Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

Kvercetin - čarobni sastojak zbog kojeg je crno vino dobrodošlo u naš jelovnik

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Gdje god ste pročitali da je na dan dobro popit čašu crnoga vina, vjerojatno ste naišli i na pojam kvercetina. Naime, upravo je kvercetin taj čarobni sastojak koji nalazimo u ovom piću koji mu daje na važnosti i dozvoljava mu da ga, unatoč alkoholu, svakodnevno konzumiramo.

Što je kvercetin?

Kvercetin je biljni pigment (flavonoid) koji nalazimo u jako velikom broju biljaka i namirnica, od već spomenutog crnog vina, do luka, zelenog čaja, jabuka, bobičastog voća, ginka, kantariona i bazge. Velik udio kvercetina nalazimo i u čaju od heljde.

Kvercetin je snažan antioksidans kojem se pripisuje niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, a među kojima je i borba protiv slobodnih radikala i oksidativnih oštećenja koje se smatra uzročnicima niza bolesti, od kardiovaskularnih do nekih oblika tumora.

zeleni caj

Koje su funkcije kvercetina u ljudskom organizmu?

Kvercetin je snažan antioksidans, ali ima i protuupalno, antialergijsko, antireumatsko, antivirusno i antikarcinogeno djelovanje, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu.

Antikancerogeno djelovanje

Naročito se ističe njegovo snažno antikancerogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva.

Antikarcinogeno djelovanje dokazano je brojnim istraživanjima, koja pokazuju ne samo njegovo preventivno djelovanje na pojavu raznih malignih oboljenja nego i na tijek razvoja bolesti, i to blokiranjem rasta stanica i sinteze DNA.

Protuupalno djelovanje

Protuupalno djelovanje očituje se u inhibiciji (kočenju) biosinteze metabolita koji nastaju iz proinflamatorne arahidonske kiseline (leukotrieni LT4 i skupina proinflamatornih prostaglandina PG2), ali i u inhibiciji proinflamatornih enzima ciklooksigenaze i lipoksigenaze (proinflamatorni = potiču upalnu reakciju).

Inhibicija oslobađanja histamina uz protuupalno ima i antialergijski učinak. Njegovo protuupalno djelovanje ima vrlo pozitivne učinke na razvoj raznih akutnih i kroničnih upalnih procesa u organizmu, ali i u razvoju krvožilnih i reumatskih bolesti te vrijeda (čira) na želucu.

crno vino

Antialergijsko djelovanje

Kao antialergijsko djelovanje već je spomenuto antihistaminsko djelovanje, ali kvarcetin inhibira i oslobađanje alergijskog posrednika (IgE), kao i sintezu i oslobađanje peptido-leukotriena u plućima (važno kod astme) putem smanjenja enzima AE5-lipoksigenaze. Kvercetin inhibira i druge enzime koji od arahidonske kiseline stvaraju imunoreaktivne leukotriene (LT4).

Ostala djelovanja kvercetina

Pozitivno djelovanje kvercetina kod dijabetičara očituje se u smanjenju dijabetičkih komplikacija kao što su katarakta, retinopatija i neuropatija. Uz to, njegov utjecaj na regulirano izlučivanje inzulina štiti beta-stanice gušterače od oštećenja.

Kvercetin ima i vrlo pozitivan učinak na razvoj kroničnih neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerove, Parkinsonove), a i štiti kožu od oštećenja UV-B zrakama.

Osim nabrojanih pozitivnih djelovanja na zdravlje ljudi, kvercetin pokazuje i posredno sinergističko djelovanje na mnoge procese u organizmu, djelujući kao snažan antioksidans na višak slobodnih radikala.

luk

Gdje nalazimo kvercetin u namirnicama?

Pravilnom i uravnoteženom prehranom, čovjek hranom i napicima u danu unese 15 do 500 mg kvercetina dnevno. ne postoje ograničenja unosa kvercetina hranom. Jedno od svojstava kvercetina jest bioakumulacija u organizmu zbog relativno dugog poluvijeka eliminacije iz organizma (oko 24 sata). Najveća koncentracija u krvi javlja se dva sata nakon konzumiranja pa su njegove razine uvijek visoke, što doprinosi zdravlju.

Kako je rečeno ranije, kvarcetin nalazimo u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su luk, jabuke, bobičasto voće, kupusnjače, razne sjemenke, crni čaj, crno vino. Od povrća je posebno zastupljen u svježem crvenom luku (pronađeno čak do 300 mg/kg) te brokuli, koja je vrlo bogata i drugim korisnim fitonutrijentima.

U crnom vinu, uz druge flavonoide, nalazimo preko 7 mg/l kvercetina, čime vino zaslužuje u količini do 200 ml 5 dana u tjednu biti zastupljeno u našoj prehrani. No, treba imati na umu da je kod rafiniranih vina udio kvercetina značajno smanjen pa je i vrijednost toga vina u prehrambenom i zdravstvenom smislu značajno manja.

Kako biste svakodnevno unijeli dovoljne količine kvercetina u organizam, svakako u jelovnik uključite gore navedene namirnice koje ga sadrže te promišljajte o svojem jelovniku, unaprijed ga planirajte i slažite od svježih i naprerađenih namirnica koje obiluju nutrijentima potrebnima ne samo za zadovoljenje gladi nego i održavanje zdravlja. 

Objavljeno 09.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!