Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Hiperekstenzija u koljenu i vježbe za poboljšanje stanja (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Genu recurvatum ili hiperekstenzija koljena je položaj koljena kada potpuna ekstenzija (pružanje koljena) prelazi više od 5 ili (prema nekim autorima) 10 stupnjeva od prirodno pruženog koljena. U tekstu će se raspravljati o hiperekstenziji koljena koja nije posljedica ozljede nego se radi o posturalnoj hiperekstenziji koljena.

Pretjerana ekstenzija koljena se događa u tibiofemuralnom zglobu, odnosno spoju natkoljenične kosti i prednje kosti potkoljenice. Češće se javlja kod žena. Hiperekstenzija koljena ne stvara probleme i bolna stanja u ranim godinama, problemi se javljaju kasnije, nakon 35. godine života ili kod intenzivnog bavljenja sportom. Najčešće posljedice ovog krivog posturalnog držanja su bol u koljenu i osteoartritis koljena.

Hiperekstenzija koljena je najčešće prilagodba tijela kojom neuromuskularni sustav zbog svoje plastičnosti pokušava osigurati najstabilniji položaj koji ponekad nije najidealniji za zglobove. Takav nepravilan položaj s godinama ima negativne posljedice na lokomotorni sustav. Razloge zašto dolazi do krivog posturalnog držanja moramo tražiti distalno ili proksimalno na tijelu. Analizirati je potrebno položaj zdjelice, kuka, skočni zglob i stopalo.

Na sljedećoj slici pogledajte primjer hiperekstenzije koljena:

hiperekstenzija koljena

Vrlo je česta pojava da se uz hiperekstenziju u koljenu javlja i prednji tilt zdjelice u s uznapredovalom lumbalnom lordozom. Takovo stanje je često razlog i bolnim leđima. Najvažnije je da se ispravljanju pristupa sustavno na sve postojeće disbalanse, jer nije moguće ispraviti krivo držanje samo u jednom segmentu. Kod ovakvog slučaja prednji tilt zdjelice uzrokuje relativnu fleksiju kuka.

Flektirana pozicija kuka se suprotstavlja ekstenziji koljena i vodi prema posturalnoj hiperekstenziji koljena. Kod analize stopala kod hiperekstenzije koljena često se nailazi na pojačanu plantarnu fleksiju i nedostatak fleksibilnosti skočnog zgloba. Na sljedećoj shemi su prikazane izravne i neizravne posljedice zanemarene hiperekstenzije koljena.

hiperekstenzija koljeno

Posturalna hiperekstenzija koljena negativno utječe na lokomotorni sustav tako što:

 1. pojačava kompresija u prednjem dijelu koljena
 2. povećava tlačnu silu (istezanje) na stražnjoj strani koljena
 3. raste stres na prednje križne ligamente
 4. veća je mogućnost ozljeda koljena (uglavnom dolazi do ozljede prednjih križnih ligamenata)
 5. netretirana hiperekstenzija koljena vodi prema osteoartritisu koljena

Kod većine slučajeva posturalne hiperekstenzije koljena primijećeni su sljedeći mišićni disbalansi i slabosti mišićnih skupina:

 1. glutealnih mišića
 2. mišića corea
 3. zategnutost fleksora kuka
 4. slabost mišića stopala

Jednostavne vježbe za poboljšanje posturalne hiperekstenzije koljena

Kada krenete ispravljati krivi posturalan položaj koljena morate biti svjesni da je to više od ispravljanja koljena. Zbog položaja koljena u pretjeranoj ekstenziji zdjelica se prilagodila svojim položajem tako da je rotirana prema naprijed, odnosno nalazi se u tzv. prednjem tiltu. Ovaj pomak zdjelice događa se zbog toga jer tijelo mora osigurati stabilnost, odnosno održavanje vertikalnog položaja tijela, ali nažalost neurološki sustav ne funkcionira da na način da se ispravlja u najoptimalniji položaj, nego je primarni cilj osiguranje vertikalnog položaja.

Nadalje, pomak zdjelice u prednji tilt uzrokuje lumbalnu lordozu i nadalje atrofiju gornjih leđnih mišića što u konačnici rezultira pomicanjem glave prema naprijed i pojavom zaobljenih leđa.

Javlja se jedan cijeli sistem kompenzacije koji se odražava na cijelo tijelo i zbog toga u rješavanju problema s koljenima trebamo sustavno djelovati na više dijelova tijela, jer će u suprotnom rezultat izostati.

Osnovne smjernice:

 • slabost glutealnih mišića
 • slabost mišića corea
 • prezategnuti fleksori kuka
 • pojačana plantarna fleksija

1. Istezanje fleksora kuka

Legnite na bok i postavite tijelo u jednu ravninu tako da su vam glava, trup, kukovi i noge u istoj ravnini. Uhvatite se za skočni zglob i lagano povucite nogu lagano unazad tako da osjetite istezanje u prednjem dijelu natkoljenice. Pripazite da ne dođe do pomaka u kralježnici (lumbalnog uvijanja) jer ćete u tom slučaju istezati mišiće trbuha.

hiperekstenzija u koljenu

2. Istezanje plantarnih fleksora

Plantarna fleksija (fotografija dolje lijevo) je položaj kada je stopalo pruženo što izvode mišići stražnje strane potkoljenice. Kod pojačane plantarne fleksije ti mišići su skraćeni i potrebno ih je istezati te jačati mišiće koji izvode suprotan pokret (dorzalna fleksija – fotografija dolje desno).

hiperekstenzija koljena

Za istezanje može poslužiti neko povišenje. Istežite u 3 položaja kao na sljedećim fotografijama.

hiperekstenzija koljeno

3. Jačanje glutealnih mišića

U uporu prednjem (plank) podignite i kratko zadržite jednu pa drugu nogu. Nikako ne smije doći do uvijanja u lumbalnom dijelu leđa, jer će u tom slučaju izostati kontrakcija gluteusa. U slučaju kada je teško kontrolirati pokrete u leđima postavite pilates loptu ispod trupa. Kao dodatak možete koristiti elastičnu traku da bi pojačali otpor i kontrakciju.

4. Čučanj na jednoj nozi za jačanje glutealne muskulature

Postavite prednju nogu na neko povišenje tako da je peta podignuta (primjer na sljedećoj fotografiji).

hiperekstenzija koljena

Takav položaj će omogućiti bolje usmjeravanje kontrakcije na glutealnu muskulaturu. Izvedite nakon toga čučanj s jednom nogom naprijed. Pripazite na položaj koljena čija projekcija ne smije prelaziti prste na nozi.

hiperekstenzija u koljenu

5. Jačanje corea

Najpoznatije vježbe za jačanje corea su u planku, čiju izvedbu predlažem na nestabilnim podlogama i položajima.

6. Jačanje dorzalnih fleksora

Nakon istezanja plantarnih fleksora napravite vježbu za jačanje suprotnih mišića, mišića prednje strane potkoljenice. Koristite elastičnu traku za ovu vježbu.

Objavljeno 07.10.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!