Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Kvercetin - čarobni sastojak zbog kojeg je crno vino dobrodošlo u naš jelovnik

Image

Gdje god ste pročitali da je na dan dobro popit čašu crnoga vina, vjerojatno ste naišli i na pojam kvercetina. Naime, upravo je kvercetin taj čarobni sastojak koji nalazimo u ovom piću koji mu daje na važnosti i dozvoljava mu da ga, unatoč alkoholu, svakodnevno konzumiramo.

Što je kvercetin?

Kvercetin je biljni pigment (flavonoid) koji nalazimo u jako velikom broju biljaka i namirnica, od već spomenutog crnog vina, do luka, zelenog čaja, jabuka, bobičastog voća, ginka, kantariona i bazge. Velik udio kvercetina nalazimo i u čaju od heljde.

Kvercetin je snažan antioksidans kojem se pripisuje niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, a među kojima je i borba protiv slobodnih radikala i oksidativnih oštećenja koje se smatra uzročnicima niza bolesti, od kardiovaskularnih do nekih oblika tumora.

zeleni caj

Koje su funkcije kvercetina u ljudskom organizmu?

Kvercetin je snažan antioksidans, ali ima i protuupalno, antialergijsko, antireumatsko, antivirusno i antikarcinogeno djelovanje, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu.

Antikancerogeno djelovanje

Naročito se ističe njegovo snažno antikancerogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva.

Antikarcinogeno djelovanje dokazano je brojnim istraživanjima, koja pokazuju ne samo njegovo preventivno djelovanje na pojavu raznih malignih oboljenja nego i na tijek razvoja bolesti, i to blokiranjem rasta stanica i sinteze DNA.

Protuupalno djelovanje

Protuupalno djelovanje očituje se u inhibiciji (kočenju) biosinteze metabolita koji nastaju iz proinflamatorne arahidonske kiseline (leukotrieni LT4 i skupina proinflamatornih prostaglandina PG2), ali i u inhibiciji proinflamatornih enzima ciklooksigenaze i lipoksigenaze (proinflamatorni = potiču upalnu reakciju).

Inhibicija oslobađanja histamina uz protuupalno ima i antialergijski učinak. Njegovo protuupalno djelovanje ima vrlo pozitivne učinke na razvoj raznih akutnih i kroničnih upalnih procesa u organizmu, ali i u razvoju krvožilnih i reumatskih bolesti te vrijeda (čira) na želucu.

crno vino

Antialergijsko djelovanje

Kao antialergijsko djelovanje već je spomenuto antihistaminsko djelovanje, ali kvarcetin inhibira i oslobađanje alergijskog posrednika (IgE), kao i sintezu i oslobađanje peptido-leukotriena u plućima (važno kod astme) putem smanjenja enzima AE5-lipoksigenaze. Kvercetin inhibira i druge enzime koji od arahidonske kiseline stvaraju imunoreaktivne leukotriene (LT4).

Ostala djelovanja kvercetina

Pozitivno djelovanje kvercetina kod dijabetičara očituje se u smanjenju dijabetičkih komplikacija kao što su katarakta, retinopatija i neuropatija. Uz to, njegov utjecaj na regulirano izlučivanje inzulina štiti beta-stanice gušterače od oštećenja.

Kvercetin ima i vrlo pozitivan učinak na razvoj kroničnih neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerove, Parkinsonove), a i štiti kožu od oštećenja UV-B zrakama.

Osim nabrojanih pozitivnih djelovanja na zdravlje ljudi, kvercetin pokazuje i posredno sinergističko djelovanje na mnoge procese u organizmu, djelujući kao snažan antioksidans na višak slobodnih radikala.

luk

Gdje nalazimo kvercetin u namirnicama?

Pravilnom i uravnoteženom prehranom, čovjek hranom i napicima u danu unese 15 do 500 mg kvercetina dnevno. ne postoje ograničenja unosa kvercetina hranom. Jedno od svojstava kvercetina jest bioakumulacija u organizmu zbog relativno dugog poluvijeka eliminacije iz organizma (oko 24 sata). Najveća koncentracija u krvi javlja se dva sata nakon konzumiranja pa su njegove razine uvijek visoke, što doprinosi zdravlju.

Kako je rečeno ranije, kvarcetin nalazimo u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su luk, jabuke, bobičasto voće, kupusnjače, razne sjemenke, crni čaj, crno vino. Od povrća je posebno zastupljen u svježem crvenom luku (pronađeno čak do 300 mg/kg) te brokuli, koja je vrlo bogata i drugim korisnim fitonutrijentima.

U crnom vinu, uz druge flavonoide, nalazimo preko 7 mg/l kvercetina, čime vino zaslužuje u količini do 200 ml 5 dana u tjednu biti zastupljeno u našoj prehrani. No, treba imati na umu da je kod rafiniranih vina udio kvercetina značajno smanjen pa je i vrijednost toga vina u prehrambenom i zdravstvenom smislu značajno manja.

Kako biste svakodnevno unijeli dovoljne količine kvercetina u organizam, svakako u jelovnik uključite gore navedene namirnice koje ga sadrže te promišljajte o svojem jelovniku, unaprijed ga planirajte i slažite od svježih i naprerađenih namirnica koje obiluju nutrijentima potrebnima ne samo za zadovoljenje gladi nego i održavanje zdravlja. 

Objavljeno 09.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!