
 • potrgani ligament: kidanje jednog od četiri ligamenta u koljenu - najčešće ozlijeđeni ligament je prednji križni ligament (ACL)
 • tumori kostiju: osteosarkom (drugi najčešći rak kostiju), najčešće se javlja u koljenu

Faktori koji mogu pojačati bolove u koljenima su:

 • ozljede strukture koljena mogu uzrokovati krvarenje i oticanje te mogu s vremenom stvoriti kronični problem ako se ne liječe pravilno
 • uganuća i iščašenja
 • prekomjerno korištenje
 • infekcija
 • loše držanje i nepravilna izvedba tijekom fizičke aktivnosti
 • loše zagrijavanje ili hlađenje prije ili nakon fizičke aktivnosti
 • nepravilno istezanje mišića

koljena

Koje su skupine izložene riziku od kroničnih bolova u koljenima?

Skupina koja ima najveći rizik od razvoja kroničnih bolova u koljenima su pretile i osobe s prekomjernom težinom. Za svaki dodatni kilogram tjelesne težine, koljena moraju pretrpjeti napor i pritisak od dodatna 4 kilograma tijekom aktivnosti poput hodanja, trčanja ili penjanja uza stepenice.

Dodatni faktori rizika koji mogu utjecati na razvoj kroničnih bolova u koljenima su godine, ranije pretrpljena trauma ili ozljeda i intenzivna fizička aktivnost.

Koji su simptomi kroničnih bolova u koljenima?

Simptomi se razlikuju, od osobe do osobe. Također, uzrok boli različito utječe na način na koji osoba osjeća bolove. Kronična bol se može manifestirati kao:

 • stalne bolove
 • oštru, strelovitu bol kad se koljeno koristi
 • tupu goruću nelagodu

Također može se osjetiti kronično oticanje i bol pri dodirivanju koljena.

Ovisno o vrsti boli, liječnici se odlučuju za različite dijagnostičke metode. Dostupni su krvni nalazi, fizički pregled, ultrazvuk, rendgen i magnetska rezonanca.

koljena

Liječenje kroničnih bolova u koljenima

Ponovo, ovisno o uzroku boli, liječnik će propisati terapiju. Terapija se može sastojati od fizičke terapije, lijekova, operativnog zahvata ili injektivne terapije.

Također, jedna od terapija u slučaju pretilih i prekomjerno teških osoba je i restriktivna dijeta koja će doprinijeti gubljenju viška kilograma i smanjenju pritiska na koljenima.

U primjeru burzitisa, jednog od najčešćih uzroka kroničnih bolova u koljenima liječenje se sastoji o ledenih obloga (po 15 minuta u sat vremena, u trajanju od 3-4 sata). Savjetuje se nositi obuću s ravnim potplatima u kojima je stopalo čvrsto te ne transferira pritisak na koljena.

Također, savjetuje se izbjegavanje spavanja na boku ili obavezno držanje jastuka među koljenima u slučaju takvog ležanja. Oboljeloj osobi se savjetuje što manje stajati na nogama i pretežno sjedenje ili ležanje.

Koje su prognoze za slučaj kroničnih bolova u koljenima?

Prognoze, opet, ovise od slučaja do slučaja, odnosno o uzroku nastanka bolova. U slučaju osteoartritisa, bolovi će trajati zauvijek jer se radi o bolesti kod koje su strukture koljena oštećene ili uništene. Bez operativnog zahvata ili nekog drugog tipa tretmana, bolovi, upalni procesi i oticanje će trajati zauvijek.

Kod svakog uzroka bolova u koljenima, cilj je kontrolirati bolove, prevenirati nove upalne procese te smanjiti uzroke iritacije koljena.

koljena

Može li se prevenirati razvoj kroničnih bolova u koljenima?

Neki od uzroka kroničnih bolova u koljenima mogu se prevenirati, samu bol je (ako je uzrok prisutan) teško spriječiti. Ako se kronična bol pogorša radi prekomjernog korištenja koljena ili fizička aktivnost pojača intenzitet bolova, potrebno je unijeti neke životne promjene koje mogu smanjiti bolove i učiniti ih podnošljivijima. Ovdje ubrajamo:

 • Zagrijavanje prije fizičke aktivnosti. Istezanje kvadricepsa i mišića stražnje strane natkoljenice prije i nakon aktivnosti.
 • Izvođenje vježbi koje ne stvaraju jak pritisak na koljena. Umjesto tenisa ili trčanja, savjetujemo da krenete na plivanje ili vožnju bicikla ili kombinaciju navedenih aktivnosti kako bi koljena imala vremena oporaviti se i odmoriti.
 • Regulacija tjelesne težine. Zdrava tjelesna težina osigurava manji pritisak na koljena i manje bolove.
 • Izbjegavanje trčanja nizbrdo. Savjetuje se izbjegavati trčanje po nizbrdici i zamjena te aktivnosti laganim i kontroliranim hodanjem.
 • Izbjegavanje neravnih terena. Neravni tereni povećavaju rizik od ozljede jer stvaraju dodatni pritisak na koljena. Savjetuje se birati mekše i ravnije površine za hodanje.
 • Ulošci za stopala. Ulošci mogu smanjiti pritisak na koljena koji može biti uzrokovan nepravilnim hodanjem ili lošom i iznošenom obućom.
 • Redovna zamjena obuće za trčanje. Trkačima se savjetuje da redovno mijenjaju obuću za trčanje i kupuju onu koja je prilagođena njihovom stopalu te površinama po kojima trče.

Ukoliko osjećate bolove u koljenima i ta bol traje već duže vrijeme, svakako posjetite liječnika kako biste dijagnosticirali uzrok nastanka bolova te pristupili terapiji i liječenju te na taj način smanjili simptome bolesti ili doveli do izlječenja. 

Objavljeno 12.09.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!